17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Dézsások (20)
Vendégeink a kertben (18)
Hawaii rózsa - frangipani
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Kertünk meglepetései (2)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Milyen növény ez?? (37)
Dézsások (19)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Hibiszkuszok (32)
Árnyékliliom (Hosta) 2

- Tábortűz témák:
JÓKÍVÁNSÁGOK (20)
Vicces történetek, képek....(20)
IDŐJÁRÁS (68)
Írj bármilyen témáról (17)
Kedven filmem, színészem (2)
GAZLAP szakácskönyv (78)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
Wanted! Őt keresem.....(8)
A Tudat keresése (4)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
Versek, költemények (4)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:05:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:29:am kutyus :
Jó reggelt!
5:10:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:34:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:29:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt!
6:22:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:54:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:44:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!....bár esősnek ígérkezik
6:19:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
1:44:pm kutyus :
Szp napot mindenkinek!
8:38:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot. BAU-rol még mindig nincs semmi hir?????
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Kiskertünkben Himalája
Természet- és környezetvédelem 15-17 cm hosszú, 85-100 g súlyú állatkáról van szó, amely tökéletesen alkalmazkodott a föld alatti alagútépítő életmódhoz. Orra hegyes, közel 3 cm hosszú, szemei, fülnyílásai aprók, mellső lábai nagyok. Az ujjak között található hártya és éles karmok segítik az ásást. [1] A vakond megjelenése kertünkben, „kidomborítja” a pázsit szépségeit. Miért teszi ezt velünk? Miért pont nálunk és a szomszédban miért nem? Hogyan szabadulhatnánk meg kéretlen építőmesterünktől? Egyáltalán, kicsoda, micsoda is őkelme, a vakond?!

Miért is vakond?
Azért, mert a Talpa nembe tartozó összes faj teljesen vak, azaz egy hártya húzódik rá a szemükre. Egyetlen kivétel az európai közönséges vakond (Talpa europaea). A vakond másik névváltozata a vakondok.
A mi közönséges vakondunkon kívül Közép-Itáliában a rómait (Talpa romana), Dél-Európában és a Kaukázusban a vakot (Talpa caeca) különböztetik meg.
A Talpa nembe tartozó fajok ősmaradványainak egész sora került már eddig napfényre Francia- és Németország miocén-rétegeiből. A felső-eocénből pedig egy kevésbé kiszélesedett karcsonttal jellemzett nem, a Protalpa került elő. Elég régi lakó tehát a Földön, előbb volt itt, mint a kiskertünk. Ezért némiképpen talán igazságtalan is, hogy ennyit küzdünk csak azért, hogy ne nálunk ásson, de azért - valljuk be - akkor is küzdünk ellene, ha valahol mélyen, titokban azért érezzük, hogy ez igazságtalan.

Többféle módszer - humánus és kevésbé humánus - ismeretes a vakond riogatására, elűzésére, elfogására és pusztítására. Változatos, fantáziadús megoldások. Ennél több energiát az ember talán csak saját fajtájának pusztítására fordít. Az sem nagyon vigasztalja a pázsitján terpeszkedő Himaláját elkeseredve szemlélő kertészt, hogy a vakond 1901 óta védett állat, 2000 Ft eszmei értékkel bír a hívatlan földműves egy-egy példánya. [
Ugyanakkor a vakond kiváló talajindikátor. Megjelenése csalhatatlan jele annak, hogy kertünk talaja pajorral, lótetűvel, illetve egyéb férgekkel fertőzött. Ki-ki eldöntheti, melyiket látja szívesebben a kertben: a vakondot, vagy a mocskospajort. Persze létezik megoldás, többféle is.

Gazdaboltokban kapható a vakondűző patron. Nem is olcsó. A vakond szaglása kiváló, márpedig a vakond járatába dugott vakondűző patron átható ammóniabűze a ház legtávolabbi zugában is érezhető. Beleeszi magát a kert minden sarkába, a ruhánkba, még a paprikáskrumplinak is ammóniaszaga lesz. A kutya, a macska vándorbotot ragad és elköltözik a háztól. Előbb-utóbb a család is fontolóra veszi a csomagolást, mert ebben a bűzben nem lehet megmaradni és igazuk van. Ebben a bűzben semmi nem tud élni. Csak a vakond. Mert a vakond vígan emeli egyik túrását a másik után és csak azért nem röhög rajtunk hangosan, mert telemenne a szája földdel.

Lényegesen gazdaságosabb megoldás, a vakond- és rágcsálóriasztó füstpatron (Critox). Kislapáttal kitisztítjuk a vakond járatának száját, s a füstpatron kanócát meggyújtva, beletoljuk azt az alagútba. Gyorsan letömítjük földdel, hogy a füst a járatba menjen és ne a szemünkbe, majd kárörvendő vigyorral hallgatjuk a tompa puffanást és szemléljük a hantok közt átszivárgó füstpamacsokat. Mire minden vakondtúrást végigpuffantgattunk, egészségesen el is fáradunk. A jól végzett munka örömével térhetünk nyugovóra, Vörösmarty sorait sóhajtva a plafonon járőröző pókok felé: „Ez jó mulatság, férfimunka volt.” Kellemes közérzetünk kitart reggelig, de aztán csak kimegy az ember a kertbe. Kis szerencsével, még azt is láthatjuk, ahogy a vakond a legfrissebb túrás szélén ülve, a térdét csapkodja.

Az űrkorszak csodája az ultrahangos vakondriasztó. Többféle méretben kapható, különböző típusú, márkájú és méretű kivitelben. Van zöld színű és van színes is, mely üde, vidám foltja kertünk domborzati térképének. Működési elve a vakond kitűnő hallásra épít. A földbe szúrva ultrahangot gerjeszt, mely a talajban tovaterjed és ingerli a vakond érzékeny fülét. Talajminőségtől és gyártmánytól függően 200-1000 m2-ig hatásos. Ha többet használunk egyszerre, még hatásosabb. Hatását elsősorban a szomszédon mérhetjük le, aki még nem is hallott ilyenről és ámuló szemekkel nézi a technika új csodáját. Talán még a kocsmában is elmeséli nagy büszkén, hogy mit látott a szomszédnál, aki igazi, tudományos ember. A vakond viszont nem jár kocsmába, ám ő is kíváncsi a technika újdonságaira, tehát kitúrja az ultrahangos riasztót, hadd lássa már ő is az űrkorszak csodáit.

Feri bátya mesélte, hogy az ő gyerekkorában petróleumos rongyottömtek a vakondjáratba és annak bűze elriasztotta a vakondot. Ugyanezt gázolajjal, terpentinnel és fokhagymával is megtehetjük. Lényegesen olcsóbb és hatékonyságában mind a petróleummal, mind a gázolajjal, terpentinnel, vetekedő megoldás, ha csapvízzel nedvesítjük be a rongyot. A fokhagymát meg inkább kenjük a lángosra.
Van, aki kénlapot éget a vakond járatában, hogy ezzel riassza el a kis állatot. Erre jó esélye is van az embernek. Ha a vakond csak a felét is érti annak, amit az mond, akinek a kénbűzt az orrába csavarja a szél, akkor pironkodva iramodik el a kertből. De csak akkor, mert a kéndioxid egyáltalán nem érdekli.
Sokan ajánlják a vakondjáratba állított üres sörösüveget. A szél fütyülése a sörösüvegben - tartja a fáma - elriasztja a vakondot. Úgy fest, a vakond még nem hallott erről a megoldásról, ezzel szemben - mivel, mint tudjuk, kocsmába nem jár - kiássa a sörösüveget, ellenőrizendő, nem maradt-e benne néhány csepp.

A vakond természetes ellenségei a ragadozó madarak, a gólya, a bagoly, továbbá vadászik rá a nyest is. [4, 5] De aki már próbált gólyát gyömöszölni egy vakondtúrásba, az hamar letesz erről a megoldásról.
Gyakori tanács a vakond elriasztására alkalmas növények ültetése. Ezek közé tartozik az Euphorbia lathyris, amelyet magyarul emlegetnek hasindító kutyatejként, nagy sárfű vagy kerti sárfűként is. Angolszász elnevezése a "Mole plant" (vakond-növény), illetve "Petroleum plant" (petróleumnövény). Évelő növény, nálunk fagymentes helyekre dísznövényként ültetik. A növény minden része - így a föld alatti része is - mérgező tejnedvet termel, melynek „illata” emlékeztet a petróleum szagára. Ez a tejnedv azonban csak a növény sérülésekor kerül a felszínre, és mivel a vakond a növényeket nem károsítja, előfordulhat, hogy a hasindító kutyatejet kaján vigyorral kikerüli. Hacsak nincs szorulása.
Kisgyermekes családok esetén ez a növény mérgező volta miatt nem ajánlott.
[5] Sajnos a vakond nem olvassa a kertészújságokat, így aztán fogalma sincs az euforbiákkal kapcsolatos elvárásainkról. Persze a nagy sárfű mérgező volta még jól jöhet, ha az anyós sűrűn szokott nálunk kapálgatni…

OBI-ban láttam olyan ollós vakondfogó szerkentyűt, melyet egy darab keménypapírral peckel ki az ember. Le kell ásni a vakond járatába, s ha jő a vakond nagy sebbel-lobbal, kiüti a papírpecket és a rugós olló összecsattan. derékonragadva vakondunkat! Elmés szerkezet, el kell ismerni, de kis fantáziával még tovább fejleszthető a módszer. Megkímélhetjük magunkat és pázsitunkat az ásástól, ha az ollós megfogót egyszerűen lerakjuk a vakondtúrás mellé. Ha a vakond meglátja, esetleg elszégyelli magát és odébbáll.

Ezzel szemben az alagútcsapda komoly eredménnyel kecsegtet. Az alagútcsapda lényege egy cső, mely akkora, hogy a vakondjáratba könnyen belepasszítható. Ez kb Ø50 mm-t jelent. Mindkét végén kis csapóajtó található, mely csak befelé nyílik. Ha a vakond belerongyol ebbe a „befelé nyíló alagútba”, nem tud kijönni belőle. Az alagútcsapdát PVC csőből magunk is egyszerűen elkészíthetjük, nem kell hozzá gépészeti diploma. Használatára az ollós megfogónál leírtak érvényesek, a vakond szégyenkezéséig bezárólag.
Mind az ollós megfogót, mind az alagútcsapdát gyakran kell ellenőrizni, nehogy a megfogott vakond, a csapdában elpusztuljon!
Ez a két csapdatípus jó szórakozást is nyújt, mint a skandináv lottó. Az ember elmegy csapdát ellenőrizni, nincs benne semmi, úgyhogy nyugodtan elmehet a kocsmába sörözni a rénszarvasokkal. Sörözés közben elgondolkodhatunk azon, hogy a vakond a növényeinket nem bántja. „Kártétele” kimerül a golfpályánkon emelt buckákban. Ezzel szemben - mint Rörig kísérletei során megállapította - saját súlyának másfélszeresének megfelelő kártevőt fogyaszt el naponta [2]. Gondoljuk át, hogy mi jelenti a nagyobb problémát: a talajban lakó pajorok, lárvák és egyéb randa férgek, melyek megrágják növényeink gyökerét, vagy pedig a vakond, “aki” segítségünkre lehet ökológiai növényvédelmünkben.[4]

A magam részéről a vakond mellett szavazok. Én már nem bántom a vakondot, igaz, nálam újabban nem is túr. Mi a titkos receptem? Elmondom. Ősszel, mielőtt a füvet lefektettem aludni, kiszórtam egy adag talajfertőtlenítő szert. Tavasszal, a lemosó permetezések mellett talajfertőtlenítőt is szórtam ki. És ezt megismételtem nyár elején is. Lehetőleg eső előtt, hogy jól bemossa a talajba. Két vakondtúrásom volt az idén összesen, mindkettő a komposzt mellett, ahol nem zavar senkit. A komposzt alatti háborítatlan rétegben rengeteg féreg összegyűlhet és hálás vagyok a vakondnak, hogy ezeket kordában tartja. A pázsitot a talajfertőtlenítővel 'féregtelenítettem', s a vakond minek menjen oda, ahol nincs mit enni.
A vakond nem kiszúrásból túrja össze smaragdszín pázsitunk gondosan ápolt tükrét. A talajfertőtlenítéssel elűzött férgek híján, a vakondot semmi nem vonzza oda, inkább az ennivalóban dús környéket keresi, a komposztálót, a trágyadombot, ahol lótetűtől a gilisztáig mindenféle ínyencfalatban dúskálhat. A pázsit nem érdekli. A vakond golfozni nem szeret...

Írta: Bácskai Péter (Vackor)
Dunaszentgyörgy 2006.06.25.
Irodalomjegyzék:
1. Vakondvédelem: http://www.bugspray.com/articles98/moles.html
2. Wikipédia
3. Vakond-gond - Pap Edina, Kertészmérnök/rovatvezető http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=45
4. A kisvakond és a humánus módszerek, http://www.tmarkt.hu
5. A kisvakond és a riasztó, Horváth Hajnalka

A cikkhez kapcsolódó Fórumtéma itt a Gazlapon:
Vakondűző

Dátum: 07.05. Szerző: Vackor &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Természet- és környezetvédelem
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Természet- és környezetvédelem:

Kiskertünkben Himalája

Hír értékelése
Értékelés: 5
Szavazat: 35


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

KártevőkMinden a kerttel kapcsolatbanTermészet- és környezetvédelemImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.045 másodperc