17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
Karácsonyi-, húsvéti- és levélkaktuszok (11)
Szobanövények (22)
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Dézsások (20)
Vendégeink a kertben (18)
Hawaii rózsa - frangipani
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Kertünk meglepetései (2)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Milyen növény ez?? (37)
Dézsások (19)

- Tábortűz témák:
Kedven filmem, színészem (2)
IDŐJÁRÁS (68)
Vicces történetek, képek....(20)
GAZLAP szakácskönyv (78)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
Szomorú vagyok (11)
Kávéház (41)
A Tudat keresése (4)
Nagyik és Ők....(4)
Írj bármilyen témáról (17)
Jópofa, "beszélő" elírásaink (6)
JÓKÍVÁNSÁGOK (20)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:18:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:21:am kutyus :
Jó reggelt!Élvezzétek még a jó időt!
6:29:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
6:00:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot mindenkinek.
5:41:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:05:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:29:am kutyus :
Jó reggelt!
5:10:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:34:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:29:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt!
6:22:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:54:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:44:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!....bár esősnek ígérkezik
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Tűzdelt karácsonyi pulykamell, Szent György módra
Azért Szent György, mert Dunaszentgyörgyön lakom :-)Az egész úgy indult, hogy a haveroméknál építettük a garázst. Itt beszéltük meg Jánossal, aki mellesleg pulykákat is tart, hogy karácsonyra egy kisebb pulykát megvennék. A múlt heten szólt, hogy mehetek a pulykáért! Nagy boldogan átzakatoltam az öreg lokomotívval, és vittem magammal egy kosarat, a madárnak. Egy kicsit meglepett az a babakád, amiben a pulyka heverészett! Konyhakész állapotban várt rám, és ami azt illeti 25 kg volt. 1, azaz egy darab madár! Phű, kis barátom, ezzel meg fogsz küzdeni, gondoltam magamban. Szóval, hazaszállítottam a struccot, és feltrancsíroztam. Most a részletekkel nem untatlak, lényeg az, hogy nem lett kisebb.
A pulykának, több egyéb alkotórésze mellett, remekfinom melle van. Egy huszonöt kilós pulykának vagy tizenöt kilós cicije van, amiből nagyon sok finomat lehet gyártani. Na ezt a tizenöt kilós cicit szedtem négyfelé, ahogy adta magát. Először is kettévágtam, s a fél mell belső felén van egy rész, ami szerkezetileg is klasszul leválasztható, és kisebb, mint a maradék. Na ezeket a "belső félmelleket" eltettem, majd megsütöm egyben, de a hatalmas "külső" félmell, az kb. elég lesz karácsonyra, nyolcunknak, mint egy fogás. És hogy karácsonyhoz méltó fogás legyen, az idén is a következőképpen fogom elkészíteni.


Kell egy pulykamell, amit szépen megtisztít az ember, mindenfele hártyától meg lafanctól. Fehérbor, gyömbér, fehérbors, vegeta, étolaj, rozmaring, kakukkfű, borókabogyó...
Mivel a pulykamell igen száraz, ezért először is bepácolom. Annyi étolaj, hogy a felét ellepje, a másik felét fehérborral (én szemelt rizlinget használtam, Feri bátya pincéjéből) hogy ellepje, feltöltöm. Én a hatalmas mellhez két evőkanál vegetát teszek, kávéskanálnyi gyömbért, kakukkfüvet, egy picivel több rozmaringot, pár szem borókabogyót. Naponta megforgatom, hogy a páclé jól átjárja. Legalább három-négy napig benne kell, hogy legyen. Én karácsony előtt egy héttel rakom bele és karácsonyra készítem el, mégpedig tűzdelve, egyben sütve. Ekkora darab pulykamellel ritkán van dolgom, de kisebb (három-négy kilóssal) már sok ínyet megcsiklandoztam.
A pácból kivett mellet nem mosogatom le, hanem úgy, olajosan, belerakom a fedeles tepsinkbe. (Tisztában vagyok vele, hogy nem minden háztartás ilyen remekül felszerelt, de szerintem ha egy tepsire alufóliát tesz az ember, abból is fedeles tepsi lesz ám, csak persze az nem olyan profi) Ezután nekiállok megtűzdelni. Ez nem egy könnyű művelet, tehát előtte célszerű egy kisfröccsel megismerkedni. A tűzdeléshez füstölt sonka kövérjét, füstölt szalonnát, gombát, vöröshagymát és egy kevés fokhagymát használok. (A fokhagymával remekül el lehet venni a vöröshagyma szagát!) Egyéni ízlésedre bízom, hogy miből mennyit tűzdelsz bele, én sok sonkával és gombával, több vöröshagymával, mint fokhagymával szeretem. Miután elkészültünk a tűzdeléssel, méltán érezhetjük, hogy alkotásunk alapköveit leraktuk. Megérdemlünk egy kisfröccsöt.
Lefedjük a szárnyast és betoljuk a sütőbe. Egy ekkora darab hús, elsüldögél egy ideig, lesz időnk egy finom angolköretet csinálni hozzá. Zöldborsó, répakocka, kukorica, esetleg brokkoli és kelbimbó egyszerűen, csak egy kis margarinnal, vegetával összepárolva. Egyszerű, mondhatnám jellegtelen köret kell hozzá, de színes legyen, mert a mell, na az hófehér lesz. (Már csak ezért se adjunk hozzá tejbegrízt.)
Jó két óra múlva elkezdhetjük döfködni a mellet egy vékony hústűvel, ellenőrizendő hogy megsült-e már. (Na latod, ezért is jobb a fedeles tepsi, mint az alufóliás, mert a fedelet egyszerűbb emelgetni, mint az alufóliát gyűrögetni) Amikor úgy érzed, hogy már csak tíz perc kell neki, akkor kitakarod, és a maradék páclével egy kicsit megkenegeted. Így kap egy kis színt, de persze ez a szín ne fekete legyen! Ha kész, már az illatából is érzed, Istenek asztalara méltó eledelt alkottál. "Kész a nagy mű, az alkotó pihen...", és megiszik egy kisfröccsöt.
Tálaláshoz vedd ki a tepsiből, tedd egy szép hosszúkás tálra. Ezzel nemcsak az ünnepet tiszteled meg, de alkotásodat is az őt megillető környezetbe helyezed, hogy mielőtt az első szelet omlósan puha, ízesen gőzölgő hús a legkedvesebb vendég tányérjára simul, a látvány is elgyönyörködtethesse az asztalnál ülőket. Ezért tedd a tálra a színes köretet is, melyet díszíthetsz egy-egy vékony narancskarikával is.

S mielőtt kést veszel a kezedbe, egy pillanatra hajtsd meg a fejed és gondolj azokra, akiknek nem jutott hasonlóan bőséges lakoma.

Dunaszentgyörgy, 1999.12.18.


Vackor

© Gazlap . Minden jog fenntartva.

Közreadva: 2004-12-10 (6935 olvasás)

[ Vissza ]


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.039 másodperc