17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Dézsások (20)
Vendégeink a kertben (18)
Hawaii rózsa - frangipani
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Kertünk meglepetései (2)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Milyen növény ez?? (37)
Dézsások (19)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Hibiszkuszok (32)
Árnyékliliom (Hosta) 2

- Tábortűz témák:
JÓKÍVÁNSÁGOK (20)
Vicces történetek, képek....(20)
IDŐJÁRÁS (68)
Írj bármilyen témáról (17)
Kedven filmem, színészem (2)
GAZLAP szakácskönyv (78)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
Wanted! Őt keresem.....(8)
A Tudat keresése (4)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
Versek, költemények (4)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:05:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:29:am kutyus :
Jó reggelt!
5:10:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:34:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:29:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt!
6:22:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:54:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:44:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!....bár esősnek ígérkezik
6:19:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
1:44:pm kutyus :
Szp napot mindenkinek!
8:38:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot. BAU-rol még mindig nincs semmi hir?????
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
A kaktusz alkalmazkodása
Kaktuszok A kaktuszok népes családja kétségtelenül a virága miatt vált népszerűvé. Szinte hihetetlen, hogy abból a tüskés kis gömböcből vagy alaktalan, lapos levélszerűségből szemet kápráztató virág nő ki. Ezért az általában rövid ideig pompázó tüneményért nevelgeti az ember hosszú évekig a növényt.

Pedig érdemes a kaktuszok töviseinek is több figyelmet szentelni, hiszen azok önmagukban is díszítenek: az alakjuk, a színük, az elhelyezkedésük izgalmas rajzolatot adnak a növénynek. Számos kaktuszfajon díszítő értékkel bír a fehéres, vattaszerű szőrborítás is. Úgy burkolja be a fejlődő bimbót, mint a dámát a szőrmebunda.

Kaktusz vagy Euphorbia?
Amikor a laikus ember tövises kaktuszfélével találkozik, ritkán tudja eldönteni, hogy valóban kaktusszal van e dolga vagy valamelyik Euphorbiával. E két növénycsalád néhány tagja ugyanis megszólalásig hasonlít egymáshoz. Egy-egy fajról még a szakember sem tudja első ránézésre mindig megállapítani, hogy melyik növénycsaládba sorolandó az adott növény. A hasonlóság nem véletlen: az amerikai kettős kontinensről származó kaktusznak ugyanolyan szélsőséges hőmérsékleti és környezeti viszonyok között kellett kifejlesztenie a túlélési művészetét, mint az Afrikában őshonos Euphorbiának. A sivatagban megtelepedő növénynek először is csökkentenie kellett a párolgást, ezért a nagy felületű levél tövissé korcsosult. A gyökérzetnek be kellett rendezkednie a gyors folyadékfelvételre, mert a következő, hirtelen lezúduló eső olykor több évet is késik. Tárolnia is kell a ritka esővizet, ezért alakult ki a húsos, vaskos szár vagy törzs. A száraz időszakban összezsugorodó, ráncos bordák egy-egy kiadós eső után kisimúlnak, kigömbölyödnek, a víztároló sejtek megtelnek vízzel. Ugyanakkor él Brazília őserdejében olyan fán lakó, tövistelen kaktusz, amely éppenséggel növelte a párakibocsátó felületét, szintén a túlélés érdekében.
A növényfaj meghatározásában van azért egy támpont: ellentétben az Euphorbiával, a kaktuszokon a hajdani levél helyén kis dudor, szemölcs, kúp fejlődött, ezt nevezik levélalapnak, és ebből ágaskodik ki a tövis. Sok kaktuszfajnál ezek a kis kúpok összenőttek, és így alakult ki a bordázat. Egyetlen lombleveles kaktuszfaj ismert, ez a porcsinrózsához hasonló Peireskia.

A virágjáért nevelt kaktuszon kívül akad gyümölcstermő is. Ilyen többek között a kaktuszfüge. A Lophophora williamsii alkaloidja kábítószert tartalmaz, ezért a fogyasztása után halucináció lép fel, és csökken a fájdalomérzet. Dísznövényként az elsősorban lakásban vagy floráriumban tartható fajok terjedtek el. Ilyen a levélkaktusz, továbbá a karácsonyi kaktusz. A medvetalpkaktusz nemesített változatát a gyümölcse miatt is nevelik. Délszaki látványt nyújt az oszlopkaktusz, és sokan kedvelik a szemölcsös Mamilláriát, a törpe és a korall kaktuszt. Nevelése, tartása során arra kell törekedni, hogy a növény az eredeti élőhelyéhez hasonló feltételek között fejlődjön. Akad köves, homokos, sziklás sivatagban tenyésző, agyagos vagy humuszos talajban élő és a fa ágára telepedő trópusi faj. Fontos, hogy laza, a vizet könnyen áteresztő földbe kerüljön a növény. Ahhoz hogy dúsan virágozzék, kevés érett trágyát is tartalmaznia kell a földkeveréknek.

Hasznos tudnivalók:
A kaktusz életében döntő fontosságú a gyökérzetnek juttatott víz mennyisége. A növény törzsére, szárára, véletlenül se kerüljön víz. Télen egyáltalán ne locsoljuk a növényt. A növekedési időszakban sem szabad agyonlocsolni, mert az is gyökérrothadáshoz vezethet. A növény fényigényére utalhat a kaktusz színe és a tövis mérete: a szürkés színű, vaskos tövisű fajta kedveli az erős napsütést, míg a karácsonyi kaktuszt vagy a világoszöld színűt árnyékolással kell védeni a tűző naptól. Kritikus időszak a növény életében a tél. A legtöbb kaktusz számára az öt- nyolc fokos, világos helyiség a legjobb teleltető hely, a téli fényszegény hónapokban ugyanis pihennie kell. A trópusi fajokat ajánlatos fűtött szobában, az ablakhoz közel, de nem közvetlenül a fűtőtesten teleltetni.

Szerző: szilvi
Forrás: Ügyes újság

Dátum: 12.28. Szerző: Kövér Szilvia &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Kaktuszok
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Kaktuszok:

A kaktusz alkalmazkodása

Hír értékelése
Értékelés: 4.32
Szavazat: 37


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Egzotikus növényekKaktuszokVirágos szobanövényekImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.043 másodperc