17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Dézsások (20)
Vendégeink a kertben (18)
Hawaii rózsa - frangipani
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Kertünk meglepetései (2)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Milyen növény ez?? (37)
Dézsások (19)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Hibiszkuszok (32)
Árnyékliliom (Hosta) 2

- Tábortűz témák:
IDŐJÁRÁS (68)
Versek, költemények (4)
GAZLAP szakácskönyv (78)
Vicces történetek, képek....(20)
Írj bármilyen témáról (17)
Wanted! Őt keresem.....(8)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
A Tudat keresése (4)
Kedven filmem, színészem (2)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
Nagyik és Ők....(4)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:39:am kutyus :
Jó reggelt!
6:22:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:54:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:44:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!....bár esősnek ígérkezik
6:19:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
1:44:pm kutyus :
Szp napot mindenkinek!
8:38:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot. BAU-rol még mindig nincs semmi hir?????
5:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:17:am aszokfa :
Jaóó reggel!
5:51:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:52:am kutyus :
Jó reggelt!
5:03:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Fügét mutatunk
Az eperfélék (Moraceae) családjába tartozó, ázsiai eredetű, szubtrópusi fügefa (Ficus carica), egyike a legősibb kultúrnövényünknek. Termésének gyógyító hatásáról Urukagina sumér király már 2900 évvel időszámításunk előtt beszámolt.

A Biblia szerint a fügefa levele szolgált öltözékül az első emberpárnak. Az egyiptomiak számára is nélkülözhetetlen volt és igen magas szintre fejlesztették a fügetermesztés kultuszát. Első példányait görög kereskedők hozták el Európába. A füge termesztését és fogyasztását a görögök valamint a rómaiak fejlesztették igazán tökélyre. 700 évvel időszámításunk előtt Párosz szigetén már termesztették, később pedig Sikaján és Attika szigete vált a fügetermesztés 2 fő kiemelkedő központjává. Népszerűségére jellemző, hogy Athén városának címerében is megörökítették. A rómaiak Pilus idejében már 29 féle fügét ismertek. Amellett, hogy az egyik legfőbb csemegéjüknek számított, ebben az időszakban igen nagyra becsülték a zöld füge áldásos, hashajtó hatását. Gyomrukat zöld, keléseiket pedig aszalt fügével ápolgatták. Ez a sokoldalú gyömölcs később népszerű népbosszantási eszköz lett. A fügét mutató alak az ókori szobrászokat is megihlette. A görögöknél és a rómaiaknál az altest kimutatását helyettesítő fügemutatás, a rossz szellemek elűzésének vagy a szerencsétlenség elhárításának kedvelt módszere volt. A magyar népszokásokban fügemutatással elkerülhető volt a szemmelverés.

Hazánkban a török időktől terjedt el. A Gellérthegyen, Pécs környékén és a Mecsekben is meghonosodott. Minden kiskertnek igen szép dísze lehet. Védett, meleg fekvést, laza, jó vízelvezető képességű talajt igényel. Nagy bokrokat nevelő, magas (3-4m), hosszúéletű, lombhullató cserjévé fejlődik. Három vagy ötosztatú levelei nagyok, a majdnem teljesen éptől a mélyen karéjos típusig váltakoznak. A kiskertekben elsősorban ehető gyümölcséért termesztik. Termésképzéséhez rendkívül sok napsütérse van szüksége, ezért szélvédett, meleg helyre (napos domboldal, házfalak, kőkerítések déli oldalába) ültessük.

Virágai serlegvirágzatba tömörülnek. A virágzati tengely elhúsosodik, ebből alakul ki a termés. A fügefa általában 2-4 éves korában fordul termőre és innentől kezdve rendszeresen terem. Természetes hazájában 2-3 alkalommal hoz termést, nálunk általában csak a második virágzásból érik be nyár végén a termés. A gyümölcsök alakja -a lapos gömbtől a megnyúlt körtéig- fajtánként és típusonként eltérő. Színük a lilásfeketéstől a zöldessárgáig különböző színárnyalatú lehet. Magyarországon a kertekben általában az önmegtermékenyülő, adriai típusú fügéket ültetik, mert a megporzást végző fügegubacsdarázs hazánkban nem él. A nálunk termő típusok általában csak nővirágot fejlesztenek és beporzás nélkül érlelik gyümölcseiket, amelyek így magnélküliek lesznek.

Gondozása:
Fagyérzékeny növény, ezért a telet a szabadban töltő egyedeket a lombhullás után avarral, szalmával, náddal, kukoricaszárral takarni kell. Az északi területeken érdemes a növényt a földből kiásva fagymentes helyen, edényben átteleltetni.
Tavasszal, rügyfakadás előtt a sérült, elfagyott részeket vissza kell metszeni.
A dézsában nevelt növényeket a téli tárolóhelységből márciusban tehetjük ki a szabadba. Nyáron annak érdekében, hogy az egyes vesszők elegendő napot kapjanak a termések beérleléséhez érdemes kiritkítani.
Az edényes növényeket érdemes rendszeresen tápoldattal vagy trágyalével megöntözni.

Hogyan szaporítható?
Tősarjak szétültetésével ősszel lombhullás után vagy kora tavasszal kihajtás előtt vagy félfás dugvánnyal július-augusztusban. Feltöltéses bújtással is szaporíthatjuk.

Kártevői:
Gyökereit ritkán, de néha megtámadhatja a drótféreg és a pajor. Károsíthatja az akácfa- pajzstetű valamint a szőrőslepke hernyói is igen kedvelik. A felsorolt kártevők ellen összeszedéssel, megsemmisítéssel, lemosással vagy permetezőszerekkel védekezhetünk. Vírusfertőzésre utal, ha sötét és világosszöld mozaikszerű foltok jelennek meg a leveleken valamint azok eltorzulnak, esetleg felhólyagosodnak. A beteg részeket azonnal el kell távolítani, de sajnos néha az egész bokor megsemmisítésére is szükség lehet.

Hmmm... de finom!!!!
A fügét étkezési célból napjainkban nagy mennyiségben Görögországban, Olaszországban, Törökországban, Spanyolországban, Algériában és Marokkóban termesztik. A füge A és C vitamint, enzimeket, nyomelemeket tartalmaz. Magas 75 %-os cukortartalma miatt pálinkát, alkoholt, ecetet, bort készítenek belőle. Nyersen is fogyasztható, de sajnos csak igen rövid ideig (pár napig) tárolható. Kompótnak, lekvárnak, dzsemnek elkészítve igen közkedvelt. Felhasználható még torták és sütemények töltésére is. Igazi kedvelt csemege az aszalt füge. A gyengébb, kisebb terméseket sok helyen megszárítják, megpörkölik, megőrlik és kávét készítenek belőle. Hazájában igen kedvelt eledel a fügerétes, a fügesajt, valamint a fügepogácsa.

De jó, gyógyhatása is van!
A friss füge fogyasztása vérszegénység esetén, valamint hashajtóként és vizelethajtóként is ajánlott. Torokgyulladás és a hangszálak megbetegedése esetén segít a főzetével történő gargalizálás. Magas kálium tartalma miatt a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára nagyobb mennyiségben is ajánlott a fogyasztása.

Szerző: Szegedi Éva (Vica)

Dátum: 03.21. Szerző: Szegedi Éva &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Fák és cserjék
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Fák és cserjék:

A nyár orgonája (Buddleia)

Hír értékelése
Értékelés: 4.76
Szavazat: 17


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

EgyébFák és cserjékZöldségek és gyümölcsökImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.038 másodperc