16 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
5:52:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:02:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:01:am Bojtárgazdi :
Jó reggelt kívánok!
5:52:am kutyus :
Jó reggelt!
6:11:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:41:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
9:03:am Etimami :
Szép napot mindenkinek.Itt már lehet havat söpreni
6:04:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek...indul az új hét!
7:06:am kutyus :
Jó reggelt!
5:43:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:42:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
6:29:am kutyus :
Jó reggelt!
6:09:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
10:25:pm Bojtárgazdi :
Azt hittem, ír a virágosba, de nem írt...
10:24:pm Bojtárgazdi :
Nahát, Scibal itt volt néhány órán át, és nem üdvözöltem, most meg már elment.
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
A sütőtökről
Az igazi családi étel



A sütőtököt másnéven kertészpecsenyének is nevezik. De nevezhetik így is, úgy is, mindenképpen kitűnő téli csemege!


A sütőtök jó. Itt persze nem a ti tűzhelyeteknek arra a részére gondolok, ahol a süti készül, hanem a félméteres,vagy nagyobb átmérőjű, dércsípte sütőtökökre, melyek büszkén, elégedetten terpeszkednek a kertben, míg egyszercsak valaki így nem szól: De ennék egy kis sült tököt! És akkor negyedszeletekre bontva bekerül a sütőbe, köré a másik finom csemege, a tökmag, és sül.
És sül... és sül.
Persze a tökmag már egy óra múlva is remek, de a tök az még sül.

Nem hiábavaló a sülés, mert a konyhát ünnepi hangulatra hangoló illat összehozza a családot. A sütőtök, igazi családi étel. Csendesen, egy-egy sóhajtást hallatva időnként, lesik a sütő ajtaját, nagyokat szimmantgatván az illatból, tökmagot ropogtatva. Persze, aki szétszórja a héját, annak jobb lett volna, ha meg sem születik. Aztán elkészül. A sütőtök komoly étel. Nem egy ugri-bugri sajtosszendvics, hanem méltóságteljes, megbízhatóságot sugárzó étel. Aranylóan fénylő szeleteit, komoly, tudósokhoz illő, fekete szegély keretezi, mely azt jelzi, hogy pontosan időben vettük ki a sütőből.

Ezekért a szegélyekért, nemes vetélkedés folyik, lévén ezek a legfinomabb részei a forró, édes csemegének. Fokozható az élvezet, ha sütés előtt egy kis cukrot tesz az ember, a szeletek közepébe, melynek olvadt barnája, karamellíze, kellemesen egészíti ki a sütőtök édesen omló húsának zamatát. Ha ezt elmulasztottuk, akkor sincs baj, mert a mézet csak sütés után szabad rácsorgatni, és akkor is csak keveset. Áttetszően csorgó akácmézet, illatos hársmézet, édes vegyesvirág-mézet éppúgy tehetünk rá, mint az ínyencek által oly kedvelt, érdekes ízű vaddohány-mézet, vagy haraphatóan sűrű, hamar ikrásodó napraforgó mézet.
Egyszer-egyszer rácsempészhetünk egy cseppet, a kizárólag sütemények számára elzárt rumból is, melynek gondos kutatómunkával sikerül felfedeznünk rejtekhelyét, amiről persze mélyen hallgatunk. Különösen miután az üveg kiürült.

De jó a sütőtök csak úgy, a tepsiből kihalászva, sziszegve váltogatott kézből, huhogó szájjal habzsolva is.
Táplálkozáskutatók már biztos kiderítették, hogy a sütőtök hány kalória, hány milligramm ilyen-olyan ásvány, nyomelem. És hogy nem egészséges, mert nem drága. Tudom, hogy a forró sütőtök mindig megfekszi a gyomromat, mégsem tudok ellenállni neki, mert illata, íze, zamata, a sütőtökevés családi varázsa, mindig magával ragad. És éjszaka, a forró sütőtöktől megfeküdt gyomrok ismét összehozzák a családot, egy közös, éjszakai jajgatásra. A sütőtök, mint mondottam, igazi családi étel.

Dunaszentgyörgy 2000.09.01.










Vackor

© Gazlap . Minden jog fenntartva.

Közreadva: 2004-11-08 (6815 olvasás)

[ Vissza ]


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.032 másodperc