Csatlakozott: Aug 22, 2005 Hozzászólások: 42183 Tartózkodási hely: Budapest
Elküldve: 2021.01.19, 07:54 Hozzászólás témája:
Huszti Péter
eredeti neve Hendel Péter (Budapest, 1944. május 4. –) Magyar Corvin-lánccal és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, színiakadémiai rektor, színigazgató, rendező, a Színház és Filmművészeti Egyetem doktora, professzor emeritus, a Magyar Művészeti Akadémia Professzori Felterjesztések Bizottságának tagja,érdemes és kiváló művész.
1966-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, osztályvezető tanára Várkonyi Zoltán volt. A diploma megszerzése után a Madách Színházhoz szerződött, 1974-től tanít a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1988-tól az egyetem színházi főtanszakának vezetője, 1989-től 1994-ig a Madách Kamara művészeti vezetője volt. 1994 és 2001 között a Színművészeti Egyetem rektora volt. 2007-ben a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagjává választották. Ugyanebben az évben lett a Soproni Petőfi Színház művészeti tanácsadója.
Leginkább drámai szerepekben játszik, de néhány musicalben is bemutatkozott. Az Operettszínház vendégművésze is volt. Az évek során a rendezés is jelentős szerepet töltött be életében. A színház mellett több mint száz filmben, illetve tévéjátékban szerepelt. Első felesége Dőry Virág színésznő volt, utána Piros Ildikó színésznőt vette el. Két gyermek édesapja. Eddig összesen hat könyvet publikált. _________________ "Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban