16 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Íriszek (7)
Vendégeink a kertben (18)
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Harangláb 3
Konyhakerti növények (14)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Golgoták (17)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Erkély és ablakpárkány kertész (5)
Karácsonyi-, húsvéti- és levélkaktuszok (11)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Aktuális tennivalók a kertben (3)
Évelő virágok (20)
Egzotikus és különleges növények (15)

- Tábortűz témák:
Milyen öröm ért ma? (39)
Vicces történetek, képek....(20)
Szomorú vagyok (10)
GAZLAP szakácskönyv (77)
Virágaink a vázában ˙(2)
IDŐJÁRÁS (67)
Írj bármilyen témáról (16)
Találd ki (30)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
Kávéház (41)
Kedven filmem, színészem (2)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:43:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek,megint indul egy új hét...
4:26:am Bojtárgazdi :
Jó reggelt kívánok!
9:33:am bau :
Nem kellemes Kutyuskám :nono Hideg van ,fáj a fejem, és fúj még a szél is.
4:51:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:18:am kutyus :
Jó reggelt!Lóg az eső lába
5:14:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:32:am kutyus :
Jó reggelt!
5:34:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
6:01:am kutyus :
Jó reggelt! Ismét újabb hét.......már május!!!
6:22:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
6:11:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:13:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:36:am kutyus :
Jó reggelt!
5:42:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:48:am kutyus :
Jó reggelt!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Gazlap.hu :: Téma megtekintése - JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (6)
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   CsoportokCsoportok   ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (6)
Ugrás az oldalra: 1, 2, 3 ... 38, 39, 40  Következő
 
Új téma nyitása   Zárt téma: ide nem írhatsz választ, és nem szerkesztheted a hozzászólásaidat.    Tartalomjegyzék -> Tábortűz
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 43050
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2020.12.30, 06:47    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Megtelt a topic, zárom......Itt lehet folytatni

http://www.gazlap.hu/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=1243765#1243765
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 43050
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2020.12.30, 06:19    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

ÖNGYILKOS KUTYÁK HÍDJA


https://telex.hu/eszkombajn/2020/12/30/skociai-kutyak-ongyilkos-hidja-budai-var-kutyas-balesetek-etologus-magyarazata-kubinyi-eniko
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 43050
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2020.12.26, 08:06    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

JUNGFER GYULA
·
A lágy vas művésze volt. New Yorktól Párizsig rajongtak a kovácsoltvasból készült virágmotívumaiért. Nem véletlen, hogy Hauszmann Alajos, a Budavári Palota építtetője is ragaszkodott hozzá, hogy a Várban is csodákat alkosson. Ő Jungfer Gyula, aki nem mellesleg a Francia Becsületrendet is megkapta.
Tősgyökeres vasműves famíliában látta meg a napvilágot 1841. január 9-én, Pesten. A Jungfer családban minden a vas megmunkálásáról szólt. Már a nagypapája, Jungfer András is ezt az ipart űzte, a mesterlevelét 1785-ben állították ki Szegeden.
Jungfer Gyula nagybátyja és édesapja is műlakatos lett, de ők már Pesten űzték a mesterséget. A kis Gyula már háromévesen ott totyogott az apja műhelyében és nézte a vörösen izzó vasat, amellyel az édesapja dolgozott. Egy pillanatig nem volt kérdés, hogy ő is tovább viszi a családi hagyományt. Az iskolák elvégzése után Nyugat-Európában járt tanulmányúton, majd 25 éves korában ő is megkapta az iparjogot, sőt, nem sokkal később, 1872-ben Józsefvárosban a saját kis műhelyét is megnyitotta.
Ki gondolta volna ekkor, hogy néhány évvel később ő lesz az ország első számú műlakatosa, ünnepelt művész, akinek műhelyébe még maga Ferenc József osztrák császár és magyar király is ellátogat. Pedig így történt. Kezdetben egy alkalmazottja volt, s utólag talán furcsa lehet, de az újságokba első alkalommal nem is a művészetével került bele, hanem a balesetek hírei között szerepelt a neve.
1872-ben történt ugyanis, hogy az akkor 31 éves műlakatosmester felesége kikocsikázott bevásárlás végett a heti pesti piacra. A lovaskocsit a 14 éves Rácz Lajos nevű inas vezette, aki a Kígyó utcában egy szembejövő kocsit akart elkerülni. A lovakat emiatt az inas félrerántotta, a kocsijuk azonban felszáguldott a kövezetre, ahol elütötte Klein Ignácz házalót, aki súlyosan megsérült. A baleset után az inast letartóztatták.
Jungfer 1877-ben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egy „külső ablakon kívül elhelyezett, vágányban fölhúzható, leereszthető, ezen kívül lazítható szerkezetet tervezett”, amelyet szabadalmaztatni akar. A kacifántos leírásból is kiolvasható: az ablakredőnyről van szó.
Egy évvel később a jótékony oldaláról is megismerhették a vasművest, ugyanis az épülő ferencvárosi templomnak egy csodás kovácsoltvas bejárati ajtót ajándékozott.
Az áttörést a következő esztendő hozta el számára. 1879-ben a rangos párizsi kiállításon immár külföldön is híre ment a munkáinak, a kovácsoltvas rácsai és fali gyertyatartói láttán hangosan tapsolt a párizsi közönség és a szakma is.
1880-ban az egyik hazai újság már az olasz késői reneszánsz neves szobrászához, ötvöséhez, Benvenuto Cellinihez hasonlította Jungfert. „Nem is szabad már lakatosnak nevezni, mert ő a vasnak a Cellinije” - dicsérte az újság.
Egyre népszerűbb lett, a művei is kapósak voltak, nem csoda, hogy 1882-ben a bűnügyi krónikákba is bekerült a Jungfer név. Feltűnt neki ugyanis, hogy a raktárából időről időre nyomtalanul eltűnnek alkotásai. Utánajárt, s hamar kiderült, hogy a könyvelője, Weisz Demeter állt a lopások mögött, aki a gyertyatartókat és más csodás kovácsoltvas tárgyakat egy házalónak adta el. Mindez úgy derült ki, hogy a vasműves az egyik pesti vásártéren rálelt saját tárgyaira. A könyvelő mindent beismert, s még aznap letartóztatták.
1885-re olyannyira sikeres lett Jungfer vállalkozása, hogy 120 munkást foglalkoztatott, a művészi iparcikkekből pedig külföldre is szállított – Londonban, Párizsban és New Yorkban is volt kiállítóterme. Nála vásárolt rendszeresen a szerb királyi pár és visszatérő vendége volt a walesi herceg is, akit lenyűgöztek Jungfer kovácsoltvasból készült rózsái, azokból vásárolta a legtöbbet. Azt is megírták a lapok, hogy Erzsébet királyné is rendszeresen vett nála tárgyakat a budai Várba.
Ferenc József osztrák császár és magyar király is rajongott a munkáiért. 1885-ben, a nagy pesti kiállításon Jungfer munkáit is megnézte és több kérdést is feltett a műlakatosmesternek azzal kapcsolatban, hogyan készülnek a csodás kovácsoltvas motívumai.
Szenvedélye volt a lágy vas megmunkálása, amivel korszakot teremtett. Olyannyira szerette volna, hogy a híres budapesti épületeket az ő munkái díszítsék, hogy amikor a Várkert Bazár vasrácsainak elkészítésére lehetett pályázni, a legkevesebbért vállalta el a munkát. Kevesebbért, mint a nagy gyárak, amelyek nem kétkezi munkával, hanem öntött vasrácsokkal pályáztak.
Jungfer Gyula dúsgazdag ember lett. 1891-ben már azt is megengedhette magának, hogy nyaralót építtessen magának a Városligeti fasorban, ahol sűrűn megfordult a családjával. Feleségével három gyermeket neveltek. A fiai közül kezdetben Ferenc vonzódott leginkább a műlakatos mesterséghez, ám később mindhárom gyermeke tovább vitte apja munkáját.
Jungfer Gyula készíthette el az Országház lakatosmunkáit, az 1896-os millenniumi kiállításon pedig állva tapsolták meg a tehetséges mestert. A király ki is tüntette a Ferenc József rend lovagkeresztjével, majd Jungfer megkapta az udvari műlakatos címet, később pedig a Francia Becsületrendet is.
Nem véletlen az sem, hogy a Budavári Palota kovácsoltvas kapuit, a kandelábereket és a műlakatos munkákat is ő alkotta meg. Hauszmann Alajos, a Budavári Palota építtetője ugyanis ragaszkodott hozzá, hogy Jungfer alkotásai díszítsék a palota épületét. Ferenc József 1900-ban a műhelyébe is ellátogatott, ahol több mint száz ember dolgozott akkor. A mester arra is figyelt, hogy a legjobb szakembereket vegye fel és ő tanította, képezte a fiatal munkásait.
Hauszmann tervei alapján Jungfer Gyula készítette el 1902-ben a Budavári Palota Szent György tér felőli épülete mellé a díszes kovácsoltvas Habsburg kaput és a míves kerítést is. A második világháborúban a kapu is megsérült, majd az azt követő időszakban tovább pusztult – díszeit ugyanis lefűrészelték és letördelték. A ma látható kaput 1981-re állították helyre, amelyhez Hauszmann Alajos fennmaradt terveit is felhasználták. Az azóta leromlott állapotú
Habsburg kaput a Nemzeti Hauszmann Program keretében hamarosan felújítják.
Jungfer Gyula készítette a Budavári Palota 2021. augusztus 20-ra újjászülető Szent István-termének bronzdíszítéseit is. A második világháborúban megsemmisült termet a Nemzeti Hauszmann Programban most a legapróbb részletekig újra megalkotják, ezzel is emléket állítva a századforduló kiemelkedő művészei és mesterei előtt.
Jungfer Gyula végül 1908 novemberében halt meg, némileg váratlanul, csupán 67 esztendősen. A műhelyét és az életművét a fiai vitték tovább. Ők ápolták az emlékét, ám a vas világhírű magyar varázslóját ideje nekünk is újra megismernünk!
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
pili
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Jul 27, 2006
Hozzászólások: 14489
Tartózkodási hely: Csömör (Pest megye)

HozzászólásElküldve: 2020.12.23, 23:39    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

ászokfa írta:
sokkal emberközelibb módon


aranyoskám
_________________
Aki minden nap nevet, nem azért teszi, mert mindig jól mennek a dolgai, hanem azért, mert megtanulta, hogy mosolyognia kell a jón és a rosszon egyaránt.

Pá-pá Gábor
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 43050
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2020.12.22, 12:57    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Köszönöm Pili!!!
NAgy kár, hogy nem láthattam....persze ilyen közelre úgyse hozta volna a gépem Very Happy
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
bau
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Dec 12, 2004
Hozzászólások: 41367
Tartózkodási hely: TB.

HozzászólásElküldve: 2020.12.22, 12:25    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

aranyoskám aranyoskám
_________________
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
ászokfa
Fasor
Fasor


Csatlakozott: Jan 23, 2005
Hozzászólások: 4166

HozzászólásElküldve: 2020.12.22, 11:59    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
ászokfa
Fasor
Fasor


Csatlakozott: Jan 23, 2005
Hozzászólások: 4166

HozzászólásElküldve: 2020.12.22, 11:58    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

pili írta:
Az egyik spanyol tévéállomás közvetítése a nagy eseményről...

Amellett, hogy nagyon köszönöm, persze arra késztetett, hogy utánanézzek nálunk
hogyan történhetne.
Mondjuk sokkal emberközelibb módon. Megjelenítve az égi jelenség által kifejtett
spiritualitás spontán megélését a n.nemzeti összetartozás jegyében.


Legutóbb ászokfa szerkesztette (2020.12.22, 14:35), összesen 5 alkalommal
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
pili
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Jul 27, 2006
Hozzászólások: 14489
Tartózkodási hely: Csömör (Pest megye)

HozzászólásElküldve: 2020.12.22, 09:17    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Az egyik spanyol tévéállomás közvetítése a nagy eseményről

https://www.youtube.com/watch?v=Xi9hjgAguaw
_________________
Aki minden nap nevet, nem azért teszi, mert mindig jól mennek a dolgai, hanem azért, mert megtanulta, hogy mosolyognia kell a jón és a rosszon egyaránt.

Pá-pá Gábor
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 43050
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2020.12.22, 05:37    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Biztosan volt is, de a vastag paplan mögül nem volt látható nálunk Sad
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
ászokfa
Fasor
Fasor


Csatlakozott: Jan 23, 2005
Hozzászólások: 4166

HozzászólásElküldve: 2020.12.21, 12:11    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Ma lesz a "lángos csillag" !
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
ászokfa
Fasor
Fasor


Csatlakozott: Jan 23, 2005
Hozzászólások: 4166

HozzászólásElküldve: 2020.12.21, 11:27    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Spanyol kutatók szerint az ősember képes volt a téli álomra
https://telex.hu/tudomany/2020/12/20/osember-lehetseges-teli-alom-spanyolorszag-csont-deformacio-lelet

Gyakorolom!
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
Bojtárgazdi
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Apr 26, 2006
Hozzászólások: 28612

HozzászólásElküldve: 2020.12.20, 22:31    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

ászokfa írta:

Ha lehet titkoljátok el valahogy, féltem szegényt. Rolling Eyes Wink


Megpróbálom eltakarni, lassacskán már sikerülhet, ha így folytatom...

Viccen kívül: én is féltem, de biztosan tudnak róla hivatalos helyeken.
_________________
Arra születtem, hogy felnőtt is legyek,
S továbbadjam egyszer az életemet.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
Szécsike
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Jan 21, 2008
Hozzászólások: 13412
Tartózkodási hely: Bp.Pestszentimre

HozzászólásElküldve: 2020.12.20, 21:35    Hozzászólás témája: .. Hozzászólás, az előzmény idézésével

Megértelek!!!! Evil or Very Mad

A minap videóriport készült xy polgármester úrral,amiben megkérdezte a riporter, mi a véleménye a brüsszeli csatornásról?

"...Én semmit nem tudok róla csak azt,amit a MÉDIUMOK mondtak, ill.megírtak..." Shocked Rolling Eyes

Van egy kedvenc főzős fazonom a youtube-n,rendszeresen használja főzés/sütés közben a FANTAZMAGÓRIA "jelzőt". Shocked Pl.ez a két íz együtt maga a fantazmagória,a sülő hús illata fantazmagória. őrült Twisted Evil

Csodás magyar anyanyelvünk! Crying or Very sad
Nem értem miért akarunk mi külföldiül beszélni?? Shocked
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 43050
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2020.12.20, 14:00    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Ilyeneket hallva nekem is "csikorog a fülem" Sad
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Zárt téma: ide nem írhatsz választ, és nem szerkesztheted a hozzászólásaidat.    Tartalomjegyzék -> Tábortűz Időzóna: (GMT +1 óra)
Ugrás az oldalra: 1, 2, 3 ... 38, 39, 40  Következő
1 / 40 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.107 másodperc