17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Dézsások (20)
Vendégeink a kertben (18)
Hawaii rózsa - frangipani
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Kertünk meglepetései (2)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Milyen növény ez?? (37)
Dézsások (19)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Hibiszkuszok (32)
Árnyékliliom (Hosta) 2

- Tábortűz témák:
GAZLAP szakácskönyv (78)
IDŐJÁRÁS (68)
Wanted! Őt keresem.....(8)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
Vicces történetek, képek....(20)
Írj bármilyen témáról (17)
Versek, költemények (4)
A Tudat keresése (4)
Kedven filmem, színészem (2)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
Nagyik és Ők....(4)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:10:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:34:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:29:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt!
6:22:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:54:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:44:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!....bár esősnek ígérkezik
6:19:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
1:44:pm kutyus :
Szp napot mindenkinek!
8:38:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot. BAU-rol még mindig nincs semmi hir?????
5:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:17:am aszokfa :
Jaóó reggel!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Szobanövények átültetése
Virágos szobanövények A szobanövényeink átültetésére a legmegfelelőbb időszak a tavasz. Ilyenkorra a növények nyugalmi időszaka véget ér, és új földet, esetleg nagyobb cserepet igényelnek. A tavasszal átültetett növényeinknek elég idejük marad arra, hogy a téli nyugalmi időszak beálltáig ismét megerősődjenek és kellően kifejlett gyökérzetet növesszenek. A cikkben felsoroljuk a legáltalánosabb ültetőközegeket, ültetőedényeket és bemutatjuk az átültetés lépéseit.

Áprilisban már nagyon időszerű szobanövényeink átültetése, hiszen földjük tápanyagtartalékai ekkorra már úgy is kimerülnek, ha a tél folyamán rendszeres időközönként trágyáztunk. Ilyenkor friss tápanyaggal teli ültetőközegre és nagyon sok növény esetében az eredeti méretűnél nagyobb cserépre van szükségük. Némely alakra nevelt szolirter növénynél, vagy ha nem szeretnénk a növényt a fejlődésben megzavarni csak részleges talajcserét alkalmazzunk. Ilyenkor a felső 2,5-5 cm-es földréteget kell óvatosan eltávolítani, és ennek a helyére kerül a friss földkeverék.

Milyen ültetőközeget használjunk?
A legtöbb növény az általános földkeverékekben remekül fejlődik, de van külön orchideáknak, kaktuszoknak, pálmáknak, mészkerülő növényeknek kikevert speciális földkeverék. A földkeverékek alapja általában tőzeg vagy homok keveréke. Előnyük: egyenletes minőség. A tőzegalapú földkeverékek tápanyagtartalma kb. néhány hónapig elég egy átlagos tápanyagigényű növény számára.
Mostanában kezd terjedni a semleges kémhatású, tápanyagnélküli kókuszföld, amely levegősebb szerkezetű, mint a tőzeg, nagyobb a vízmegtartó képessége a hagyományos virágföldeknél és ezek a tulajdonságok elősegítik a fiatal gyökerek fejlődését és a növény gyorsabb növekedését. Vízkultúrában a a növények hígított tápoldatban vannak és a gyökerek rögzítéséhez agyaggranulátumot használjunk. Sok növény nevelhető így pl. a Philodendronok, Agleonema.
A kertből származó föld egyáltalán nem alkalmas a növények nevelésére, mert gyommagvakat tartalmaz, valamint megbújó kártevők is lakhatnak benne, amelyek a szobában életre kelnek.

Ültetőedények:
A legáltalánosabbak az agyag és műanyag cserepek, kaspók edények. Készülhetnek még üveggyapotból, fajanszból valamint fából. A legfontosabb azonban a jó vízáteresztő képesség. A kisseb edények aljára célszerű lyukakat fúrni ezzel megakadályozhatjuk a talaj elvizenyősödését és ezáltal a gyökerek pusztulását. Öntözés tekintetében némileg eltérnek egymástól az agyagedénybe vagy műanyagba ültetett növények.

Agyagcserép előnyei: Nehéz, ezáltal kevésbé borulékony, jó a víz- és levegőáteresztő képessége, ezáltal a növény nem fülled be olyan könnyen. A káros sók kilugozódnak a földből. Az agyagcserép akkor is előnyös, ha a növény a napon van, ugyanis ha a talaj kiszárad, a cserép pótolhat némi nedvességet. Ha megkopogtatjuk a cserepet, megtudjuk, kell-e öntözni. Ha a hang tompa, akkor a föld nedves, azonban ha éles csengő hangot ad, meg kell öntöznünk a növényt.
Az agyagcserép hátránya, hogy algák és moszatok telepednek meg rajta, és hogy falához hozzátapadó hajszálgyökerek, átültetéskor sérülhetnek. Átültetés előtt alaposan súroljuk ki, lehetőleg szappanos vízzel, és pár órára áztassuk be, hogy ne szívja el a nedvességet a növény elöl.

Műanyagcserép előnyei: Könnyű, kevésbé törékeny, nem párologtatnak vizet, ezért a növényt ritkábban kell locsolni. Nem kell törmeléket tenni az aljára, könnyű tisztántartani. Télen fűtetlen szobában a habositott műanyagcserép hőszigetelő tulajdonságának jó hasznát vehetjük.
Hátránya, hogy nem engedi át a vizet és a levegőt, ezért a növények könnyebben befülledhetnek.

Általános cserépméretek: 4-38 cm-ig. Valahányszor átültetünk egy növényt az csak 2-4 cm-el nagyobb edénybe kerüljön, mint az előző volt, mert ha nem így teszünk a nagy méretbeli különbség erősen visszaveti a fejlődésben.

Az átültetés lépései:
1, A legfontosabb, hogy átültetés előtt egy órával öntözzük meg egy kicsit a növényt, így a földlabdát egyben ki tudjuk ütni a cserépből. Készítsünk a kezünk ügyébe minden szükséges eszközt: cserepeket, földet, kavicsot, ültetőkanalat, kést, ollót stb.
2, Ha égetett agyagcserepet használunk akkor a kifolyónyílására tegyünk egy cserépdarabot, majd szórjunk rá kőzúzalékot, vagy kavicsdarabokat, hogy biztosítsuk az optimális vízáteresztést. Erre kerüljön vékony rétegben a föld.
3, Egyik kezünkkel fogjuk meg a cserepet, a másikkal pedig a növény alsó részét úgy, hogy ujjainkal befedjük a földet. Fordítsuk lefelé és a cserepet óvatosan kocogtassuk az asztal széléhez. Így könnyen kicsúszik belőle a földlabdával együtt a növény. Ha ez nem sikerülne, akkor egy kés lapját húzzuk körbe a földlabda és a cserép fala között, hogy a feltapadt hajszálgyökereket elvágjuk. Ezután távolítsuk el a régi törmeléket (agyagcserép esetében), valamint a föld minél nagyobb hányadát, amit egy kanállal, vagy egy tompa végű bottal tudunk elvégezni. Az elfonnyadt, csúnya gyökereket óvatosan vágjuk le.
4, Állítsuk a növényt az új cserépbe és a földlabda körül a földet körkörösen rakjuk a cserépbe, míg meg nem telik.
5, A gyökérzet körül hüvelykujjunkkal jól nyomkodjuk meg a földet és közben ütögessük a cserepet óvatosan az asztalhoz, hogy a föld kellőképpen leülepedjen. A cserepet addig töltsük fel földdel, amíg az el nem éri a növény szárának tövét.
6, Óvatosan öntözzük meg a növényt, hogy a föld jól körül tudja venni a gyökereket.

Ajánlatos a frissen átültetett növényünket 1 hétig árnyékos helyen tartani és naponta permetezni, hogy a levelek ne lankadjanak le. Az átültetést követő öt-hat hétben nem kell trágyáznunk, mert van elég induló tápanyag a friss ültetőközegben.

Szerző: Hajnalka és Vica

Dátum: 04.25. Szerző: Hajnalka & Vica &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Virágos szobanövények
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Virágos szobanövények:

Amarillisz a lakásban

Hír értékelése
Értékelés: 4.12
Szavazat: 25


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

NövényápolásSzobai levéldísznövényekVirágos szobanövényekImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.042 másodperc