16 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
*bau
Tagok: 2 / 18286
Összes látogató: 8
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
5:08:am kutyus :
Jó reggelt!
5:40:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
6:00:am kutyus :
Jó reggelt!
5:28:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
7:49:am aszokfa :
Jó reggelt!
6:57:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:59:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:25:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!.....Kösz önöm Ászokom, szép volt!
4:18:pm aszokfa :
Jó napot és szép délutánt Kutyus!
6:57:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
11:57:am kutyus :
Ászokom nagyon jópofa mindkét szöveg....bár én egyiket se ismerem
10:08:am bau :

10:00:am aszokfa :
Szisztok! Szia Bau néni! igen hol svábbal, hol újmagyarral próbálkozunk no és értelme van:- Lám, te észre is vetted!
6:34:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
9:22:am bau :
Laci bácsi!Látom átmentél újmagyarba Jó reggelt nektek is
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Az ÖRVÖS GALAMB (Columba palumbus)

Jegyei: a legnagyobb hazai galambfaj, több mint 40 cm hosszú, szárnyfesztávolsága 75 cm, súlya 500 grammig. A nyak két oldalán fehér folt van, ez a fiatalok első színruhájáról még hiányzik. Farka hosszabb, mint a házigalambé. Az erdőben félénk, a parkokban élő példányok bizalmasabbak. Táplálékát a mezőkön keresi. A költési időn kívül hallgatag.

Élőhelye: ligetes erdők és mezei erdőfoltok. Némely városban gyakori a parkokban, másutt teljesen hiányzik.

Szaporodása: nászrepülését egész nyáron megfigyelhetjük. Ilyenkor egy facsúcsról indul, rézsút felfelé emelkedik, majd vitorlázva tér vissza. Repülés közben megkerüli revírjét.A parkokban élő örvös galambok a talajon is udvarolnak. A hím szaporán tipeg a tojó után és erőteljesen hajlong feléje. Farkát szétterpeszti és fojtott "ruhh" hangot ad, majd néhány. páros lábbal végrehajtott ugrás következik.
Az örvös galamb csak két tojást rak, így első pillantásra úgy vélhetnénk, nem valami szapora madár. Azonban április és augusztus között többször is költ, ha fészekalja elpusztul, nyomban következik a pótköltés. Fészke száraz ágacskákból készített lapos alkotmány, bokrok vagy fák ágain néha magasan, máskor alacsonyabban épül, és annyira laza szerkezetű, hogy a tojások alulról látszanak. Gyakran fészkel sűrű lucosok magas ágai között, hazánkban az Alföldön az ezüstfák sűrűjében. Az Északi-tenger szigetein, ahol a fák hiányoznak, a talajon is költ. A mi fogalmaink szerint a tojó vállalja a költés nehezebbik részét, mert naponta 16 órától másnap reggel 8-ig ül a tojásokon, míg a hím, nagyon pontosan, fel nem váltja. A valóságban a madár a kotlással az öröklött ösztönét elégíti ki, ha nem így lenne, soha nem kotlana - csakis az ember képes magát valamira kényszeríteni. A galamb szívósan ül a tojásokon és az apró fiókákon, viszont ha felzavarják, gyakran elhagyja őket. Valamiféle elővigyázatosság rejlik ebben, hiszen a pótköltésnek minden esélye megvan ahhoz, hogy rejtetten maradjon. A fiókákat más galambokhoz hasonlóan a szülők begytejjel, később magokkal etetik.Naponta kétszer, reggel és este etetnek.

Tápláléka: hazánkban főleg gyommagvakon él. Ahol az örvös galamb nagy fenyvesekben tanyázik, az év jelentős részében fenyőmagot keres, amelyet az ágakon lógó tobozokból csipked ki vagy a földről szedeget fel. Ősszel a tölgymakkra jár, amelyet az ágról lecsíp és egészben nyel le. Télen, a vékony ágakon ügyesen egyensúlyozva, a rügyeket csipegeti, ez a tornamutatvány szokatlan egy ilyen súlyos madárnál. A reggeli órákban a mezőkön gabonaszemet keresgél. Ha csapatokban jelentkezik, károkat is okozhat, ezért néhol vadászható. Mégis, az örvös galamb azon kevés madarak közé tartozik, amelyek a világháborút követően gyakoribbá váltak Európában. Közéjük tartozik a balkáni gerle, a dankasirály, a szárcsa és még néhány más faj is. Valamennyien közepes nagyságú madarak, talán az állományok növekedése a jobb táplálékkínálaton kívül a természetes ellenségek, a héja, a vándorsólyom vagy a róka megfogyatkozásával is magyarázható.

Egyéb: a fészekből pelyhes korban kivett és ember nevelte fiókák nagyon megszelidülnek, kötődnek gazdájukhoz. Bébitáppal és beáztatott, felpuhított magokkal lehet etetni őket. A madár csőrét csak bele kell nyomni a meglehetősen folyékony pépbe, a táplálékot ezután már magától enni kezdi. A magokkal eleinte tömni kell. Ha a fiatal galambok már kitollasodtak, a fészekhez közeledőt szárnycsapásokkal igyekeznek távol tartani, Dél-Franciaországban, ahol a Pireneusok vidékén az örvös galambok az őszi vonuláskor egy keskeny sávba tömörülnek, hálókkal nagy számban fogják őket.

Szerző: Frieder Sauer

© Gazlap . Minden jog fenntartva.

Közreadva: 2004-11-05 (10180 olvasás)

[ Vissza ]


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.039 másodperc