16 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
*bau
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
5:08:am kutyus :
Jó reggelt!
5:40:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
6:00:am kutyus :
Jó reggelt!
5:28:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
7:49:am aszokfa :
Jó reggelt!
6:57:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:59:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:25:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!.....Kösz önöm Ászokom, szép volt!
4:18:pm aszokfa :
Jó napot és szép délutánt Kutyus!
6:57:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
11:57:am kutyus :
Ászokom nagyon jópofa mindkét szöveg....bár én egyiket se ismerem
10:08:am bau :

10:00:am aszokfa :
Szisztok! Szia Bau néni! igen hol svábbal, hol újmagyarral próbálkozunk no és értelme van:- Lám, te észre is vetted!
6:34:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
9:22:am bau :
Laci bácsi!Látom átmentél újmagyarba Jó reggelt nektek is
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
A FOGOLY (Perdix perdix)
rövid fajleírás
Jegyei: az öreg madarak nyaka szürke, a fej két oldala rozsdabarna, a kakas mellén patkó alakú barna folt van.A fiatalok barnák, lábuk sárgás.

Élőhelye: mezsgyékkel, bokrosokkal tagolt mezőgazdasági területek, parlagok, rétek.Hazai állománya nagyon megfogyatkozott.

Szaporodása:a párok tavasszal alakulnak ki, revírjét a kakas messzire hangzó "csirrik" hanggal jelzi. Főként az esti szürkületben szól, egészen a sötétség beálltáig. A talajon, a növényzet között jól elrejtett fészkébe a tyúk májusban vagy júniusban rakja le kb.12 tojását. Olyan szívósan ül, hogy néha kézzel lehet érinteni, ezért gyakran a kaszálógépeknek esik áldozatul. Különösen a modern, rendkívül gyors pörgettyűs gépek végzetesek számára, ezek ugyanis közvetlenül a talaj felett vágják le a füvet. Ha a kotló madár a helyén marad, menthetetlenül elpusztítják. Alkalmilag találtak már 19 tojásos fogolyfészket is, de az ilyen aljak mindig több tyúktól származnak.Ha a fészekmélyedés elég mély és a tojások nem kerülnek egymásra, a tyúk akár 18 darabot is képes kikölteni. Ha viszont egy fácán tojja jóval nagyobb tojásait a fogolyé közé, a madár már nem tud rendesen kotlani és a tojások elpusztulnak.
A tyúk csodálatra méltó bátorsággal védelmezi a fészekaljat ellenségeivel szemben: egyszerűen nekiszalad támadójának. A frissen kelt csibék az első éjszakát még a fészekben töltik, de másnap reggeltől anyjukkal már a környéket járják. Olyannak tűnik az ilyen fogolycsalád, mintha vándorló fészket látnánk magunk előtt.Az első 24 órában a csibék még a szikből élnek, de amint megéheznek, mindent felcsipegetnek, különösen a mozgó táplálékot. Sok kisérlet és gyakori tévedés árán megtanulják, mi az, ami ehető számukra. A kikaszált tojásokat egyébként bármely keltetőgépben ki lehet keltetni. A csibéket fácáneleséggel etethetjük és ha sokat foglalkozunk velük, nagyon megszelidülnek. Azok viszont,amelyek már látták, ismerték az igazi anyjukat, rendkívül félénkek az idegenekkel szemben, ijedősek és panaszos hangon, végkimerülésig hívják az anyjukat.
Ha veszély fenyeget, a csibék már 8 napos korukban szétrebbennek, és háromhetesen éppen olyan gyorsan repülnek, mint a szüleik. 70 fokos szögben, rézsút emelkednek felfelé, de a fátlan síkságok lakóiként soha nem tanulják meg, hogyan kell egy hirtelen akadályt kikerülni. Nem gallyaznak fel, a talajon maradnak, csak veszély esetén repülnek fel.

Tápláléka: a fogoly táplálékigénye jól ismert. Legalább 10-15 különböző növényre, ezenkívül rovarokra van szüksége. Felszedi a kellemetlen ízű burgonyabogarat is. Manapság a géppel művelt és rendszeresen vegyszerezett szántóföldeken nem tud megmaradni, kibírja viszont a legkeményebb teleket is, ha a hómezőt számos bokorsor és bokros mezsgye tarkítja. A szülők és az utolsó költésből származó fiatalok esténként összebújnak, így, egymást melegítve védekeznek a hideg ellen. Átvészelhetik a fagyos, akár -50 fokig lehűlő éjszakákat is. A fogolycsapat tavasszal, a párzási időszak beköszöntével feloszlik, de ha visszatér a tél, újra összegyűlnek és együtt éjszakáznak.

Egyéb: különösen az utóbbi években feltűnően csökken az állományuk. Ennek számos oka van. A madarak a gépi művelésű, tagosított tájon nem találnak már búvóhelyet, így védtelenek a ragadozókkal szemben. A vegyszeres gyomirtás számos olyan növényfajt pusztított el, melyek magvai a foglyokat táplálta, vagy amelynek leveleiről a madár leszedegette a hernyókat. A mai kultúrtájon joggal aggódhatunk a fogoly jövőjéért.


Az ismertetés Frieder Sauer: Landvögel c.műve alapján készült.
© Gazlap . Minden jog fenntartva.

Közreadva: 2004-11-05 (5282 olvasás)

[ Vissza ]


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.046 másodperc