16 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
*bau
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
5:56:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét....bár esik az eső
5:49:am kutyus :
Jó reggelt!..meleg van
6:05:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:21:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
6:07:am kutyus :
Jó reggelt!
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
4:06:am Bojtárgazdi :
Jó reggelt, jó hetet kívánok!
11:16:am Bojtárgazdi :
Én is szép vasárnapot kívánok!
6:42:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:52:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:02:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:01:am Bojtárgazdi :
Jó reggelt kívánok!
5:52:am kutyus :
Jó reggelt!
6:11:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:41:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
A zsíroskenyérről...




Mottó:
Amikor valami igazán finomat ennél, általában nincs otthon semmi, amiből elkészíthető. Amikor igazán éhes vagy, akkor általában üres a hűtő... És hiába minden szakácstudomány, ha nincs miből elkészíteni a legegyszerűbb ételt sem. Ilyenkor jön a zsíroskenyér.


Egyszerű étel, elkészítése még kezdő háziasszonyoknak sem okoz gondot. Általában. Nincs is mit írni a zsíroskennyérről. Mert mit is lehetne írni róla? Az ember levág egy szelet kenyeret, megkeni zsírral, megsózza-paprikázza és megeszi. Látszólag ennyi a folyamat. De nézzünk a dolgok háta mögé!
Zsíroskenyérnek ugyanis a friss kenyér a legjobb! A puha, még langyos kenyérke, annak is a csücske, a sercli, melyért mi közelharcot folytatunk kedvesemmel. A halkan roppanó barna héj, mely morzsákat perget ajkunkra, s a kemence melegét még kicsit őrző fehér kenyérbél puha ízének egyszerűsége, mely távolivá halványítja az előkelő étkek rafinált ízeit. Ketten maradunk, a kenyér és én. A zsír persze nem azonos azzal a fehéres vacakkal, amit a boltban kap az ember, holmi papírba gyömöszölve, téglásítva, félkilónként! A zsír vagy pecsenyezsír legyen, titokzatosan megbúvó, keményre sült húsdarabkákkal, vagy hurkazsír, melyben a kidurrant májas hurka töltelékdarabjai, mint kis szigetek meredeznek, a vöröses tengerben. De lehet kacsazsír is, melyben kacsamáj törmelékek gondoskodnak ínyünkről, esetleg halványan sárgálló libazsír, melyhez esetleg még libatöpörtyű is kerülhet. Van, aki távoli disznóölések borgőzös emlékeit idézvén, a zsírosbödönbe kanyarítja kését, s az annak idején kevés vízzel grízessé tett házizsírt keni téglányi szelet kenyerére. És bizony, annak van igaza, aki így tesz! Mert az ilyen zsíroskenyérhez illik leginkább egy sör, az ilyenhez passzol a tea is. Ezzel lehet kiülni a lépcsőre, és egy-egy falatot a kutyáknak vetve -hálás morrantást, farkcsóválást kap érte az ember cserébe- elmajszolni, de lehet a konyhaasztalnak dőlve állva is enni. Hagymával, ha akad, de anélkül is finom. Nemsokára újhagymával, paradicsommal, paprikával...
Betévedő barátunkat is leghamarabb zsíroskenyérrel tudjuk még egy kicsit marasztalni, és a zsíroskenyér mellé asztalra tett kisfröccsök mellett estig szól a halk beszélgetés, nevetgélés. A zsíroskenyér mellett nem lehet veszekedni.
Jó lenne háború idején, fegyverek helyett zsíroskenyeret szállítani az ellenségeskedő országoknak. És amikor az ellenséges katonák, a zsíroskenyeret majszolgatva körbeülnék az asztal híján négy aknavetőre támasztott deszkát -mennyivel értelmesebb módja is használatuknak!-, rájönnének, hogy nekik semmi bajuk egymással. És mire elfogyna a zsíroskenyér, elfogyna a háború is, mert teli gyomorral nem lehet háborúzni sem, és inkább hazamennének.
De túl messzire mentem már, és a zsíroskenyerem is elfogyott. És különben is, mit lehet írni, egy szelet zsíroskenyérről?

Dunaszentgyörgy 2000-03-04










Vackor

© Gazlap . Minden jog fenntartva.

Közreadva: 2004-12-01 (6633 olvasás)

[ Vissza ]


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.062 másodperc