17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Dézsások (20)
Vendégeink a kertben (18)
Hawaii rózsa - frangipani
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Kertünk meglepetései (2)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Milyen növény ez?? (37)
Dézsások (19)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Hibiszkuszok (32)
Árnyékliliom (Hosta) 2

- Tábortűz témák:
IDŐJÁRÁS (68)
GAZLAP szakácskönyv (78)
Vicces történetek, képek....(20)
Wanted! Őt keresem.....(8)
A Tudat keresése (4)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
Írj bármilyen témáról (17)
Versek, költemények (4)
Kedven filmem, színészem (2)
Nagyik és Ők....(4)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:29:am kutyus :
Jó reggelt!
5:10:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:34:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:29:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt!
6:22:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:54:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:44:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!....bár esősnek ígérkezik
6:19:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
1:44:pm kutyus :
Szp napot mindenkinek!
8:38:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot. BAU-rol még mindig nincs semmi hir?????
5:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Csodaszem
A csodaszem régebbi tudományos, illetve botanikai neve alapján a cinerária (Senecio x hybridus syn. cruentus) igazi kedvelt télvégi, virágos, cserepes növényünk. A nemesítéseknek köszönhetően vált az európai kertek kora tavaszi, virágos növényévé.

Sokszínű és változatos vagyok!
A 3500 fajt magában foglaló fészkesvirágzatúak (Asteraceae) nemzetségébe tartozó csodaszem az Atlanti-óceán két nagyobb szigetcsoportjáról (Kanári- és Madeira-szigetek) származik, ahol hűvös, párás levegőjű erdei tisztásokon vadon él. Az angol és francia kertészek a múlt század első felében nemesítették az erdei fajból az élénk színű, sokvirágú fajtákat. A század második felében a német nemesítők is nagyon sok új fajtát hoztak létre. A csodaszem (cinerária) ritkásan szőrös, fonákukon sokszor kékes árnyalatú, üde, halványzöld, karéjos levelei körkörösen helyezkednek el, szépen körülvéve a fészekvirágzatot, amely lehet egyszerű, féltelt vagy telt, színe pedig igen változatos a kék, piros, rózsaszín, fehér és ezek árnyalatai. A fészkek lehetnek fehér, sárga vagy bordó színűek. A terebélyes bogernyőt alkotó virágzatnak minden egyes tagja egymagában is kis fészekvirágzat így összességükben igen dekoratív, szemetgyönyörködtető, színpompás csokrot alkotnak. A legkedveltebb fajtatípus a legnagyobb virágú 'Grandiflora'. A legmagasabb cineráriák 60-90 cm-es magasággal a 'Stellata' fajtába tartoznak, viráguk kicsi és csillag alakú. A 'Nana' fajtatípus egyedei kistermetűek, tömött növekedésűek, apró virágúak.

Leírása, igényei:
A növény a magasságához képest, meglehetősen terebélyessé nőhet. A csodaszem (cinerária) származásából adódóan a hűvösebb, 10-16 °C körüli hőmérsékletet, valamint a magas páratartalmú klímát kedveli. Tápanyagban gazdag, kissé savanyú földet igényel. Világos, de közvetlen napsütéstől védett helyen érzi jól magát. Igen vízigényes, ezért talaját tartsuk állandóan nedvesen, száraz és meleg körülmények között gyakran permetezzük körülötte a levegőt. A cserepet állítsuk kavicsos tálcára vagy vegyük körbe nedves tőzeggel. Kiszáradásakor nagyon gyorsan lankad, alapos és bőséges beöntözés után azonban igen hamar ismét "talpraáll". A cserepet akár vízbe is meríthetjük. Arra ügyeljünk, hogy a virágzatát lehetőleg ne érje víz, mert emiatt a virágok megbarnulhatnak. Tápozni a virágzása alatt nitroszegény tápoldattal célszerű. A cinerária igen érzékeny a hideg huzatra. A virágok idő előtti elnyílásának leggyakoribb oka a száraz, meleg klíma és a kevés víz.
Elvirágzás után, ami általában 4-6 hét a növény sajnos elpusztul. Hűvös és világos helyen tartva bőséges öntözés mellett kissé meghosszabbítható a virágzása. A fagyok elmúltával kiültethetjük a kertbe vagy az erkélyládába, félárnyékos helyre, ezzel szintén elérhetjük, hogy viszonylag hosszabb ideig virágozzon.

Betegségek, kártevők:
Hiába vízigényes növény igen érzékeny a túlöntözésre is. Emiatt megtámadhatja a szürkepenész, és a botritisz, ebben az esetben pedig alsó levelei különösen gyorsan elhervadhatnak, majd le is száradhatnak. A levéltetvek és a liszteskének is nevezett üvegházi molytetvek szintén kedvelik. Ellenük azonnal növényvédő szerrel kell védekeznünk, különben sajnos a növényt idő előtt ki kell dobnunk.

Szaporítása:
A csodaszem (cinerária) szaporítása magvetéssel történik. Magját nyáron (május-június) vetik, majd a tél folyamán üvegházban, 5-7 fokon, párás környezetben nevelik. 12 fokos hőmérsékleten indul meg a virágképződés. A vásárlókhoz tél végén, február-március hónapokban bimbós vagy kezdeti virágzó állapotában kerül. Szaporításával a kertészetek foglalkoznak, mert házi körülmények között nehéz megteremteni számára az ideális környezeti feltételeket.

A csodaszem igen változatos színei miatt akár önállóan vagy más virágos szobanövényekkel, illetve zöld növényekkel társítva is remekül mutathat a lakásban. A hatás és a látvány fokozható, ha egy közös tartóedénybe több különböző színű növényt cseréppel együtt elhelyezünk, vagy beültetünk. Tapasztalatok szerin ablakközben tartva, az ottani általában hűvös és párás körülmények között virulhat a legtovább, akár 6-8 hétig is. Továbbnevelni sajnos nem lehet, mivel csak egyszer virágzik és azután elpusztul.

Szerző: Szegedi Éva (Vica)

Dátum: 02.26. Szerző: Szegedi Éva &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Virágos szobanövények
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Virágos szobanövények:

Amarillisz a lakásban

Hír értékelése
Értékelés: 4.86
Szavazat: 15


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

EgyébÉvszakokról, hónapokrólVirágos szobanövényekImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.046 másodperc