17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
6:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:40:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:30:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:49:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:37:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:22:am kutyus :
Jó reggelt!
5:17:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:31:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:33:am kutyus :
Jó reggelt!Ismét elindul egy hét..........
6:54:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:59:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:29:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:38:am kutyus :
Jó reggelt! fúúúúúúj a szél rendesen
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Hagymások
Hagymás növények A hagymás növények kínálata annyira gazdag, hogy mindenki találhat közülük olyat, amely a helyi adottságoknak a legmegfelelőbb. A választás lehetőleg a legkevésbé igényesekre essen, hiszen ezek maradhatnak meg leginkább. Általában a nálunk is honos tavaszi sáfrányok, krókuszok, illetve a kisebb termetű nárciszok válhatnak be.

Sokan vagyunk, akik kert nélkül erkélyünk növényeiben tudunk csak gyönyörködni. Hogy mi se maradjunk tavaszi virág-pompa nélkül, szebbnél szebb törpe tulipán és nárcisz fajtából válogathatunk. Ezeket bátran ültethetjük az erkélyládákba, hisz csak 20-25 cm magasra nőnek.

A tulipán sokunk kedvence. Régen csak kertekben, parkokban találkozhattunk velük. Ma már cserepes dísznövényként is kaphatóak akár decemberben.
Probálkozhatunk otthon mi is a hajtatással, hisz a virágboltok, faiskolák árusítanak erre alkalmas hagymákat.Csak annyi a dolgunk, hogy október elején homokos földbe ültetjük őket úgy, hogy a hagymák kétharmadig kerüljenek a cserépbe. Egy cserépbe több hagymát is tehetünk, a lényeg, hogy a hagymák és a cserép széle között egy ujjnyi távolságnál ne legyen több. Ezután öntözzünk alaposan, majd tegyük növényeinket 5-8 C körüli, sötét helyre. Egészen addig tartsuk őket sötétben és kicsit nyirkosan, amíg a bimbók meg nem jelennek. Ekkor kerüljenek a cserepek világos, még mindig hűvös helyre. Ez valószínűleg november végén, december elején lesz. Karácsonykor tulipán viríthat az asztalunkon!

A kerti füves felületek kisebb-nagyobb részének virágosítása a különféle tulipánokkal, nárciszokkal, jácintokkal, sáfrányokkal, illetve krókuszokkal, valamint az egyéb hagymás növényekkel oldható meg. A kora tavaszi virágzású hagymások jellemzően csak a virágzásuk idején láthatók, ezután, nyugalmi életszakaszukban visszahúzódnak a talajba úgy, hogy a fű jól elfedheti a helyüket. Ha az egyedek jól érzik magukat, akár terjeszkedhetnek is. Ehhez előrelátó módon elegendő teret kell hagyni számukra.
A kevésbé elterjedtek közül figyelmet érdemelnek a különféle gyöngyikék, tőzikék, keltikék, valamint a madártej-félék, a hóvirágok és még sok másféle növény. A félárnyékot kedvelők közül a medvehagyma és a téltemető a legmegfelelőbb. Azok számára, amelyek a nyirkosságot is igénylik, mint a hóvirágok többsége és a tavaszi tőzike, különösen fontos az állandó nedvesség.
Nagy termetű növényt (pl:császárkorona) csak akkor válasszunk, ha számára elegendő területet tudunk biztosítani.

A sáfrányok és a törpe nárciszok kivételével a hagymásokra jellemző, hogy a füves felületekbe az alapfajok alkalmasabbak, mint a kertészeti, hibrid változatok. A tulipánokból is főként a karcsúak lehetnek jók fűfelületek virágosítására. Növényeink akkor lehetnek a legszebbek, ha színenként külön-külön, önálló, szabálytalan foltokban telepítjük őket. Figyelembe kell venni a növény és a virág méretét, formáját, az egymás mellé szántak virágzási idejét, valamint az egy időben virágzók virágszíneit is. Az alacsonyabb termetű növények előre valók, szegélyképzők is lehetnek. Mögéjük illenek a magasabb, szélesebb termetűek, majd utánuk a kifejezetten karcsú növények ültetendők. A méretbeli különbségek azonban a másfél-két virágzat nagyságot ne haladják meg, mert akkor nem várható összefüggő színes összhatás.

A nagy hagymájú növényeket általában egyenként kell elültetni oly módon, hogy a földbe kerülő rész legnagyobb átmérőjénél kétszer-háromszor nagyobb mélységbe kerüljenek a hagymák.Érdemes csávázott azaz kártevő ellen kezelt hagymát választani.Az ültetés ideje általában szeptember-október közepe közötti időszak. A beültetett területrészeket érdemes megjelölni.teti. A télre érdemes a talajfagyok ellen érett komposztfölddel betakarni. Ezzel a talaj átfagyása is mérséklődik, és tél végén késik a felmelegedése is. Ez gátolja a hagymák idő előtti kihajtását.

A kertben és a balkonládákban is akkor igazán szép a tulipán és minden tavaszi hagymás, ha egy-egy csoportba többet ültetünk belőlük. A hagymák egymástól kb. 5 cm-re kerüljenek, s a hagyma méretétől függően legalább 8-10 cm mélyre. A ládákban a föld mindig legyen nyirkos, s amikor a hagymák kihajtottak, egyszer tápoldatozzunk. Elvirágzás után a hagymákat ültessük ki a kertbe, s ott a következő év tavaszán újra virágoznak majd.

Dátum: 09.30. Szerző: Szegedi Éva &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Hagymás növények
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Hagymás növények:

Tulipán, nárcisz, liliom

Hír értékelése
Értékelés: 4.31
Szavazat: 16


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Hagymás növényekImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.043 másodperc