17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Dézsások (20)
Vendégeink a kertben (18)
Hawaii rózsa - frangipani
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Kertünk meglepetései (2)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Milyen növény ez?? (37)
Dézsások (19)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Hibiszkuszok (32)
Árnyékliliom (Hosta) 2

- Tábortűz témák:
IDŐJÁRÁS (68)
GAZLAP szakácskönyv (78)
Vicces történetek, képek....(20)
Wanted! Őt keresem.....(8)
A Tudat keresése (4)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
Írj bármilyen témáról (17)
Versek, költemények (4)
Kedven filmem, színészem (2)
Nagyik és Ők....(4)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:29:am kutyus :
Jó reggelt!
5:10:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:34:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:29:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt!
6:22:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:54:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:44:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!....bár esősnek ígérkezik
6:19:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
1:44:pm kutyus :
Szp napot mindenkinek!
8:38:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot. BAU-rol még mindig nincs semmi hir?????
5:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
A metszésről általában
Növényápolás A metszés azon komoly odafigyelést igénylő, kerti tennivalóink közé sorolható, amely növényeink egészséges fejlődéséhez alapvetően fontos. Mindenképpen tisztában kell tehát azzal lennünk, hogy egyes fánkat, cserjénket, melyik időszakban, milyen célból, milyen szerszámmal, hogyan metsszük.

Számos növény esetében ajánlatos az évenkénti metszés. Vannak azonban olyan fajok is, amelyek egyáltalán nem, vagy csak igen ritkán igénylik a visszavágást. Néhány általános szabály ismertetésével szeretnénk a metszéshez segítséget nyújtani. Mivel ez a tevékenység nem tartozik éppen a legegyszerűbb kerti feladatok közé, mindenképpen érdemes egy-egy adott növény esetében alaposan utánanézni a pontos metszési tudnivalóknak.
A gyümölcsfák metszése nagy gyakorlatot igényel, ezért eleinte mindenképpen érdemes ezt a munkát szakember segítségével végezni.

A metszéssel három célt érhetünk el.
1. A gyenge növényi részek általában a satnya, vékony ágak eltávolítása a beteg, sérült növényi részekkel együtt.
2. Az adott fa vagy cserje alakítása az egészséges, de nem kívánatos részek eltávolításával.
3. Évről - évre szabályozzuk vele a fák, cserjék virágzásának minőségét, mennyiségét.
Míg a haszonnövényeknél metszéssel a terméshozamot befolyásoljuk, a dísznövényeknél az egészséges hajtások fejlesztése és a lehető legszebb koronaforma kialakítása a cél.

Mértéke szerint a metszés lehet:
erős - amikor idősebb, növekedésben megtorpant, legyengült fákról nagy mennyiségű koronarészt távolítunk el, köztük sok vastagabb gallyat, ágat valamint a vékonyabb vesszőket is igen intenzíven visszavágjuk.
középerős - termőkorú fák termőegyensúlyának megtartása érdekében végezzük a visszavágást.
gyenge - amikor erős növekedésű, többnyire fiatal, ritka koronájú fák metszésének alkalmával csak kevés koronarészt távolítunk el, a vesszőket is csak gyengén metsszük vissza.

Metszési módszerek:
Tisztogatás, amelynek során a szél, hó által letört sérült, beteg, elhalt fás részeket, valamint azokat, amelyek a föld felé nőnek eltávolítjuk. Az összesűrűsödött felső levelek alkotta lombsátor alatt egyes fák cserjék alsó ágai elhalnak. Tőből vágjuk vissza őket a törzsig vagy az ágig ahonnan erednek. A nemkívánatos ágakat, növényi részeket távolítsuk el. Alapos szemrevételezés után, állapítsuk meg, hogy vannak -e rossz helyen nőtt ágak, vagy esetleg a növényünk kezd túlbúrjánzóvá válni. Az általunk kívánt alak, forma kialakításának érdekében ezeket is mindenképpen érdemes eltávolítani.

Ifjítás, amikor az elöregedett hajtásokat, több törzset növesztő cserjék esetében, az elöregedett törzseket tőből kivágjuk, így a fiatalabb (2-3 éves) növényi részek több tápanyaghoz jutnak, intenzívebben tudnak növekedni és ezáltal a növényünk szinte megfiatalodik.

Visszavágás,az ágak végeit eltávolítva intenzívebb növekedésre serkentjük a levágott rész alatti rügyeket. Hosszú távon kisebb és sűrűbb növekedésű egyedet kapunk.

Ritkítás: Egész ágakat távolítunk el tövig, vagy törzsig visszavágva és csak a legerősebbeket hagyjuk meg. Ezzel érhetjük el, hogy a megmaradt növényi részek jobban tudnak fejlődni, és megelőzhetjük a túlbúrjánzást is. A túl sűrű koronában ugyanis a gomba és rovar kártevők könnyen elszaporodhatnak valamint a beárnyékolt részeken a termőrügyek nem tudnak kialakulni, és emiatt az ágak belső részei felkopaszodnak.
Az összevissza nőtt ágak kiritkításával erőteljesen meghatározhatjuk növényünk további növekedés erejét, irányát.
Alapos szemrevételezés után, megállapíthatjuk, hogy vannak-e nem megfelelő helyen nőtt ágak, vagy esetleg a növényünk kezd túlbúrjánzóvá válni. Az álatalunk kívánt alak, forma kialakításának érdekében ezeket is mindenképpen érdemes eltávolítani.
Az oltott növények alanya által fejlesztett sarjakat is nagyon fontos visszavágni ugyanis ezek erősen legyengítik a növényt és akár el is nyomhatják annak növekedését. Ilyenek a szemzett, nemes rózsatövek, oltvány orgona, a vérszilva (Prunus), valamint a babarózsa (Prunus). A túlbokrosodás megakadályozása miatt is mindenképpen érdemes a sarjakat tőből visszavágni.
Cserjéinket ajánlatosa 3-4 évente ritkítani és ezt a gondoskodást növényeink egészséges, erős hajtásokkal és bőséges virághozammal fogják meghálálni.

A gyümölcsfák esetében alakító metszéssel meghatározhatjuk az egyes korona formákat, elérhetjük, hogy a fáink hamarabb termőre forduljanak, rendszeresen, jobb minőségű gyümölcsöket teremjenek. A mesterséges koronaformák kialakításakor lehetőleg törekedjünk a természetességre és mindenképpen vegyük figyelembe a növények életritmusát, növekedését, fejlődését.

Mikor végezzük a metszést?
A megfelelő időpont kiválasztása nagyon fontos. Mindig az adott fa vagy cserje megfelelő növekedési szakaszában kell elvégezni, mert a rossz időzítés a virágzat teljes elvesztést sőt akár a növény pusztulását is okozhatja. Az alábbi szabályok csak nagy általánosságban és sajnos nem minden növény esetében érvényesek.

A fák és bokrok fás metszésének legkedvezőbb időpontja a rügyfakadás előtt van, mert ilyenkor, lombtalan állapotban a korona jól áttekinthető. Metszeni -5 C° felett szabad, mivel ennél alacsonyabb hőmérséklet esetén a sebzéseken keresztül fagykárt szenvedhet a növény. Fagypont alatt kesztyűben metsszünk, mert a kéz melegétől a vesszőkön fagyfoltok keletkeznek.

Május vége előtt nyíló lombhullató cserjék, fák esetében (pl.: aranyvessző [Forsythia], orgona [Syringa], jezsámen [Philadelphus], gyöngyvirágcserje [Deutzia]) - amint a virágzás befejeződött azonnal végezzül el a metszést,ugyanis ha ezeket a növényeket tavasszal vágjuk vissza, akkor nagy valószínűséggel nem fognak virágozni.

Május vége után nyíló lombhullató cserjéknél, fáknál (pl.: nyáriorgona [Buddleia egyes fajok], tamariska [Tamarix]) - január és március között a növekedés megindulása előtt szükséges a metszést elvégezni, (amikor már látszik, hogy mely hajtások nem élték túl a téli fagyokat, illetve ilyenkor nem kell attól tartani, hogy a metszés utáni újabb fagy kárt tesz növényeinkben). A nyáron idei hajtásokon virágzókat kell tél végén, kora tavasszal, de legkésőbb rügyfakadás előtt visszametszeni. Mivel a virágok az új hajtásokon képződnek, az összes idős fás részt vágjuk vissza.

Lomblevelű örökzöldeknél- májusban,

fenyőfélék esetében - ősszel végezzük el a metszést.

A gyümölcsfák esetében a téli metszést már november közepétől meg lehet kezdeni, a gyenge fejlődésű, idős alma- és körtefák már ősz végén metszhetők, de legkésőbb február elejéig. Idősebb almafélék fáinak ritkító metszését decembertől februárig időszerű elvégezni.

Milyen szerszámot használjunk?
A metszéshez jó minőségű, kényelmes fogású szerszámokra van szükségünk. Fontos, hogy az erre a célra használt eszközök erősek és mindig nagyon élesek legyenek, ugyanis az életlen metszőolló, ágvágó, vagy fűrész roncsol, és ezzel nagyon sok kárt okozhatunk vele a növényben. A roncsolt seb nagyobb felületű, nehezen gyógyul.

Metszőolló:a metszés leggyakrabban használt eszköze. 1,5-2 cm átmérőig vághatunk vele. Két különböző fajtáját ismerjük: a támasztópengéset és a papagájcsőrű ollót dupla vágóéllel. Mindkettő egyaránt alkalmas a metszésre. Metszéskor támasztóél mindig a levágandó rész felé essen, mert így lehet csonk, sérülés nélkül metszeni. A karbantartás élezésből, olajozásból és tisztításból áll. Élezéshez különböző finomságú fenőköveket, majd fenőszíjat használjunk. A pengének csak a domború oldalát élezzük. A fenőkövet élezéskor vizezzük be.

A gallyvágó a metszőollóhoz hasonló pengével rendelkezik. 60-80 cm-es hosszú nyélének köszönhetően a vastagabb ágakat is le tudjuk vágni vele valamint a belső növényi részekhez is könnyebben hozzáférünk.

A fűrészek közül a keret nélküli, ívelt hegyű kardfűrészek a legalkalmasabbak.

A növény mely részén, hogyan vágjunk?
A hajtást és vesszőt közvetlenül a rügy fölött, gallyat és az ágat az elágazásnál, az ággyűrű közvetlen közelében vágjuk le. Ha ennél hosszabb csonkot hagyunk az teret nyit a fertőzéseknek.

A metszési felület enyhén ferde legyen, a vesszőn a rügy felett néhány milliméterre, a rügytől lefelé lejtsen. Mindig a koronából kifele álló rügyre metsszünk.
A nagyobb ágak levágását ajánlatos három szakaszban végezni, így megakadályozhatjuk, hogy ág hirtelen történő leszakadását, ami indokolatlanul nagy sebet üthet a növényen. Alulról fűrészeljük be az ágat a keresztmetszet egyharmadáig, ezután a bevágás fölött fűrészeljük le az ágat felülről lefelé, majd a megmaradt csonkot vágjuk le az elágazásnál.

Minden esetben törekedjünk arra, hogy a sebfelület a lehető legkisebb legyen. A 1,5-2 cm feletti sebet feltétlenül ápoljuk le sebkezelő anyaggal!

A fáknak ritkábban van szükségük metszésre. A sérült, beteg, elhalt hajtásokat azonban mindenképpen el kell róluk távolítanunk. A fák és bokrok fás metszésének legkedvezőbb időpontja a rügyfakadás előtt van, ilyenkor lombtalan állapotban a fa koronája remekül áttekinthető. A metszés során törekedjünk a természetes koronaforma megtartására. Fiatal fákon 3-4 éves korig nem feltétlenül kell eltávolítanunk a törzsön fejlődő oldalhajtásokat, mert ezek egyrészt növelik a lombos felületet, elősegítve azt, hogy a növény több tápanyagot tudjon felvenni, valamint árnyékolják a törzset, ami élettanilag szintén kedvező.

Szerző: Szegedi Éva (Vica)
Kapcsolódó cikk: Ékelések élezések.

Dátum: 03.06. Szerző: Szegedi Éva &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Növényápolás
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Növényápolás:

Lemosó permetezés

Hír értékelése
Értékelés: 4.44
Szavazat: 18


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Fák és cserjékMinden a kerttel kapcsolatbanNövényápolásImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.053 másodperc