17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
Karácsonyi-, húsvéti- és levélkaktuszok (11)
Muskátlik (7)
Orchideák otthonunkban (111)
Szobanövények (22)
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Dézsások (20)
Vendégeink a kertben (18)
Hawaii rózsa - frangipani
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Kertünk meglepetései (2)

- Tábortűz témák:
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
Milyen öröm ért ma? (39)
GAZLAP szakácskönyv (79)
Kávéház (41)
IDŐJÁRÁS (68)
Vicces történetek....képek(21)
Szomorú vagyok (11)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
A Tudat keresése (4)
Írj bármilyen témáról (17)
Kedven filmem, színészem (2)
Wanted! Őt keresem.....(8)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:28:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:17:am kutyus :
Jó reggelt! Megint egy héttel közelebb a Karácsony!
6:02:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:08:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:56:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
7:29:am pili :
Szia, Kátya!
5:24:am kutyus :
Hahóóó! maradék GAZ-ország! Jó reggelt!
5:36:am kutyus :
Jó reggelt!
5:55:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:41:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:32:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:10:am kutyus :
Jó reggelt!
5:49:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:30:am kutyus :
Jó reggelt!
5:25:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Gazlap.hu :: Téma megtekintése - JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   CsoportokCsoportok   ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
Ugrás az oldalra: 1, 2, 3 ... 23, 24, 25  Következő
 
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Tábortűz
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
Szécsike
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Jan 21, 2008
Hozzászólások: 14149
Tartózkodási hely: Bp.Pestszentimre

HozzászólásElküldve: 2021.11.29, 19:16    Hozzászólás témája: .. Hozzászólás, az előzmény idézésével

Embarassed Sosem hallottam róla. Shocked Embarassed
/A kis Mukk ismerős,de tartalom és név nélkül./

Köszönöm. puszi2 puszi2
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 44274
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2021.11.29, 11:20    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Nem tudom, ismeritek-e Hauff-ot........nekem volt tőle mesekönyvem, ami a sokszori költözések alatt eltűnt

Hosszú, de érdemes elolvasni!!!

WILHELM HAUFF

(Stuttgart, 1802. november 29. – Stuttgart, 1827. november 18.)
Születésének 219. évfordulóján emlékezzünk a nagy német meseíróra, akinek nagyon rövid élet jutott, de csodálatos meséi a mai olvasót is megérintik, felnőttet, gyermeket egyaránt. Három mesegyűjteményt (almanachot) adott ki, melyek világszerte ismertté váltak.
Mindössze 25 évet élt, és ebből is csak három évet töltött alkotómunkával. Írt regényt, novellát, verset, szerkesztett folyóiratot, mégis elsősorban meséi révén vált világhírűvé. Hauff abban a korban élt, amikor a költők és az írók felfedezték a népmeséket, és hozzáfogtak a feldolgozásukhoz – a Grimm testvérek is ekkor kezdték el összeállítani híres népmesegyűjteményüket. Hauff is merített ebből a forrásból; főleg gyermekkorának színhelye, Tübling erdős vidéke ihlette meg, a középkori lovagok emlékét idéző, kísértetiesen romos várak, vízmosta szakadékok legendás világa. Műveihez azonban nem egyedül a német népmesekincset használta fel, hanem keleti motívumokat is. A keleti mesekincs ebben az időben vált egyre szélesebb körben ismertté, és Hauff bátran és ihletetten merített ezekből a történetekből. Ennek eredményeként olyan varázslatos alkotások születtek, mint például a méltán világhírűvé vált mese, A kis Mukk, melyet meg is filmesítettek, vagy A gólyakalifa, melynek alapötletét Babits Mihály vette át hasonló című regényében. Hauff történetei – hasonlóan az Ezeregyéjszaka meséihez – kerettörténetbe foglalt mesefüzérek, melyek fantasztikus tájakra és egzotikus világokba röpítik az olvasót. Hauff a "meseközi" kerettörténeteket is külön elbeszéléssé alakította a mesemondás során.
Hauff a német és a keleti mesék ötvözésével rendkívül érdekes és változatos történeteket alkotott. Némelyiket nem is lehet igazi mesének nevezni, valóságos vérfagyasztó kalandtörténetek. Természetfölötti, csodás elemek sincsenek mindegyikben, viszont észrevétlenül is komoly tanulságokkal szolgálnak. Olykor kemény kritika, szatíra szólal meg bennük a korabeli polgárokról és életvitelükről.
Mindegyik mese tanít valamire. A gólyakalifa története például az ember esendőségét mutatja be. Árus kornyikál az unatkozó bagdadi kalifa palotája közelében. Felhívatják és vásárolnak tőle többek között egy dobozt, amiben valamilyen fekete por van. A dobozkán latin szöveg, melyből kiderül, hogy tetszés szerinti állattá változhat, aki felszippantja a port és kimondja ezt a szót: "Mutabor". Van a szövegben egy figyelmeztetés is: aki állatként elneveti magát, elfelejti a varázsigét, és állat marad! A kalifa és nagyvezíre kipróbálja a port, gólyává változnak – de elnevetik magukat, amikor meglátják egymást új formájukban. Így gólya képében kell végignézniük, hogyan foglalja el a palotát a gonosz varázsló, Kasnur a fia, Mizra számára. A kalifára és a nagyvezírre hosszú bolyongás vár. Nagyon sokat tanulnak ebből az esetből. Végül minden jóra fordul, a kalifa feleséget talál a szintén állattá (bagollyá) változtatott gyönyörű királylány személyében, és a gonosz varázsló is elnyeri méltó büntetését.
A Fatme szabadulása című mesében a főszereplő, Musztafa számos viszontagság, váratlan fordulat ellenére találja meg a gyönyörű húgát és a mátkáját. Csavaros eszével, mint a mesehősök általában, minden csapdából kivágja magát, segítőtársaival pedig túljár a rabszolgatartó eszén is, aki a lányokat fogságban tartotta.
A kis Mukk című történetet az elbeszélő saját emlékeiből idézi: ismerte, egy ideig csúfolta, majd tisztelte az apró növésű, de bátor és tisztességes kis Mukkot. Előadja, mi miatt változott tiszteletté a törpéhez való viszonya.
Az álherceg történetében az emberi nagyravágyás a téma, a szép szabólegény hercegnek képzeli magát, és sorsa fordultával hercegként is viselkedik. De nem lenne igazi mese, ha a végén mindenki nem foglalná el az őt megillető helyet: a herceg a trónt, a szabólegény pedig a tűt és a cérnát.
A hideg szív című mesében Munk Péter, a szegény szénégető, gazdagságra és megbecsülésre vágyik. Először a jóságos Üvegmanótól vár segítséget, aki meg is ígéri, hogy teljesíti három kívánságát. De ő haszontalanságokat kér, eljátssza szerencséjét. Ezután a hatalmas óriáshoz, Hollandiás Miskához fordul, de nagy árat kell fizetnie a vagyonért cserébe. Péter eladja szívét, és ezzel minden megváltozik...
„Hauff meséiben is – mint minden igaz mesében – van gyógyító erő, de nemcsak lázbeteg gyerekeket lehet gyógyítani velük. Meggyógyul, vigaszt és erőt nyer tőlük mindenki, akit szomorúság gyötör” – írja Boldizsár Ildikó mesekutató, meseterapeuta.
A Hauff-mesék egyik magyar fordítója, Kosáryné Réz Lola pedig ezt írja: "Wilhelm Hauffnak könnyű szárnyú fantáziája volt. Andersenhez közeledőn önkínzó és beteges néha, de máskor szeszélyesen vidám és mindig szinte fiatalos áhítatossággal szép. Volt benne valami még abból az utolsó gyermekbetegségből, amin át kell esni, hogy filozófus próbálhasson lenni az ember. Ebben a különös lelkiállapotban úgy tűnik fel, mintha az egész külső világ, hol mulattató kicsiségben, hol riasztón óriásira nőve, mozogna valami bűvös szemüveg mögött.
A vonalak szédítőn elferdülnek, az alakok áthasonulnak, egymásba olvadnak. Csak egy pozitív és változatlan (legalább úgy érzi az ember): saját egyénisége, amely tele van titkos szenvedéssel és titkos gyönyörűséggel, s amelyet egészen nem tud megérteni soha senki. Fiatalos fájdalom és fiatalos büszkeség az az érzés, hogy az embert nem értik meg (még ha nagyon jól megértik és szeretik is). Gőgös alázatossággal és lázas tettvággyal tölti be, s örökké nyugtalan álmok közt tartja a szívet.
Wilhelm Hauff, szegény, meghalt, mielőtt egészen kigyógyult volna ebből a fiatalos lázból (…) De a meséi itt vannak, és varázslatosan hatnak reánk. Kevés kivétellel nem gyermekmesék, amint Hauff maga is a serdültebb ifjúságra gondolt ajánlásában és abban a beszélgetésében is, amit az alessandriai sejk termében folytat az öreg dervis három fiatalemberrel. És csakugyan, talán azok a legszebb meséi, amiket nem találni meg az ismert ifjúsági kiadásokban. Hauff, aki úgy szerette a meséket, elsősorban önmagának mesélt.”
Wilhelm Hauff életéről ezt írja a Wikipédia:
Édesapja, Friederich Hauff Stuttgartban volt állami tisztviselő. Miután 1809-ben meghalt, az anya négy gyermekével édesapjához, Karl Friederich Elsässerhez költözött Tübingenbe.
Wilhelm Hauff 1809 és 1816 között a tübingeni Schola Anatolica tanulója volt, majd 1817-től a blaubeureni kolostor iskolájában tanult tovább. 1820 – 1824 között a helyi evangélikus alapítvány ösztöndíjasaként teológiát hallgatott a Tübingeni Egyetemen.
1824 és 1826 között Stuttgartban házitanítóként dolgozott Württemberg hadügyminiszterének, báró Ernst von Hügel tábornoknak a családjánál. A Hügel gyermekek számára írta meséit, amelyek a Mesealmanach az 1826-os évre című gyűjteményben jelentek meg. Néhány mese mindmáig igen népszerű a német nyelvterületen: A kis Mukk, A gólyakalifa, A kísértethajó, Orros, a törpe, A hideg szív és A spessarti vendégfogadó, amelyek színhelye Németország.
Ugyanebben a korszakban keletkezett a Mitteilungen aus den Memoiren des Satan (1826) és Der Mann im Mond című írása. Utóbbit, amely Heinrich Clauren szentimentális műveinek paródiájaként íródott, Hauff a parodizált szerző neve alatt tette közzé. Clauren kártérítési pert indított Hauff ellen, amit meg is nyert, majd Hauff a Kontroverspredigt über H. Clauren und den Mann im Mond (1826) című művével folytatta a támadást.
Közben Walter Scott regényeinek hatására Hauff megírta Lichtenstein: Romantische Sage aus der wuerttembergischen Geschichte című történelmi regényét (1826), amely hatalmas népszerűségre tett szert Németországban, mivel Würtemberg történetének legérdekesebb korszakát, Ulrich von Württemberg (1487–1550) uralkodását dolgozta fel. A regény nyomán Ulrich herceg leszármazottja újra felépítette ősei várát a romokban álló eredeti lovagvár közelében, Hauff leírását véve alapul.
Hauff ezt követően Franciaországban, Németalföldön és Észak-Németországban tett utazásokat. Ekkor írta a Memoiren des Satan második részét és több kisregényt, többek között a bájos Die Bettlerin vom Pont des Arts címűt és mesterművét, a Phantasien im Bremer Ratskeller című elbeszélést. Kiadott néhány rövid költeményt is, amelyek népdallá váltak, például a Morgenrot, Morgenrot, leuchtest mir zum frühen Tod? kezdetűt.
1827 januárjában a Johann Friedrich Cotta-féle Morgenblatt für gebildete Stände szerkesztője lett. Ugyanebben az évben vette feleségül unokatestvérét, Luise Hauffot. Egy héttel leánygyermekük születése után, 1827. november 18-án Hauff tífuszban meghalt.
Meséi magyar nyelven már 1862-ben hozzáférhetővé váltak, Szabó Antal fordításában (Hauff Vilmos: Regék. Mulattató, s tanulságos olvasmány ifjak és felnőttek számára, 1-2.)
Ezt követően Hauff meséi számos további magyar fordítást és kiadást értek meg, a fordítók közül említsük meg például Kosáryné Réz Lolát (Mesék a műveltebb osztály fiai és leányai számára,1924), Z. Tábori Piroskát, Szinnai Tivadart, Jékely Zoltánt, Rónay Györgyöt.
Nézzük meg diafilmen A kis Mukk című mesét: https://www.youtube.com/watch?v=RKtQnFOXLJU
Hallgassuk meg A gólyakalifa című rádiójátékot: https://www.youtube.com/watch?v=khWbuq-V03w
Ezen a linken pedig A spessarti fogadó című rádiójátékot hallgathatjuk meg: https://www.youtube.com/watch?v=Re3bt4WWLwI
Forrás:
https://olvasovanevels.gportal.hu/gindex.php?pg=37272947...
https://hu.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_Hauff
https://olvasoterem.com/.../wilhelm-hauff-a-kis-mukk.../
http://www.jakd.hu/index.php?p=evfordulo&id=1619
https://moly.hu/.../wilhelm-hauff-wilhelm-hauff-osszes-mesei
Képek: https://commons.wikimedia.org
*
Szerkesztő: Deákné Antal Magdolna
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Szécsike
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Jan 21, 2008
Hozzászólások: 14149
Tartózkodási hely: Bp.Pestszentimre

HozzászólásElküldve: 2021.11.25, 17:41    Hozzászólás témája: .. Hozzászólás, az előzmény idézésével

Háááát,sajnos én is úgy gondolom mint Kutyus.
Amíg el nem döntöttem hogy oltatok vagy sem,addig minden sz...t elolvastam. Döntés után semmit. Olyan ez nálam mint a kapott -általam ismeretlen- gyógyszer. Nem olvasom el a mellékhatásokat,mert képes vagyok az ott olvasottakat produkálni. Ha valami szokatlant észlelek magamon,akkor megnézem okozhatta-e ez a gyogyó.

Azt sem tudom /nemcsak én!/ hogy kinek van/lesz igaza. Az oltottaknak vagy az oltatlanoknak.Az ismerőseim ismerősei között van ilyen is,olyan is aki elhunyt. A barátikörömben is van oltatlan,bár többségük oltott. Nem lobbizok sem ellene,sem mellette. Viszont vannak olyan hírek amik mellett nem tudok elmenni.
https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/gibraltar-koronavirus-oltas-vakcina.740579.html

A kezdetektől azt gondolom,ezzel meg kell tanulnunk együttélni mint az influenzával,oltva vagy oltatlanul. Crying or Very sad

A minap a férjem nézett egy TV műsort /én nem akartam/ amiben elhangzott okosbácsitól Wink hogy fél éven belül meglesz a vírus elleni gyógyszer/tabletta/. Reméljük,végül is a remény hal meg utoljára.

Ászokom sajnálom és részvétem simi puszi2
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 44274
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2021.11.25, 06:24    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Köszönöm Ászokom!
Én általában nem nagyon olvasok-hallgatok semmit a covidról, mert a többsége rémhír terjesztés
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
ászokfa
Fasor
Fasor


Csatlakozott: Jan 23, 2005
Hozzászólások: 4247

HozzászólásElküldve: 2021.11.24, 17:42    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Nem volt túl hosszú! -Elolvastam, kissé berzenkedve, mert tegnap jöttem haza a héten már a második temetésről. Mind a kettő gyerekkori barátom volt.
-Bevallom előítéletes voltam, mert azt hallom és látom, hogy a médiában manapság nagyon sok "dr" és"orvos" van.
Ha nem feltétlen az, hát minimum maszk vagy oltásszakértő.

Rákerestem a doktor úrra. Ezt a videót is végighallgattam.
Dr. Oláh Kálmán:
https://youtu.be/Zm_-8Tr6MkM
Ez alapján azt állapítottam meg persze csak magamnak, hogy egy tisztességes ember, tisztességes próbálkozása.

Szóval a szöveg nem hosszú, csak figyelmesen kell olvasni, és nem kell arra gondolni, mint amivel indultam a dolgoknak feljebb.
(Mert bevallom majdnem abba a hibába estem mint Capsella szokott. Ír két képernyőgörgetést, de néha úgy tűnik csak azért, hogy "ugyanaz" jusson az eszébe és oly módon,. mint Mórickának;- csak politikusan ugye... )
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
Szécsike
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Jan 21, 2008
Hozzászólások: 14149
Tartózkodási hely: Bp.Pestszentimre

HozzászólásElküldve: 2021.11.24, 17:31    Hozzászólás témája: .. Hozzászólás, az előzmény idézésével

hódol puszi2 puszi2 puszi2
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 44274
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2021.11.24, 07:34    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Kicsit hosszú, de OLVASSÁTOK VÉGIG!

·
Dr. Oláh Kálmán:
Több éve dolgozom háziorvosként, kérem jól figyeljenek! Most a vírus 4. hullámának idején AZONNAL EZT tegyék ha úgy érzik betegek, és NE azt, amit hallanak:

1. szabály – pihenés és alvás (szervezetünk tehermentesítése)
Fertőző betegségek esetén a betegek különböző súlyosságú gyengeségre panaszkodnak. Az emberek ennek ellenére munkába mennek, járnak bevásárolni, szórakozni, stb. és közben csodálkoznak, hogy miért nem gyógyulnak. Az általános gyengeség érzéssel a szervezetünk jelzi, hogy pihenésre, tehermentesítésre van szüksége a gyorsabb gyógyulás érdekében. Ilyenkor a lehető legkisebb szintre kell csökkenteni a mozgást – otthon kell maradni, feküdni, pihenni, olvasni, naponta többször is aludni, hogy a szervezetünk a rendelkezésére álló napi energiamennyiség legnagyobb részét a vírusok elpusztítására tudja felhasználni. Minél többet mozgunk, annál kevesebb szabad kapacitás marad a fertőzés legyőzésére.
2. szabály – böjtölés (szervezetünk tehermentesítése)
Fertőző betegségek esetén a betegek különböző mértékű étvágytalanságot tapasztalnak. Ilyenkor az aggódó anyuka vagy nagymama összeállít egy ötfogásos lakomát, azzal a címszóval, hogy most meg kell erősödni. A valóság ezzel szemben pont a fordított. Az emésztés nagyon energiaigényes feladat – a napi energiaszükségletünk 30%-a az emésztőrendszer működésére megy el, ami kb. 600 kcal veszteséget jelent naponta (5). Mennyi is 600 kcal? 600 kcal-át akkor égetünk el, ha 1 óra alatt 12 kilométert futunk! (6)
Ha nem eszünk semmit, akkor ezt a 600 kcal-át megnyerjük, amelyet a szervezetünk a fertőzés gyors leküzdésére fordít. A beteg gyermek visszautasítja az ételt, és csak italt kíván. A beteg kutya meghúzza magát a kutyaházban, és napokig semmit sem eszik. A beteg élőlények ösztönösen helyesen viselkednek - böjtölnek. A beteg szervezet a gyógyuláshoz nélkülözhetetlen energiát a test saját raktáraiból nyeri. Az ókorban Hippokratész - a nyugati medicina atyja - fontos gyógyító eszköznek tekintette a böjtöt. Ugyanígy Paracelsus vagy az Ajurvéda medicina a gyógyítás fontos elemének tekintette a böjtöt. Évszázadok során a lakosság túlnyomó többsége követte a vallási előírásokat és betartotta a 40 napos nagyböjtött Húsvét előtt, ezáltal az emberek sokkal erősebbek és egészségesebbek voltak. A fertőzés leküzdésére nincs szükség 40 napra – már 2-3 napos böjtölés alatt a fertőző betegségek többsége biztosan meggyógyul.
3. szabály – lázcsillapítók kerülése
Amikor fertőzéses beteg jelentkezik a rendelésen, mindig megkérdezem, hogy volt-e láza vagy hőemelkedése. Általában azt a válaszolják, hogy ő nem lázas típus. Tovább kérdezem, hogy milyen gyógyszereket vett be. Azt válaszolják, hogy reggel egy Cataflam-mal kezdte, majd folytatta Paracetamol-okkal és Neo Citranok-kal, végül egy Coldrex-xel zárta a napot. Hát ennyi gyógyszer mellett nincs az az immunrendszer, amely képes lenne akár egy ki hőemelkedést is elérni.
Ellenben a láz elősegíti a szervezet fertőzésekből való felépülését. A láz az evolúció során azért maradt fenn, mert túlélési előnyt biztosít az egyed számára. Az immunrendszerünket gyengítjük, amikor követjük a TV-ből ránkzúduló gyógyszer reklámokat, és a legkülönbözőbb láz- és fájdalomcsillapítókkal tömjük magunkat. Azután meg csodálkozunk, hogy miért vagyunk már egy hete betegek és nem tudunk meggyógyulni.
A láz gyógyító ereje:
az immunválaszok felgyorsulnak a magasabb hőmérsékleten,
a fehérvérsejtek gyorsabban szaporodnak, fürgébben mozognak és serényebben pusztítják a testünkbe jutott vírusokat és baktériumokat,
· már a 38-39 fokos láz önmagában megöli a vírusok zömét vagy legalább gátolja szaporodásukat,
· fokozza a kórokozók és méreganyagok kiválasztását.
A fentiek miatt ne vegyünk be semmilyen láz- vagy fájdalomcsillapítót – ne fogjuk vissza az immunrendszerünket - de rendszeresen ellenőrizzük a testünk hőmérsékletét lázmérővel. Ha a lázunk megközelíti a 39 fokot, akkor már bevehetünk egy kisebb adag lázcsillapítót (pld. fél tabletta Algopyrin), de csak annyit, hogy a lázunk nem menjen 38 fok alá. Inkább fél-egy napot lázasan feküdni és gyorsan meggyógyulni, mint lázcsillapítókkal begyógyszerelve magunkat hetekig lábadozni.
4. szabály – nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztás
A mi szervezetünk nem képes C-vitamin előállítására. Így azt táplálkozással és táplálékkiegészítőkkel kell a testünkbe juttatnunk. Fertőzés esetén a testünk C-vitamin szűkségelete többszörösére emelkedik. Megfelelően magas mennyiségben a C-vitamin megelőzheti a vírusos megbetegedést, és nagyban meggyorsítja a felgyógyulást az akut vírusos fertőzésből.
A C-vitamin hatása a fertőzés legyőzésére:
· különleges vírusgátló hatással rendelkezik, melynek során hatástalanítja a vírusok RNS-ét vagy DNS-ét, vagy a vírusok összekapcsolódását (9),
· serkenti az interferon termelődését, mely segít annak megelőzésében, hogy a sejteket vírus fertőzze meg,
· elősegíti az ellenanyagok termelődését és tevékenységét,
· a falósejtek működését serkenti, amelyek elpusztítják (felfalják) a vírusos részecskéket.
A nagyobb adagok bevételétől nem kell félnünk, hiszen a honfitársunk Szent-Györgyi Albert, aki a C-vitamin felfedezéséért Nobel díjat kapott, minden áldott nap 8.000 mg C-vitamint szedett - 93 éves korában halt meg (nem C-vitamin túladagolásban J). Jómagam több mint 6 éve 3.000-4.000 mg C-vitamint szedek, amelyet ritka betegségeim alatt 6.000-8.000 mg-ra emelek.
5. szabály – nagy mennyiségű D-vitamin fogyasztás
A D-vitamin fertőzésekkel szembeni védekező immunválaszt több ponton is fokozza:
· szabályozza az immunrendszer működését,
· fokozza a monocyták aktivitását és faló (pusztító) kapacitását,
· fokozza a vírusok elölését,
· növeli a savas foszfatáz aktivitást,
· fokozza a kórokozó ellenes hatású peptidek, defensinek és cathelicidin termelését, (😎
· csökkenti a gyulladáskeltő és növeli a gyulladáscsökkentő citokinek szintjét - a citokin vihar ellen dolgozik.
Egy idei spanyol vizsgálat során kiderült, hogy a kórházba került igazolt covidos betegek D-vitamin nélkül 50%-ban, míg 20.000 NE napi D-vitamin adagolás esetén csak 2%-ban igényelték az intenzív terápiás kezelést. Egyszóval 25x kisebb eséllyel kerűlünk intenzívre, ha szedjük a D-vitamint!
Fertőzések esetén a szokásos napi fenntartó 10.000 NE legalább dupláját kell bevenni – 20.000 NE naponta. Az idén januárban én is elkaptam a rendelésen a sok lázas, köhögő betegtől egy vírusos fertőzést, amely nagyfokú gyengeséggel és 38,7 fokos lázzal járt. Követve a saját útmutatásomat, 40.000 NE D-vitamint és 8.000 mg C-vitamint szedtem naponta – a harmadik napon – 2 nap fekvés után - már olyan erősnek éreztem magam, hogy ki mentem futni és lefutottam a szokásos 8 kilométert.
Összegzésként arra kérek mindenkit, hogy fertőző betegség esetén nyugodjon le, felejtse el a hivatalos média ijesztgetését és bízzon a saját testében:
1. minél kevesebbet mozogjon – pihenjen, feküdjön, aludjon és
2. böjtöljön 2-3 napot – csak vizet és teákat fogyasztva és
3. ne vegyen be semmilyen láz- és fájdalomcsillapitót 39 fok alatt és
4. szedjen legalább 4 x 1.000 mg C-vitamint naponta és
5. szedjen legalább 20.000 NE D-vitamint naponta." Mivel ezen írásommal segíteni szeretnék a magyar lakosságnak, arra kérem önöket, adják tovább ismerőseiknek, barátjaiknak, mert úgy hiszem ezek az információk hasznosak lehetnek mindenkinek hazánkban. Forrás: veol.hu
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Szécsike
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Jan 21, 2008
Hozzászólások: 14149
Tartózkodási hely: Bp.Pestszentimre

HozzászólásElküldve: 2021.11.19, 18:07    Hozzászólás témája: .. Hozzászólás, az előzmény idézésével

Shocked Rolling Eyes Köszönöm! Puszi Puszi Puszi

A Sina családról nem tudtam. Embarassed
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Vackor
Erdő
Erdő


Csatlakozott: Jun 06, 2004
Hozzászólások: 8367
Tartózkodási hely: Dunaszentgyörgy

HozzászólásElküldve: 2021.11.19, 13:02    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Az amerikai gyerekek közel fele azt hiszi, a hot dog és a hamburger növényeken terem

Egy új tanulmány szerint az Egyesült Államokban élő 4-7 éves gyermekek jelentős része úgy véli, hogy a hot dog, a hamburger de még a szalonna is növényekből származik.

A teljes cikk ITT olvasható.
_________________
Az alkotó ember életének keresztje, hogy a legjobb gondolatok lefekvés után jönnek és közvetlenül felkelés előtt elmúlnak.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 44274
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2021.11.18, 06:46    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

AZ „ARANYEMBER” - A SINA CSALÁDJókai Mór regényeinek főhőseit általában valódi, hús-vér emberekről mintázta, akiknek az életük nem csak a könyveiben, hanem a magánéletükben is igazi romantika volt.
Talán egyik legismertebb regénye, az 1872-ben írt Az aranyember főhőse, Tímár Mihály, aki egyszerű hajóbiztosból lett mesés gazdagságban élő kereskedő, nemesi előnevet is szerezve magának. Vagyonának egy részét ugyan nem tisztességes módon szerezte, hisz a szultán elől menekülő Ali Csorbadzsi, aki öngyilkos lett, kincsét nem adta át a jogos örökösének, Csorbadzsi lányának, Timeának. A karakter nem csupán fikció volt, hanem az akkoriban keringő szóbeszéd tárgyát képező Sina családról vette Jókai a mintát.
A Sina család nagyon meghatározó volt Magyarország fejlődésében, a reformkor idején az egyik leggazdagabb, és egyben legadakozóbb családról beszélhetünk. A történetük megismeréséhez jóval korábbra kell visszanyúlni.
Az 1783-ban született Sina György apja komoly vagyonnal menekült el a törökök által megszállt szülővárosából, ami miatt a törökök több alkalommal is kérték a kiadatását. A Sina család Bécsben és Pesten komoly gazdasági karriert csinált. Terményekkel kereskedett, majd bankházat alapított, a császári udvar is az ügyfelei közé tartozott.
I. Ferenc 1818-ban Sina György érdemeit elismerve osztrák bárói címet, 1822-ben magyar bárói címet és Temes megyei birtokokat adományozott számára. Derra Katalint, egy magyarországi görög arisztokrata lányt vett feleségül, akitől egy fia, Simon született 1810-ben. A család Gödöllőn telepedett le, és a magyar gazdasági fejlődés meghatározó szerepet töltött be.
Sina György bankárként megalapította a Lánchíd Részvénytársaságot, hogy a híd építése központi irányítással és elszámolással történjen, és mindezért 87 évre szóló hídvám-szedési jogot kapott. Később a Rothschild és a Wodianer bankház is csatlakozott a vállalathoz, így együtt a kiadott részvények egyharmadát vették meg, Széchenyi a részvények 3 százalékát, a többi költséget Sina maga fizette. A legnagyobb magyar adományt adta, 80 ezer forintot a Magyar Tudományos Akadémia megépítésére. Részt vett a Duna Gőzhajózási Társaság megalapításában is, a társaságnak ötven gőzhajója járt Bécsből és Pest-Budáról a török kikötőkig a Fekete-tengeren át. Széchenyi magánvagyonát is ő kezelte és részt vett a Duna-Tisza csatorna és a budai hengermalom építésében, a Tisza szabályozásában, a vasúti hálózat építésében. Sina pénzéből jelentették meg a kor legfontosabb gazdasági folyóiratait.
1856-ban halt meg, temetésén szinte egész Bécs ott tolongott, Sina igazi birodalmi világpolgár volt. Ezzel szemben fia, Simon különös vonzalmat érzett a magyarok iránt. Apjához hasonlóan egy magyar földbirtokos lányát vette feleségül, Ghyka Iphigenia személyében, aki 6 gyermeket szült a házasságban. Mindenáron meg akart felelni a magyarságának, ezért jótékonykodásba kezdett, mindennek ellenére nem fogadta be az úri társaság. Gödöllői kastélyában táncmulatságot rendezett, a meghívottak közül alig érkezett meg valaki, mondván egy korábban török bazáros család meghívását nem kell komolyan venni. Sina Simon nagyon megsértődött, családjával elutazott Gödöllőről és soha többé nem tért oda vissza. Lányainak kiházasításában Erzsébet királyné segédkezett, érdeklődése pedig egyre inkább Görögország felé fordult. Ő finanszírozta a görög akadémia, az athéni csillagvizsgáló felépítését, amiért hálából a csillagászok a Holdon krátert neveztek el róla. Sina György után ő volt a legnagyobb magyar mecénás.
65 évesen, 1876-ban hunyt el. Néhány évvel később követte felesége. Lányai rossz házasságokat kötöttek, így a XIX. század egyik legnagyobb cégbirodalma összeomlott. Viszont soha nem szabad a család önzetlen mecenatúráját elfelejteni, támogatásukat, amellyel a magyar, majd Simon által, a görög tudományos és kulturális élet alakulásához hozzájárultak.
Forrás: https://www.origo.hu/.../20191107-penz-a-lelke-a-sina...,
Szerkesztő: Hegedűs Károly
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 44274
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2021.11.18, 06:11    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Szécsike
nem vagyunk egyformák - szerencsére, tudod Very Happy

Én nagyon szeretem a regényt, a film is jó..........de nekem elég a magam fantáziája!
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Szécsike
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Jan 21, 2008
Hozzászólások: 14149
Tartózkodási hely: Bp.Pestszentimre

HozzászólásElküldve: 2021.11.17, 20:04    Hozzászólás témája: .. Hozzászólás, az előzmény idézésével

Embarassed Évekkel ezelőtt elkezdtem olvasni...hát nem jutottam vele messze. Shocked

TV.-ben sem érdekelt. Embarassed
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 44274
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2021.11.17, 07:34    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Már 20 éve, hogy bemutatták a Harry Potter első filmjét...........januárban ismét összeáll a csapat valami megemlékezésre

https://www.femcafe.hu/cikkek/sztarok/emma-watson-harry-potter-20-evfordulo-folytatas-kulonkiadas-hbo-max?page=1
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Szécsike
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Jan 21, 2008
Hozzászólások: 14149
Tartózkodási hely: Bp.Pestszentimre

HozzászólásElküldve: 2021.11.15, 17:33    Hozzászólás témája: .. Hozzászólás, az előzmény idézésével

Shocked puszi2 puszi2
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 44274
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2021.11.15, 05:51    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Fantasztikus középkori felfedezés Erdélyben


https://vasarnap.hu/2021/03/20/szenzacios-kozepkori-falkepek-erdelybol/
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Tábortűz Időzóna: (GMT +1 óra)
Ugrás az oldalra: 1, 2, 3 ... 23, 24, 25  Következő
1 / 25 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.096 másodperc