16 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
*bau
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
5:56:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét....bár esik az eső
5:49:am kutyus :
Jó reggelt!..meleg van
6:05:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:21:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
6:07:am kutyus :
Jó reggelt!
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
4:06:am Bojtárgazdi :
Jó reggelt, jó hetet kívánok!
11:16:am Bojtárgazdi :
Én is szép vasárnapot kívánok!
6:42:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:52:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:02:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:01:am Bojtárgazdi :
Jó reggelt kívánok!
5:52:am kutyus :
Jó reggelt!
6:11:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:41:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
A fokhagymáról...
A büdös mindenit!
Gondoltad volna, hogy a fokhagyma és a liliom közeli rokonok? Első szippantásra az ember nem is hinné. Ráadásul a liliom rossz ízű is. Ellenben a fokhagyma kiváló a magas vérnyomás ellen, szívpanaszokra, mi több, antibiotikus hatása is van. Emellett lángosra, pirítósra is kitűnő. Nagyon sokat meg lehet enni belőle.
Egy dolog azonban tagadhatatlan: a fokhagyma illata nemcsak a leheleten, de az egész testen érezhető. A fokhagyma illóolaja ugyanis felszívódva, a pórusokon keresztül párolog el, élénk fintorgásra késztetve a velünk egy szobában tartózkodókat. S ebben az esetben bizony vajmi kevés vigaszt nyújt a fokhagyma rovarölő hatása.
Már a piramisok építői is szívesen fogyasztották s a régi rómaiak vallották, hogy a fokhagyma növeli a harci kedvet is. Nem csak a csatatéren!
No lám, mi minden csodálatos hatása van ennek a jelentéktelennek tűnő növénynek.
De még csodálatosabb, hogy mennyi finomságot készíthetünk vele, szinte pillanatok alatt. Ha a sütőtökből kivájt magokat megmossuk, majd összezúzott fokhagymagerezddel kevert sóban megforgatjuk és megsütjük, valami egészen különleges csemegéhez jutunk. Persze randi előtt valami mást csemegézzünk, hacsak nem vesszük rá a partnerünket, hogy ő is vágjon be egy marékkal. Ilyen előétel után már nem kérdés a vacsora.
Egy pohár száraz, s lehetőleg vörös pezsgő után, gyertyafény mellett tálaljuk fel a fokhagymás bélszínszeletet. Hamar megvan, nem nagy ügy elkészíteni, ezzel szemben roppant látványos és biztos siker.

Kell hozzá egy fél fej fokhagyma, egy fél pohár sűrű, erős csontlé (legényember ezt leveskockából készíti), egy nyelet konyak (ellenőrizzük, mindenképpen!), egy fél pohár tejszín, no meg a fűszerespolc.
Két szép szelet bélszínt alaposan bedörzsölünk sóval és frissen őrölt borssal, melyet annyi mustárral keverünk össze, hogy éppen kenhető legyen. Szóval kevéssel. A bélszínt olajon, éspedig olívaolajon (ennél jobb csak a mogyoróolaj!) sütjük, serpenyőben. Ki hogy szereti, angolosan (red meat) , vagy átsütve (well done). Az előbbi legfeljebb 4 perc sütés, oldalanként, utóbbi 5-7 perc. Ami lé maradt a serpenyőben, azt egy bögrébe öntjük, éppen csak egy kanálnyit hagyunk a serpenyő alján, hogy legyen miben szép sárgára megpirítani egy fél fej apróra vágott fokhagymát. Ekkor hozzáöntjük a fél pohárka csontlét, majd takarékra véve a lángot, állandó kevergetés mellett hozzáöntjük a nyelet konyakot és egy kis tejszínt. Ne forraljuk! Ahogy hozzáöntöttük, már kész is van. Leöntjük vele a kész szeleteket, majd ízlés szerint egy kis frissen őrölt borsot, vagy – ínyencek – egy kis curry-t szórunk rá. Érdemes héjában sült krumplit adni hozzá, mert azt sem nagy macera elkészíteni, és fokhagymás fűszervajjal remek!
Mátravidéki vörösbort érdemes kínálni hozzá, desszertnek viszont vörös pezsgő dukál! Vörös pezsgő, egy csepp konyakkal!
És persze gyertyafény, egy csendes Chopine Notturnóval.
Egész lényünket átjárja a kedves jelenléte, a szerelem, a boldogság….
No meg a fokhagymaszag.

Dunaszentgyörgy 2004-12-03


Vackor

© Gazlap . Minden jog fenntartva.

Közreadva: 2004-12-03 (5061 olvasás)

[ Vissza ]


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.037 másodperc