17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Vendégeink a kertben (18)
Orchideák otthonunkban (111)
CSERE-BERE növények, magok....(50)
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
Karácsonyi-, húsvéti- és levélkaktuszok (11)
Muskátlik (7)
Szobanövények (22)
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)

- Tábortűz témák:
IDŐJÁRÁS (69)
GAZLAP szakácskönyv (79)
Milyen öröm ért ma? (39)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
A Tudat keresése (4)
Vicces történetek....képek(21)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
Kávéház (41)
Nagyik és Ők....(4)
Versek, költemények (4)
Kedven filmem, színészem (2)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:40:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:30:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:49:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:37:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:22:am kutyus :
Jó reggelt!
5:17:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:31:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:33:am kutyus :
Jó reggelt!Ismét elindul egy hét..........
6:54:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:59:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:29:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:38:am kutyus :
Jó reggelt! fúúúúúúj a szél rendesen
6:23:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Hajtatott hagymások tartása, kezelése lakásban
Hagymás növények Amikor megajándékozunk valakit cserepes tavaszi hagymásokkal, gyakran merül fel az a kérdés, hogy mi legyen vele ha elvirágzik? Ebben a cikkemben erről a növénycsoportról szeretnék bővebb felvilágosítást adni.

A napokban jártam kint magyarország legelső és legnagyobb virágpiacán, ahol már javában tombol a hajtatott hagymások őrülete. Ezeket a növényeket úgymond "megerőszakolják" (forcing [angol], jelentése: hajtatás, erőszak) annak érdekében, hogy már most, novemberben virágozzanak. Tudnunk kell azonban, hogy ezek a növények természetes körülmények között, a mi éghajlatunkon általában kora tavaszal virágoznak, és a késő őszi, téli fényviszonyok egyáltalán nem kedvezőek az életműködéseikhez!

Ezek a növények a természetben egyre melegedő, és hosszabbodó nappalok, és hűvös éjszakák idején növekednek és virágoznak, tehát ennek fényében fogom a hajtatott növények kezelését leírni.
A legszembetűnőbb különbségek a virágzásban mutatkoznak. A virágok halványabbak lesznek és rövidebb ideig virágoznak. Utóbbi azért van, mert ezeknek a növényeknek bizonyos hőösszeg szükséges ahhoz, hogy virágozzanak, illetve elvirágozzanak.

Számoljunk utánna!
A kertben +3-5°C-on már elindul a krókusz virágzása (példanövény: Crocus vernus hibridek), és eltarthat akár 3 hétig is, közben nappal a hőmérséklet 10-13°C-ra emelkedik, tehát átlagosan (kis túlzással) napi 5-7°C aktív hőösszeggel (= az a hőmérséklet feletti plusz hőösszeg, amikor a növény bizonyos életfolyamatai elindulnak, jelen esetben a virágzás) számolhatunk. Ezt most adjuk össze 20 napra!
120-at kapunk eredményül (5-7°C átlaga 6, a könnyebbség kedvéért ezzel számoltam).

Most ugyan ezt szobahőmérsékleten:
Tehát az előbb kiszámoltuk, hogy 120 hőegység kell, hogy a nagyvirágú krókusz elnyíljon, viszont egy átlagos (nem távfűtött) szobában 20°C körül van a hőmérséklet, tehát egy nap 15-17°C aktív hőösszeget kap a növény.
Ahhoz, hogy megkapjuk a növény várható élettartamát a szobában, ahhoz a 120-at osszuk el 16°C-al (megint átlagot vettem). Az eredmény 7,5 nap! Viszont ekkor nem számoltunk azzal a hőstresszel, amit a növény kap, amikor a hideg termesztő-berendezésből az eladótérbe, onnan megint hidegbe (hazaszállítás), majd ismét melegbe kerül a növény, így máris másfél napot levonhatunk, és ez még mindig csak baráti számítás volt!

Ezután a kis kitérő után térjünk vissza a növény további jellemzéséhez. A levelek, főleg tulipán esetében, halvány zöldek, tehát a növény kevesebb tápanyagot tud elkészíteni, az amúgyis szegényes megvilágításból.

Másik sarkalatos pont, hogy a növények szaporítóképletei különbözőek. Vannak olyanok, mint például a tulipán, krókusz, melyeknek képletei minden évben újraképződnek az újonnan szintetizált tápanyagokból. Ezeknél a növényeknél sajnos még a kertészetben sem tudnak olyan körülményeket biztosítani, hogy a következő évben virágzóképes méretű legyen a növény, szobában pedig legtöbbször pedig nem fejlesztenek életképes kitartó képleteket.
A jácint, nárcisz, gyöngyike és madártej egészen más kategóriába tartoznak. Ezek a növények csak úgymond "kiegészítik" a virágzáskor elhasznált tápanyagokat, ha van miből. Ezek a hagymások kertbe kiültetve optimális körülmények között egy szezont kihagynak, de a következőben újra virágoznak. (Feltéve, hogy ásóval nem vágjuk ketté, a kutya nem kaparja ki, illetve semmilyen betegség nem támadja meg őket).

A privát tapasztalatom az, hogy normális (szép virágú, rendes küllemű) hajtatott hagymást nem érdemes február közepe-vége előtt vásárolni olyan célzattal, hogy abban jövőre is gyönyörködni fogunk.
Kérem, vegyük tudomásul, hogy ezeket a növényeket a kertészetek egyszeri virágzásra állítják elő, ezután komposztra vagy kukába kerülnek, mert nem érik meg a további vesződést! A nem télálló hagymások természetesen más kategóriába tartoznak, amelyekről egy későbbi alkalommal szándékozom írni.

Üdv,
A Virághagymász®

Dátum: 11.19. Szerző: viraghagymasz &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Hagymás növények
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Hagymás növények:

Tulipán, nárcisz, liliom

Hír értékelése
Értékelés: 4.52
Szavazat: 21


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Évszakokról, hónapokrólHagymás növényekMinden a kerttel kapcsolatbanImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.035 másodperc