17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Dézsások (20)
Vendégeink a kertben (18)
Hawaii rózsa - frangipani
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Kertünk meglepetései (2)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Milyen növény ez?? (37)
Dézsások (19)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Hibiszkuszok (32)
Árnyékliliom (Hosta) 2

- Tábortűz témák:
IDŐJÁRÁS (68)
GAZLAP szakácskönyv (78)
Vicces történetek, képek....(20)
Wanted! Őt keresem.....(8)
A Tudat keresése (4)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
Írj bármilyen témáról (17)
Versek, költemények (4)
Kedven filmem, színészem (2)
Nagyik és Ők....(4)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:29:am kutyus :
Jó reggelt!
5:10:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:34:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:29:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt!
6:22:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:54:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:44:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!....bár esősnek ígérkezik
6:19:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
1:44:pm kutyus :
Szp napot mindenkinek!
8:38:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot. BAU-rol még mindig nincs semmi hir?????
5:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Egynyári virágaink
Egynyári növények Az egynyári dísznövények konténerben is szépen díszítenek. Egy cserépbe többféle növényt is egymás mellé ültethetünk, így izgalmas virág és illatkompozíciót kapunk. Ügyeljünk arra, hogy csak azonos vagy nagyon hasonló igényű növények kerüljenek egy cserépbe. Többfajta párosítást is megpróbálhatunk. A napfénykedvelők köre rendkívül széles, ezek közül nagyon jól lehet válogatni.

Nagyon jól mutat, ha egy sárga kompozíciót állítunk össze rézvirágból (Zinnia elegans), záporvirágból (Gazania rigens), ami ezüst leveleivel önmagában virág nélkül is szépen díszít. Hozzá büdöskét (Tagetes erecta) ültetve még szebb hatást érhetünk el. Egy ilyen ládában az uralkodó szín a sárga és az arany, aminek kontrasztja a záporvirág ezüst levele, ami leomlik az edény falán.

Záporvirág (Gazania rigens)
Kék lobélila (Lobelia erinus)

Az ezüst levelek és fehér virágok kavalkádja is rendkívül látványos. Egy ilyen virágládát napsütött ablakban jó elhelyezni. Az ezüst leveleket szolgáltatja a hamvaska (Senecio cinerea), míg fehér virágú egynyáriból többfélét is választhatunk. A fehér petúniát vagy muskátlit és a margitvirágot (Chrysanthemum frutescens) is be lehet ültetni az edénybe.

Ha árnyékba szeretnénk tenni a virágedényünket, akkor a begónia különféle színváltozataival érdemes beültetni, mivel ez árnyéktűrő növény.

Ha kék virágú növényekkel szeretnénk díszíteni házunk táját érdemes az égszínkék és illatos gyöngyike (Muscari azureum) mellé bojtocskát (Ageratum houstonianaum) és a kis kék lobéliát (Lobelia erinus) beültetni. Ezek a növények együtt a kék eget tükrözik vissza számunkra.

A függőkosarak nagy előnye, hogy olyan helyeken is nevelhetünk bennük növényeket, amik egyébként gyakorlati szempontból nem jönnek számításba, mint a házfalak, a fa ága vagy a kerti lugas. A függőkosár elkészítésénél ügyelni kell, hogy könnyű szerkezetű legyen, mivel a földel és a növénnyel már elég nehéz lesz. Amikor a növények beültetése előtt a függőkosarat tervezzük, gondoljuk át, hogy milyen magasra kerül az elrendezés, hogy a függőkosár melyik oldalát fogjuk látni. Ha magasra kerül, akkor ne ültessünk bele tetejükön díszítő növényeket, mert az alulról nem fog jól mutatni.

Érdekes harmóniát alkot egy vörös és ezüst színű kosár. A vörös virágokat adhatja a futómuskátli, és a hibrid verbéna (Verbena x hybrida) az ezüst lombot pedig adhatja a hamvaska.

hibrid verbéna (Verbena x hybrida)
büdöske (Tagetes erecta)
Biológiai igényeik és a kert adottságai

Az egynyári növények hosszúnappalos növények, ami azt jelenti, hogy a nyári hosszú megvilágításban nyílnak. Fénykedvelők, igénylik a teljes megvilágítást. Természetesen ültethetjük őket félárnyékba, árnyékba is, ekkor azonban olyan árnyéktűrő fajokat kell kiválasztani, mint a begónia. A fénykedvelő növények árnyékos helyen kevesebbet virágoznak és megnyúlnak.

A fény mellett a víz és a pára mennyisége is meghatározza a növényeink fejlődését, állapotát. Ha nő a hőmérséklet, akkor egyre nő a növények vízigénye is. A szárazságtűrő növényeket elegendő kiültetés után a begyökeresedésig öntözni, a vízigényes növények azonban a kielégítő fejlődéshez 600-1000 mm vízre van szükségük.

Az egynyári növények hőmérsékletigényét a szaporításuk és palántanevelésük szempontjából fontos ismerni. Megkülönböztetünk magas 22-24 şC, közepes 16-18 şC és alacsony 10-12 şC hőmérsékleten csírázó egynyári virágmagvakat. E hőmérsékletek meghatározzák a magvetés helyét és idejét. A magas hőmérsékleten csírázó növényeket üvegházba vetjük, a közepes hőmérsékleten csírázókat melegágyba és az alacsony hőmérsékleten csírázó növények magvetése szabadföldbe, azaz végleges helyre történik. A palánták kiültetését is ezek a hőigények határozzák meg. Mivel a legtöbb egynyári fagyérzékeny, így kiültetésre csak a késő tavaszi (májusi) fagyok elmúltával kerülhet sor. A talajigényt és a tápanyagigényt tekintve az egynyári dísznövények a közömbös kémhatású, az enyhén meszes és az enyhén savanyú talajokon díszítenek a legszebben.

Széles tűrőképességük révén a legtöbb faj a szélsőséges területeken is kielégítően fejlődik. A kis tápanyagigényű növények esetén tápanyag-utánpótlásra nincs szükség. A közepes és nagy tápanyagigényű fajok esetén érdemes ősszel a leendő virágágyba szerves trágyát beforgatni, 6-8 illetve 12-15 kg-ot négyzetméterenként.

A tavaszi kiültetés előtt és után nitrogén tartalmú műtrágyát adjuk. A kiültetés után ügyeljünk, hogy a műtrágyaoldat ne legyen töményebb 0,4%-nál, ami azt jelenti, hogy 1 liter vízben 4 gramm pétisót oldunk fel. 10 liter oldatot öntözzünk ki négyzetméterenként, de ügyeljünk arra, hogy előtte be legyen öntözve a terület, mert különben a gyökereken keresztül felszívódó oldat perzselést okozhat.

Használhatunk lombtrágyát is (Wuxal), amit a virágzás előtt kell kijuttatni. 1 liter vízbe 2 gramm tápoldatot kell feloldani és a növényeket ezzel a higított oldattal kell beöntözni.

Szólni kell még a szél károsító hatásáról. Ügyelni kell arra, hogy a magas növényeket szélvédett helyekre ültessük, ellenkező esetben komoly károk keletkezhetnek, a növények megdőlnek, eltörik a száruk, letörhet a viráguk.

Dugványozással azokat az egynyárikat szaporítjuk, amik heterozigóták, vagyis nincs magvetéssel szaporítható egyöntetű fajtájuk, vagy nálunk nem hoznak csíraképes magot. Ha ilyen növényt választunk, célszerű palántaként megvásárolni a növényt és utána kiültetni, így a szaporítás gondja nem hárul ránk. Ezeket az előnevelt növényeket bimbós illetve bokros állapotban kell kiültetni, majd kiültetés után be kell öntözni. A további nevelés pedig a már leírtaknak megfelelően történhet.
Dátum: 05.17. Szerző: Kellner László &  Laca
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Egynyári növények
· Több hír: Laca


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Egynyári növények:

Egynyári virágaink

Hír értékelése
Értékelés: 4.23
Szavazat: 34


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Egynyári növényekImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.040 másodperc