17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
6:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:40:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:30:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:49:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:37:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:22:am kutyus :
Jó reggelt!
5:17:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:31:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:33:am kutyus :
Jó reggelt!Ismét elindul egy hét..........
6:54:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:59:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:29:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:38:am kutyus :
Jó reggelt! fúúúúúúj a szél rendesen
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Gazlap.hu :: Téma megtekintése - Kedven filmem, színészem (2)
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   CsoportokCsoportok   ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

Kedven filmem, színészem (2)
Ugrás az oldalra: 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Következő
 
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Tábortűz
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
Szécsike
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Jan 21, 2008
Hozzászólások: 14350
Tartózkodási hely: Bp.Pestszentimre

HozzászólásElküldve: 2022.01.11, 17:46    Hozzászólás témája: .. Hozzászólás, az előzmény idézésével

Láttam ezt a riportfilmet a TV-ben anno. Mad
/rékerestem,de AZ nincs meg/

https://www.youtube.com/watch?v=LUhIPiRW6ks
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 44610
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2022.01.11, 10:57    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

SOSEM HALLOTTAM ERRŐL A MŰVÉSZRŐL, most Tvrtko írásából ismerhettem meg.........olvassátok, érdemes!


A halottnak hitt magyar filmcsillag csodája...

1939-ben egy új csillag tűnt fel Magyarországon. Egy tizenkét éves kislány, aki zsúfolásig töltötte a Zeneakadémia nagytermét. Csodalánynak hívták és így is írtak lenyűgöző balett- és tánctudásáról. Aztán felfedezte magának a filmipar is. A filmsztárrá lett kislány címlapokra került. Játszott Páger Antallal és Karády Katalinnal, és közben elbűvölte az embereket a Haláltáncban, a Fráter Lórántban vagy a Családunk szégyenében.
Aztán a háború után egyszer csak nyomtalanul eltűnt. Sokan hitték, hogy talán már nem is él. Az utolsó nyom 1948-as volt, aztán SEMMI! A filmes lexikon azt írta róla: ismeretlen helyen és időben valószínűleg meghalt.
Csaknem 65 évvel később Zürichben egy szerb fiatalember bement szomszédasszonya lakásába. Az idős nénit kórházba szállították és kellettek a papírjai. A szerb férfi, Vladimir Vuksanović, és a “svájci asszony”, Beatrix Netzger nagyon jóban voltak, még kulcsuk is volt egymás lakásához. Miután Vlado megöntözte a virágokat és kiszellőztetett, elkezdte keresni a kórházi ápoláshoz szükséges dokumentumokat. Ekkor bukkant rá az ágy alatt két cipősdobozra, amelyekben csaknem ezer fényképet, megsárgult újságokat és kivágot cikkeket talált. A címpapokon pedig a szomszédasszonyára kísértetiesen hasonlító, elbűvölő szépségű lányt, akit az újságok úgy neveztek: GOLL BEA!
Vlado beszkennelt néhány cikket és átküldte nekem. És a történelem megelevenedett a szemeim előtt...
“Ha ez igaz, minden felvételt őrizz meg, mert ez fantasztikus!”- mondta nekem még Budapesten Kurutz Márton, a filmtudományi intézet szakértője, aki egymás után vette le a polcokról a hatalmas filmtekercseket, amelyek Goll Bea szerepeit őrizték!
“Elég volt, ha bejött a színpadra és robbant minden!”- mesélt nekem Tabányi Mihály harmonikaművész, a mellette ülő kiváló színésznő, Géczy Dorottya pedig alig akarta elhinni, hogy egykori partnere, Bea valóban él. 65 éve nem hallott felőle...
Zürichben találkoztunk. Bevallom, kalapált a szívem rendesen. A néni kétszer is nagyon rossz állapotba került, így el kellett halasztanunk a randevút, de aztán csak sikerrel jártam. Abban a pillanatban még mindig Beatrix Natzgert kerestem, hiszen a “svájci hölgynek” ez volt a hivatalos neve.
-Jó napot, Goll Beához van szerencsém?-köszöntöttem a hölgyet magyarul.
-De régen is volt az! - mosolyodott el az idős néni...
Napokat töltöttünk együtt. Goll Bea elmesélte, hogy mindig is táncművész szeretett volna lenni, a filmezést csak viccnek tartotta, ahogy mesélte, ő ott is csak “táncikált”. Semmiféle nosztalgiát nem éreztem ki a hangjából, az pedig kifejezetten nem érdekelte, hogy egykor igazi filmcsillag, egy valódi sztár volt.
Az élet igazi csapásokat mért rá, 1948-ban kalandos úton hagyta el Magyarországot, Svájcban kalapmodell lett belőle, gyermeke született, aki kicsi korában meghalt, ez a pokol mélyére taszította az asszonyt! Nevet váltott, 1948 májusa után egyszer sem járt Magyarországon. Évtizedes bérlete volt a világhírű Zürichi Operába, még akkor is járt oda, amikor már egy idősek otthonának lakója volt. A szerb fiú, Vlado volt az egyetlen barátja, de neki sem mondott semmit a magyarországi múltjától.
Amikor megkérdeztem tőle, hogy mi hiányzott legjobban Magyarországról, Magyarországból, cinkos mosollyal ennyit mondott: “A lecsó! De az nagyon!”
Találkozónk után alig egy évvel Bea meghalt! A fájdalom mellett büszkeséggel tölt el, hogy sikerült pontot tenni egy megoldatlan történet végére, s így, a megválaszolt kérdések után sokan megtudták, hogy volt valaha, nagyon régen egy káprázatos színésznőnk, aki valójában nem is egy “svájci hölgy”, hanem a mi GOLL BEÁNK♥️, akire mindig szeretettel emlékezem és nem csak akkor, amikor Svájcban járok...
Barátsággal: Tvrtko
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 44610
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2021.12.06, 07:48    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

MA ÜNNEPLI SZÜLETÉSNAPJÁT GALAMBOS ERZSI


KOSSUTH- ÉS JÁSZAI MARI-DÍJAS SZÍNMŰVÉSZNŐ, ÉRDEMES ÉS KIVÁLÓ MŰVÉSZ, A HALHATATLANOK TÁRSULATÁNAK, A BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ ÉS A JÓZSEF ATTILA SZÍNHÁZ ÖRÖKÖS TAGJA
(Budapest, 1931. december 5.)
Apja portás volt a híres Arizona mulatóban, amely a Fővárosi Operettszínházzal szemben működött, anyja az Operettszínházban volt jegyszedő. Kislányként bejáratos volt mindkét népszerű intézménybe, iskolai leckéit is az Operettben írta. Már négyévesen elhatározta, hogy ő is primadonna vagy szubrett lesz, játszott Lakner Bácsi Gyermekszínházában, nyolc évig balettozott. Felnőve elvégezte az Országos Színészegyesület Színészképző iskoláját, főiskolásként Bajor Gizi mellett statisztált. Később Somlay Artúrtól Básti Lajoson át Latabár Kálmánig és Honthy Hannáig a század legnagyobbjaival lépett fel.
1955-ben a Miskolci Nemzeti Színházhoz, majd 1958-ban a kecskeméti Katona József Színházhoz szerződött. 1962-ben került Budapestre, a mai Thália Színház helyén működő Petőfi Színházhoz. Két év múlva valóra vált nagy álma: a szemközti Fővárosi Operettszínház tagja lett. A Nagymező utcában csaknem két évtizedig az első számú sztárok egyike volt, majd 1983-ban – nem kis meglepetésre – átszerződött a József Attila Színházhoz. Ma is itt játszik, a társulat örökös tagja, és – korát meghazudtolva – jelenleg három darabban is színpadra lép: szerepel a Mici néni két élete és az Angyalföldi ballada című darabokban, valamint a nemrég bemutatott Veszek egy éjszakát című zenés komédiában.
Legnagyobb sikereit modern zenés darabok főszerepeiben aratta: volt Eliza (Loewe: My Fair Lady), Dulcinea (Leigh-Wassermann: La Mancha lovagja), Anita (Bernstein: West Side Story), Kocsma Jenny (Brecht-Weil: Koldusopera). Ő maga legemlékezetesebb szerepének Georg Kreisler Lola Blau című zenés monodrámáját tartja. Sikeres prózai alakításai: Marosiné (Molnár Ferenc: A doktor úr), Breitmayerné (Szomory Dezső: Incidens az Ingeborg-hangversenyen), Muskátné (Molnár Ferenc: Liliom). Filmen és tévéfilmekben is foglalkoztatták (Rákóczi hadnagya, Csendes otthon, Özvegy menyasszonyok, A gyilkos a házban van, A canterville-i kísértet, Szerelem első vérig).
Galambos Erzsi rendkívül sokoldalú művész, táncos, énekes és prózai szerepekben egyaránt kiváló, sőt koreográfusként is bemutatkozott.
Művészi munkáját számos kitüntetéssel ismerték el: 1968-ban Jászai Mari-díjat vehetett át, 1973-ban lett érdemes művész, 1981-ben kiváló művész. 1993-ban Déryné-díjat kapott, 1998 óta a Halhatatlanok társaságának örökös tagja. 2002-ben sokoldalú művészi életútja elismeréseként, a musical műfajának magyarországi meghonosításáért és elismertetéséért, kiváló tánctudással párosuló, élményt adó színészi alakításaiért Kossuth-díjat kapott. 2013-ban József Attila-gyűrűvel, 2016-ban Kaló Flórián-díjjal tüntették ki.
Forrás: szinhaz.online
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Szécsike
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Jan 21, 2008
Hozzászólások: 14350
Tartózkodási hely: Bp.Pestszentimre

HozzászólásElküldve: 2021.12.01, 19:37    Hozzászólás témája: .. Hozzászólás, az előzmény idézésével

puszi2 puszi2
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 44610
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2021.12.01, 12:08    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Bár ő nem színész volt, de sokuknak írt remek szövegeket, és csodálatos konferanszié volt


Ezen a napon született Kellér Dezső


(Budapest, Erzsébetváros, 1905. december 1. – Budapest, 1986. szeptember 24.) magyar író, humorista, dramaturg, konferanszié. Budapesten, a VII. kerület zsúfolt és szegény munkásnegyedében, a Csikágóban született. Bátyjával, Kellér Andorral nagy szeretetben nőtt fel. Pályafutását újságíróként kezdte, első kabarétréfáját 1927-ben mutatta be a Komédia Kabaré. Ezután rendszeresen írt jeleneteket, tréfákat, kuplékat a Blaha Lujza Színház, a Bethlen téri Színpad, a Talkie és a Clarus kabaré számára. 1931-ben dramaturgként dolgozott a Komikusok Kabaréjában. Először 1933-ban konferált a Terézkörúti Színpadon, saját, „Hurrá, technokrácia!” című műsorát vezette.
1937 és 1941-ig Békeffy László Pódium Írók Kabaréjának állandó szerzője volt, eközben 1940–43 közt a Kamara Varietének is dolgozott. 1941-ben az OMIKE Művészakcióban is fellépett. 1944-ben a nyilas hatalomátvétel után ismert művészként kellett bevonulnia munkaszolgálatra zsidó származása miatt.
1945 májusától 1948 elejéig a háború után újonnan alakult Pódium Kabaré szerzője és konferansziéja, 1950–51-ben ismét a Kamara Varieté tagja volt.
1951 szeptemberétől 12 éven át a Vidám Színpadon konferált.
1955-ben megkapta az Érdemes művész kitüntetést.
1964-ben átszerződött a Tháliához, szintén kabaréírói és konferansziéi minőségben. 1965-ben Kiváló művész díjjal tüntették ki. 1979-től a Kis Színpadon konferált. Védjegyévé vált jellegzetes tartása, a jobb kézzel a színházi függönybe kapaszkodó konferálás. Stílusa enyhén csipkelődő, finoman gúnyolódó volt. Konferanszaiban nemegyszer komoly társadalmi, kényes politikai problémákat érintett. Mondatai mögött mindig meghúzódott az irónia, a sorok között gyakran többet elrejtve, mint amennyit kimondva. Ez adta konferanszainak, jeleneteinek pikantériáját.Kellér alkotása a „maszek” mozaikszó (a magánszektor szóösszetételből). Szerzője a „Ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer elkezdek beszélni...” mondásnak (1964, „Pomócsi marad”, előadta: Salamon Béla), mely szállóigévé vált.Testvére Kellér Andor író, újságíró volt, akihez szoros érzelmi és szellemi kapcsolat fűzte.
Feljegyezték róla, hogy házas emberként sem volt olyan nap, hogy ne találkoztak volna, akár egy délelőtti kávéházban, akár este a Fészekben, vagy csak úgy, bárhol és bármikor. Andor halálakor Kellér úgy érezte, hogy elvesztette fele önmagát.Budapesten hunyt el, 1986. szeptember 24-én.

_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Szécsike
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Jan 21, 2008
Hozzászólások: 14350
Tartózkodási hely: Bp.Pestszentimre

HozzászólásElküldve: 2021.11.26, 21:51    Hozzászólás témája: .. Hozzászólás, az előzmény idézésével

És én még nem láttam! Embarassed
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 44610
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2021.11.26, 10:42    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével


A PADLÁS - AZ 1000.!A padlás a Vígszínházban már megélt egy ezredfordulót, 33 évet, több mint egymillió nézőt, eljutott a világ távoli tájaira is a 999. stream-ünnepen, november 20-án pedig végre eljött az 1000. előadás ideje is. A darab szövegkönyvét Sztevanovity Dusán és Horváth Péter, dalszövegeit Sztevanovity Dusán, zenéjét Presser Gábor írta. A Marton László rendezésében bemutatott előadás 13 karakterének bőrébe az eltelt évek során közel 100 színész bújt, de nemcsak a színpadon váltották egymást a generációk, hanem a nézőtéren is.
1988. január 29-én mutatták be minden idők egyik legsikeresebb magyar zenés színpadi művét a Vígszínházban. „A padlás az én hitvallásom. Választ keres örök kérdésekre: miért vagyunk itt, egyedül vagyunk-e az univerzumban, mi lesz velünk, amikor meghalunk és így tovább” – mesélte Sztevanovity Dusán, aki egy álmatlan éjszakán, a padláson lévő otthoni dolgozószobájában, egy ég és föld közötti helyen, papírra vetett egy négy oldalas szinopszist. Nem sokkal később a zsennyei alkotótóházban, ahova Presser Gáborral egy lemez munkálatai miatt utaztak le, egy esős napon letette a zeneszerző elé a darab szinopszisát, aki elolvasta, majd zongorához ült, és – ha az emlékek nem csalnak – megszületett a Fényév távolság című dal, és egy sor, melyet azóta is generációk énekelnek: „Lehet számtalan hely, ami szebb és jobb a mi Földünknél.”
A padlás első olvasópróbáját 1987. november 30-án tartották, a rendezői székbe Marton László ült, dramaturgként pedig Radnóti Zsuzsa csatlakozott – az addigra már Horváth Péter íróval is kiegészült –alkotói csapathoz. A cél az volt, hogy egy olyan darabot állítsanak színpadra, ami nemcsak a gyerekek számára érdekes, de a felnőtteket is megérinti. Mindenkihez szól: 9-től 99 éves korig.
Sok minden nem volt ideális a próbafolyamat során: a nagyszínpad helyett sokáig a Házi Színpadon próbáltak, pénzhiány miatt a díszletet – Robinson kivételével – korábbi előadások színpadi kellékeiből kellett összeállítania Fehér Miklósnak és csapatának, Jánoskuti Mártának a jelmezekre szintén csak fillérek jutottak, sőt Presser Gábor a zenét is egyedül játszotta fel, mert zenészekre sem tudtak költeni. Ma már legendás történet, hogy palacsinta helyett azért született dal a szilvás gombócról, mert Radnóti Zsuzsa édesanyja többször azzal vendégelte meg az alkotókat.
A padlás premierje Kaszás Attila, Igó Éva, Tábori Nóra, Hegedűs D. Géza, Méhes László, Rudolf Péter, Pápai Erika, Rácz Géza, Balázs Péter, Vallai Péter, Seress Zoltán és Sipos András szereplésével hosszú percekig tartó vastapssal zárult, és azóta is folyamatosan telt házzal futnak az előadások. Rádiós szerepét kifejezetten Kaszás Attila számára írták a szerzők. Igó Éva kezdetben Süniként lépett színpadra, ma pedig már Mamókaként főzi a szilvás gombócot és járja a tarantellát. Az előadásban legtöbbször Pápai Erika lépett színpadra, aki az 530 éves Kölyök szellemként debütált, majd egy ideig Süni volt, később pedig újra Kölyök karakterét játszotta.
Az előadás díszlete az eltelt 33 évben nem változott, Robinson, a szuperintelligens számítógép is csak kisebb javításokon esett át. A padlásnak több ikonikus kelléke is van. A Varázskönyvet Rubik Ernő készítette, 12 lapból áll, különleges hajtogatási technikával rendelkezik, amit minden Hercegnek és a jelenetet előkészítő kellékeseknek is meg kell tanulnia. Legnagyobb mágusa mind a mai napig az első Herceg, Méhes László volt, aki számtalan hajtogatási trükkel lepte meg a közönséget és kollégáit is. Szilvás gombócból előadásonként kb. 20 darab szerepel. Elkészítésük nem kis feladatot rótt egykor alkotóira, hiszen valódinak kell kinézniük, és mivel az egyik jelenetben egymásnak dobálják a színészek, ehhez megfelelő súllyal kell rendelkezniük, strapabírónak kell lenniük és nem koppanhatnak földet érés esetén. A szilvás gombóc állományt időről időre fel kell újítani, és pótolni is kell: előadás számtól függően egy évben átlagosan 30-50 új szilvás gombócot kell legyártatni. És vannak olyan kellékek is, amelyek november 20-án ezredik alkalommal kerültek fel a színpadra: ilyen a hintaló, a Shakespeare kép, az óra és a bilincs.
Bár a Vígszínház már tavaly is készült az ezredik előadásra, a pandémiás-helyzettel járó színházbezárás miatt akkor végül a 999. előadást ünnepelték meg világszerte stream-közvetítés segítségével. November 20-án azonban újra nézők előtt nyílt ki a varázskönyv, röpült a szilvás gombóc, és végre élőben szurkolhattunk Rádiósnak, Süninek és a szellemeknek. „Mert kell egy hely, hol minden szellem látható. Mert kell egy hely, hol minden szólam hallható.”
Az alkotók mesélnek a darab születéséről:
https://www.youtube.com/watch?v=BUXzKn302X0&t=921s
*
Forrás: https://papageno.hu/.../30-ev-1000-eloadas-exkluziv.../...
*
Szerkesztő: Erdei B. Ágnes
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Szécsike
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Jan 21, 2008
Hozzászólások: 14350
Tartózkodási hely: Bp.Pestszentimre

HozzászólásElküldve: 2021.11.25, 17:44    Hozzászólás témája: .. Hozzászólás, az előzmény idézésével

Nagyon szerettem,ha megjelent már egymagában az nevetésre késztetett.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 44610
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2021.11.25, 08:41    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

LATYI


https://hirado.hu/kultura-eletmod/cikk/2021/11/23/ritkan-latott-kepekkel-emlekezunk-latabar-kalmanra-119-eve-szuletett-a-komikus-legenda?fbclid=IwAR1i8l_ddnuLFA5jJZEfCuc_ERloq5XqSxAJyIZqXfACRkA5hBgl2xCMjnM
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Szécsike
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Jan 21, 2008
Hozzászólások: 14350
Tartózkodási hely: Bp.Pestszentimre

HozzászólásElküldve: 2021.11.24, 17:39    Hozzászólás témája: .. Hozzászólás, az előzmény idézésével

szív szív
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 44610
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2021.11.24, 06:04    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével


SIR ANDREW LLOYD WEBBERvagy Lloyd-Webber, Sydmonton bárója (London, 1948. március 22. - ), a zenés színház nagy sikerű angol zeneszerzője.
A késő 20. század egyik legnépszerűbb színházi (musical) zeneszerzője.
Több sikerdarabja, egy évtizednél tovább futott mind a Broadwayn, mind a West End-en. Eddigi pályafutása alatt 16 musicalt, több filmzenét, és egy latin nyelvű requiemet szerzett. Rengeteg díjjal tüntették ki, beleértve hét Tony-díjat, három Grammy-díjat, egy Oscar-t, egy Nemzetközi Emmy-díjat, hat Laurence Olivier-díjat és egy Golden Globe-díjat. Számos dala, különösen a „Hogy szeressem én, mondd” („I Don't Know How to Love Him”) a Jézus Krisztus szupersztárból (Jesus Christ Superstar), a „Ne sírj értem, Argentína” („Don't Cry for Me, Argentina”) az Evitából (Evita), az „Éjfél” („Memory”) a Macskákból (Cats), és „Az éj zenéje” („The Music of the Night”) Az Operaház Fantomjából (The Phantom of the Opera) széles körben ismertté váltak és slágerek lettek a musicalaktől függetlenül is. Vállalata, a Really Useful Group London egyik legnagyobb színházi szervezete.
Webber hároméves korától tanult hegedülni, két év múlva már zongorázott is, és később a trombitálás tudományát is elsajátította.
Első szerzeményét 9 éves korában írta.
A Westminster School-ban és az oxfordi Magdalen College-ban (az utóbbit nem fejezte be), majd a Royal College of Music-on tanult.
1992-ben lovaggá ütötték, 1997-ben pedig megkapta a nem örökölhető főnemesi rangot, mint Sydmonton Lloyd-Webber bárója, Hampshire megyében. (Főnemesi címe kötőjeles, de családneve nem.)
A 87. személynek sorolták be A leggazdagabb britek listáján, a Sunday Times szerint 2006-ban 700 millió fontos (kb. 265,8 milliárd forintos) felbecsült vagyonnal.
Első musicalje Tim Rice szövegíróval a The Likes of Us volt, mely Thomas John Barnardo igaz történetét dolgozta fel.
A zenének és a szövegnek van egy könnyed és élénk varázsa, ami jellemzi a következő musicaljüket, a József és a színes, szélesvásznú álomkabátot (Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat), amely darabbal, a Colet Curt előkészítő iskola bízta meg őket 1968-ban. A József elnyert néhány elismerést a második színre vitelekor. Későbbi előadásain az eredetileg csak 15 perces musical Lloyd Webber és Rice számos átdolgozásán ment keresztül, beleértve további dalok írását, amik kibővítik a musicalt egy tekintélyesebb időtartamra. Ez egy kétórás produkcióban tetőzött, amit a West End-en harmadik közös musicaljük, a Jézus Krisztus szupersztár sikere után mutattak be.
A Jézus Krisztus szupersztár (Jesus Christ Superstar) Ian Gillannal készült lemez volt, melyet színpadra alkalmaztak 1971 októberében, a West End-en, a Lyceum Theatre-ben. Ez egy olyan rockopera, ami Jézus utolsó napjait mutatja be. Hangszíne keményebb, mint a Józsefé, habár nyújt néhány tréfás könnyítést a hallgatóságnak a „Heródes király dalá”-ban („King Herod's Song”), Heródes könnyed számában, amely megtöri a darab előzményeinek feszültségét.
Andrew Lloyd Webber megírta az It's Easy For You című dalt, melyet Elvis Presleyvel vettek fel az utolsó időszaka alatt, 1976. október 29-én és a Moody Blue című album utolsó számaként jelent meg.
A következő zenei együttműködés Webber és Rice között az Evita (1976) volt, a darab Evita Perón élete alapján született. Mint a Jézus Krisztus szupersztár, ez a musical is lemezen jelent meg először, melyben Julie Covington énekelte Eva Perónt. A „Miért kell, hogy sírj, Argentína” („Don't Cry for Me, Argentina”) önálló slágerré vált, a musicalt pedig hamarosan színpadra állították a Prince Edward Theatre-ben Harold Prince rendezésében Elaine Paige-dzsel a címszerepben.
Rendkívüli sikerrel futott tíz évig a West End-en és 1979-ben a Broadwayn is bemutatták. Rice és Lloyd Webber útjai az Evita után hamarosan különváltak. Ennek oka sosem került nyilvánosságra.
Lloyd Webber akkor egy magán projectbe, a Variationsbe kezdett csellista öccsével, Julian Lloyd Webberrel, amely Niccolò Paganini 24. capriccioján alapult. Masszív sláger volt, mely az Egyesült Királyságban elérte a pop albumok slágerlistájának második helyét (1978).
A zeneszerző következő musicalje a Macskák (Cats) (1981) volt, T. S. Eliot Old Possum's Book of Practical Cats-je (1939) alapján, mely Webber gyermekkori kedvence volt. A musical dalai Eliot verseiből és a zeneszerző zenéjéből állnak, ez alól kivételt képez a musical leghíresebb dala, az „Éjfél” („Memory”), melynek szövege a rendező, Trevor Nunn feldolgozása egy nem hozzá kapcsolódó, nem Possum Eliot költeményből, az átnevezett „Rhapsody on a Windy Night”-ból.
A Macskák volt a Broadwayn a leghosszabb ideig játszott musical, több mint húszéves folyamatos futással.
A Macskákat követően írta a Csillag-Expressz-t (Starlight Express), egy musicalt, melyet szintén Trevor Nunn rendezett, mely nagy pénzügyi siker volt, de a kritikusoknak nem tetszett. Rekordideig futott a West Enden, a Broadwayn kevesebb mint három évig adták.
Webber írt egy requiemet, amelyet egy újságcikk ihletett, amit a kambodzsai árvák helyzetéről olvasott. Apja, William Lloyd Webber emlékének szentelte, aki 1982-ben elhunyt. Habár egy gyászmise meglepő irányváltoztatásnak tűnhet a színpadi musicalekhez képest, de John Snelson rámutat Lloyd Webber életrajzában, hogy a templomi zenének nagy szerepe volt a zeneszerző nevelkedésében, és hogy Lloyd Webber számos alkalommal írt egyházi zenét az évenként megrendezett Sydmonton Festivalra.
1986-ban Grammy-díjat kapott a Requiemért a legjobb klasszikus zenemű kategóriában. Érdekesség, hogy bár a klasszikus besorolást adták neki, a Pie Jesu a Requiemből a pop slágerlista élére került Nagy-Britanniában.
1986-ban bemutatta a következő musicaljét Az Operaház Fantomja (The Phantom of the Opera) címmel.
Christine szerepét akkori feleségének Sarah Brightmannek írta, aki el is játszotta az eredeti londoni és broadwayi előadásokban Michael Crawford oldalán.
A musical vegyes visszajelzéseket kapott a kritikusoktól, mégis hatalmas sláger lett és a mai napig megy mind a West Enden, mind a Broadwayn, ahol megelőzte a Macskák-at, mint a leghosszabb ideje futó musical.
Ezt A szerelem arcai (Aspects of Love) követte 1990-ben, mely David Garnett történetét feldolgozó musical.
A musical sikeresen ment Londonban négy évig, de nem volt ilyen sikere a Broadwayn, ahol kevesebb, mint egy évvel az indulás után befejezték az előadásokat.
Webbert megkérték, hogy írjon egy dalt az 1992-es barcelonai olimpiára. Ekkor megkomponálta az „Amigos Para Siempre”-t („Friends For Life”, „Barátok mindörökké”; magyar cím: „Már soha egymás nélkül”) Don Black-kel, aki a szöveget írta hozzá. Ezt Sarah Brightman és José Carreras adta elő a megnyitóünnepségen.
Amíg néhány munkája szédületes pénzügyi siker volt, az ő pályafutása sem volt mentes kudarcoktól, különösen az Egyesült Államokban. A Song and Dance, a Starlight Express és A szerelem arcai: mind sikeresek voltak Londonban, de nem találtak hasonló fogadtatásra New Yorkban. Mind rövid ideig, pénzveszteséggel és negatív kritikákkal futottak.
1995-ben az Alkony sugárút nagyon sikeres, talán a Broadway történetében legnagyobb várakozással bemutatott darab abban az évben hét Tony-díjat nyert el, viszont magas heti költségével a történelem legnagyobb gazdasági bukása lett, 25 millió dollár (4,8 milliárd forint) veszteséggel. A későbbi darabjait (Fütyüld a szélben! és Volt egyszer egy csapat) be sem mutatták a Broadwayn.
Számos musicaljének létezik filmadaptációja: a Jézus Krisztus szupersztárt (1973) Norman Jewison, az Evitát Alan Parker, 2004-ben pedig Az Operaház Fantomját Joel Schumacher rendezte meg (az utóbbinak Lloyd Webber társproducere). Az Alkony sugárút filmváltozata 2008-ban jelent meg a mozikban Glenn Close főszereplésével.
2008 szeptemberében a brit közszolgálati műsorszolgáltató, a BBC felkérte őt, hogy írja meg a 2009-es Eurovíziós Dalversenyre az Egyesült Királyságot képviselő dalt. Az énekest a Your Country Needs You (Az országodnak szüksége van rád) elnevezésű tehetségkutató verseny keretében választották ki.
Lloyd Webber megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét a magyar kultúra támogatásáért, nemzetközi hírnevének öregbítéséért és műveinek magyar feldolgozására biztosított egyedi lehetőségekért.
Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Andrew_Lloyd_Webber
Szerkesztő: Takács Árpádné Zsóka

ARTium magazin cikke
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Szécsike
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Jan 21, 2008
Hozzászólások: 14350
Tartózkodási hely: Bp.Pestszentimre

HozzászólásElküldve: 2021.11.22, 19:09    Hozzászólás témája: .. Hozzászólás, az előzmény idézésével

szív szív
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 44610
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2021.11.22, 11:54    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

MA ÜNNEPLI SZÜLETÉSNAPJÁT ALFÖLDI RÓBERT


JÁSZAI MARI-DÍJAS SZÍNÉSZ, RENDEZŐ
(Kalocsa, 1967. november 22.)
Gyermekkorát Dunapatajon és Ordason töltötte. Édesanyja Vajda Ibolya, édesapja Alföldi Albert művelődésszervező, akivel 26 évesen találkozott először. Őt, öccsét, Szabolcsot és húgát, Ibolyát édesanyja és nagyanyja nevelte. Rajtuk kívül még három féltestvére van.
Zenei általános iskolába járt, hegedülni és zongorázni is tanult. Már kiskorában elhatározta, hogy színész lesz, ezért is döntött úgy, hogy a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatán folytatja a tanulmányait. Osztálytársai többek között Beviz Márta, Náray Erika, Börcsök Enikő és Piti Attila voltak. A gimnázium elvégzése után elsőre felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész szakára, ahol tanulmányait egy év – akkoriban kötelező – sorkatonai szolgálat letöltése után, 1987-ben kezdte meg.
Horvai István és Kapás Dezső elismert színészpedagógusok osztályába került. Negyedéves korában népköztársasági ösztöndíjas lett. 1991-ben még főiskolásként eljátszotta Raszkolnyikovot (Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés) a veszprémi Petőfi Színházban, amivel azonnal felhívta magára a figyelmet.
1992-ben az ország legnagyobb prózai társulata, a Vígszínház szerződtette. Nem kerülték el a nagy szerepek: Rómeó (Shakespeare: Rómeó és Júlia), Ivan Karamazov (Dosztojevszkij: A Karamazov testvérek), Artúr (Mrożek: Tangó), Oscar Wilde (Kaufman: A nagy szemérmetlenség).
1995-ben kezdett el rendezni (Trisztán és Izolda – saját adaptáció) és már ezzel a munkájával nagy vihart kavart. Azóta folyamatosan rendez különböző magyar színházakban.
2000-ben úgy döntött, szabadúszó lett, és megvált a Vígszínház társulatától. 2006-ig volt szabadúszó, de a színészi és rendezői karrierjét ezután is töretlenül folytatta és ez az időszak hozta meg a televíziós szerepléseknek köszönhetően az országos ismertségét. 1998-tól 2002-ig az RTL Klub Jó Reggelt! (később Reggeli-Delelő) című műsorának egyik műsorvezetője volt, ami meghozta számára az országos népszerűséget. Azóta folyamatosan látható különböző televíziós csatornákon. Volt már önálló műsora, a Lucifer szerepelt kabaréban, az MTV-n egyórás beszélgetéseket készített hazánk legnagyobb színészeivel. Sokáig a Heti Hetes című műsorban szerepelt.
De nem csak a tévében interjúvolta meg színésztársait, havi rendszerességgel talkshow-t vezetett Artishowka címmel, az Articsóka Étterem színházában. Ezen felül továbbá az Alexandra Könyváruház Pódium termében, vasárnaponként egy-egy színházi embert lát vendégül egyórás beszélgetés erejéig.
Rendezői felkérést kapott a nyitrai Andrej Bagar Színháztól és a New York-i New York Theatre Workshoptól (USA), a portlandi Városi Színháztól (USA), valamint a prágai Divadlo Na zábradlítól.
Rendezései meghívást kapnak különböző nagy nemzetközi fesztiválokra (Szlovákia: 1996, 1997, 1998, 1999; Románia: 1998, 2000; Csehország: 1998, 1999).
2002 szeptemberében meghívták a belgrádi BITEF-re a nyitrai Hamlet előadását. 2003 novemberében, a Mezzo komolyzenei csatorna több ízben sugározta Charles Gounod Faust című operáját, mely elnyerte a hónap operája címet. 2006-ban a pekingi Shakespeare-fesztiválra kapott meghívást.
Rendezőként már minden műfajban kipróbálta magát: rendezett musicalt az Operettszínházban, operettet Szegeden, operát Szegeden, Miskolcon, Budapesten, New Yorkban (USA), Versailles-ben (F), Bergenben 👎, Plzeň-ben (CZ), bábjátékot a Budapest Bábszínházban, ír táncshow-t a Tháliában, divatbemutatót és videóklipet is.
Hobbija a festészet, első önálló kiállítása 1999-ben nyílt. Festményei olyan kelendőnek bizonyultak, hogy egészen 2005-ig minden évben egyéni kiállításon mutatta be őket.
2006. március 1-jétől 2008. február 28-áig a Bárka Színház igazgatója volt, 2008. július 1-jétől a Nemzeti Színház igazgatója. 2007-ben felkérték A Társulat című szereposztó műsor zsűrijébe, ahol a művészeti vezető szerepét töltötte be.
A 2013-as X-Faktor egyik zsűritagjának kérték fel. A 2014-es, ötödik évadban is folytatja mentori munkáját. 2013. június 23-án a Mephisto című darabbal búcsúzott a Nemzeti Színház közönségétől, de a színházi rendezést nem hagyta abba a Vígszínházban a Danton halála című darabbal folytatja rendezői pályafutását. Ő volt a rendezője a sajátos stílusában előadott, a jubileumi 30. évfordulós István, a király rockoperának, melyet 2013 augusztusában három alkalommal is játszottak a hatalmas érdeklődésre tekintettel a Szegedi Szabadtéri Játékokon.
Forrás: Wikipédia
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Szécsike
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Jan 21, 2008
Hozzászólások: 14350
Tartózkodási hely: Bp.Pestszentimre

HozzászólásElküldve: 2021.10.28, 16:45    Hozzászólás témája: .. Hozzászólás, az előzmény idézésével

szív szív
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 44610
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2021.10.28, 05:10    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

WHOOPI GOLDBERG
(Eredeti nevén: Caryn Elaine Johnson; New York, New York, 1955. november 13. –) amerikai színésznő. Egyike azon keveseknek, kiknek munkásságát Oscar-, Tony-, Emmy-, Grammy- és Golden Globe-díjjal egyaránt elismerték.
Szegény családba született. Édesanyja, Emma (1931-2010, rákban hunyt el) áploló és tanár, míg édesapja Robert James Johnson Jr. elhagyta családját így anyja egyedül nevelte fel őket.
A whoopi művésznevet gyermekkori gúnynevére utalva vette fel (whoopee cushion).
Nyolcéves korától a Helen Rubinstein kísérleti gyermekszínházban kezdett a szakmával foglalkozni. Itt szerezte meg színpadi, színészi gyakorlatát, legalábbis kizárólag itt tanulta a színészetet – színészpedagógusoktól. Tanárai azonnal észrevették a kislány rendkívüli tehetségét.
Teljes képzést más tekintetben sem kapott, éveken keresztül lemaradónak tekintették diszlexiája miatt: az iskolát is abba kellett hagynia.
A hatvanas években elhagyta otthonát, csatlakozott a hippi-mozgalomhoz, egy kommunában élt, és füvet is szívott. Sokáig nem dolgozott sehol. Később keményebb drogokat is fogyasztott. Ameddig a hetvenes években nem találkozott egy drogellenes aktivistával, Alvin Martinnal, nem sikerült leszoknia. Hamarosan összeházasodtak, és egy év múlva lányuk is született.
1974-ig különböző kvalifikálatlan munkákat végzett (pl. volt éjjeliőr is), amikor – egy színházi ügynökség segítségével – San Diegóban lehetőséget kapott. A férje ide nem követte, a házasság véget ért.
Színházi karrierjét már Whoopi Goldberg néven kezdte meg. San Diegóban részt vett a város Repertoár színházának létrehozásában. Azután San Franciscóba költözött, ahol különböző amatőr társulatokban játszott. Egyik első főszerepét a Kurázsi mamában (Bertolt Brecht) alakította.
Egyszer, amikor egy előadásba be kellett ugrania egy megbetegedett társa helyett, támadt az az ötlete, hogy monodrámát adjon elő, amelyben hat szerepet egyedül ő játszik. Ezt a tervet 1983-ban tudta megvalósítani, és nagy sikert aratott. (The Spook Show). A darabot nemcsak Amerika különböző városaiban, hanem Kanadában és Európában is előadta. Az előadást Mike Nichols rendezte, aki 1984-ben segített neki aztán a Broadwayre kerülni. Ennek nyomán meghívásokat kapott különböző szerepekre; többek között játszott a Jézus Krisztus szupersztárban is.
A következő években – szaporodó filmszerepei miatt – már nemigen maradt ideje színházban szerepelni, bár volt még néhány emlékezetes alakítása.
Amikor Whoopi Goldberg 1985-ben arról értesült, hogy megfilmesíteni készülnek Alice Walker Kedves Jóisten c. Pulitzer-díjas regényét, ami az Egyesült Államok déli részén játszódik, a feketék másodrendűségéről, ezen belül a fekete nőkről szól, akik a feketék között is másodrangúak, levelet küldött az írónőnek, hogy játszani szeretne a filmben. Az írónő, ismervén a színésznő színpadi tevékenységét, beajánlotta a rendezőnek, Steven Spielbergnek. Whoopi Goldberg meg is kapta Celie, a főhős szerepét.
A film – és a főhős – kulcsmondata: „Lehetek szegény, lehetek nigger, lehetek csúnya, és meglehet, hogy főzni sem tudok… De itt vagyok.”
A színésznő berobbanását a film világába Golden Globe-bal és Oscarra jelöléssel jutalmazta a szakma.
Ez után a drámai szerep után Whoopi Goldberg a legkülönbözőbb műfajú filmekben játszott, komédiákban, krimikben, sorozatokban, sci-fi-kben és drámaiakban szintúgy.
A hangját adta emellett rajzfilmeknek, és elvállalt dokumentumfilmeket is.
A filmezéssel egyidőben Whoopi Goldberg a televíziók világába is bevonult. Éveken keresztül állandó szereplője volt egy humoros showműsornak, és vezetett talk-show-t is. Néhány évadon át szerepelt egy fantasztikus sorozatban (Star Trek: The Next Generation, 1988–1993), és vendégként néhány más tévéprodukcióban is.
1994-ben vezette először az Oscar díjátadó ceremóniát, és azóta óriási sikerrel áll helyt sok hasonló szerepben.
Most a The View című showműsor egyik műsorvezetője Barbara Walters, Joy Behar, Sunny Hostin és Meghan McCain mellett.
Whoopi Goldberg háromszor volt férjnél, az első férje, Alvin Martin, a második David Claessen, (1988–1990), a harmadik Michael Trachtenberg (1994–1995) volt. Lánya az első házasságából származik.
Különböző közismert románcai közül a legismertebb partner talán Ted Danson volt.
Whoopi Goldberg nem rejti véka alá radikális társadalmi nézeteit, nyíltan kritizálja az Egyesült Államok konzervativizmusát, magát a Republikánus Pártot is. Fellép a kultúrák, a vallások egyenrangúsága és az azonos neműek házassága mellett is.
1998-ban a Könyv címmel egy könyvet is kiadott, amelyben gyilkosan kritizálja korunk társadalmát és a politikai életet.
Videó ajánlatom:
https://www.youtube.com/watch?v=VPpd-6X3tEo
https://www.youtube.com/watch?v=xyJmYXb-b6U
https://www.youtube.com/watch?v=1x67vxDnszs
https://www.youtube.com/watch?v=-9kDwdxVlEw
*
Források: https://hu.wikipedia.org/wiki/Whoopi_Goldberg
https://starity.hu/sztarok/whoopi-goldberg/eletrajz/
*
Szerkesztő: Erdei B. Ágnes
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Tábortűz Időzóna: (GMT +1 óra)
Ugrás az oldalra: 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Következő
1 / 12 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.109 másodperc