17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
6:49:am Emmylie :
Szép napot mindenkinek
6:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:40:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:30:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:49:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:37:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:22:am kutyus :
Jó reggelt!
5:17:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:31:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:33:am kutyus :
Jó reggelt!Ismét elindul egy hét..........
6:54:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:59:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:29:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Válaszol a szakértő - Bonsai (bonszáj)
Bonsai - Bonszáj Ebben a kategóriában a Szakértői Fórumban tagjaink által feltett, általános kérdéseket és az arra adott szakértői válaszokat tesszük közzé. Ezzel szeretnénk segítséget nyújtani a különféle növények tartásában azoknak az olvasóinknak, akik nem látogatják a Fórumokat.
Bonsai (bonszáj) szakértőnktől kérdezték:

Ha szeretnék bonsajt, akkor hol kell kezdenem, mit tegyek, honnan szerezzek be és milyet, ami nem túl drága igy kezdetnek?

A bonszájt olyan körülmények közt kell tartani, amit évmilliók alatt hazájukban megszoktak, különben hosszabb-rövideb haldoklás után elpusztulnak.

3 fő klímáról származnak a fáink:
1, Mérsékelt égövi (hazai kertek, erdők fái). Ezeket szabadban kell tartani, télen kell nekiük a hideg helyen való pihenés.
2, Szubtrópusi (mediterrán) növények, ezeknek is kell télen a hűvös hely, de a fagyokat többnyire nem bírják 3, Trópusi (egyenlítői) klímáról származó fák. Ezek tarthatók lennének szobában, de mivel hazájukban igen magas a levegő páratartalma, ezt megkívánják, lakásban ez nem valósítható meg, üvegházban, akváriumedényben, fólisátorban marad csak meg nálunk. A kereskedelemben kaphatók zöme ebbe a kategóriába tartozik.

Könnyebben, hamarabb jutsz bonszájhoz, ha madárbirssel, tűztövissel kezdsz, a legtöbb kertben találkozol ezekkel, de faiskolában is kapható, mérsékelt áron.

Nálunk a 11 éves lányom bonsai rajongó, mivel még kissé szeleburdi, ezért 2 viszonylag olcsó fikusz boldog tulajdonosa.
Olyan problémánk van, hogy az egyiket át kellene ültetnünk, mert normál cserépben vettük (amit elkezdett szétfeszíteni), ez egy Ficus Ginseng, azt szeretném megkérdezni, hogy ültethetjük ezt bonsai tálba és ha igen, akkor esetleg tudnál tippet adni, hogy merre keressünk tálat kereskedelmi forgalomban, aminek az ára esetleg nem haladja meg a bonsai-ét ?

Ezen kívül milyen földbe ültessük? Az O.i-ban láttam pl. bonsai földet, az jó?

És milyen szakirodalmat tudnál ajánlani, amivel érdemes kezdeni?

- Egy ekkora lánynál ellenőrizni kell, hogy az öntözést ne hagyja ki, főleg a hétvégeken, vagy nyaraláskor. Soha ne száradjon ki a föld, de ne is locsogjon. Inkább egy picit szikkadt legyen. A kapható bonszáj föld megfelelő.

Átültetéskor csak a negyedrészét szabad eltávolítani a hajszálgyökereknek. Ezért az első tálba ültetésnél púpos lesz a föld. A következő évben újabb, kevés gyökéreltávolítással már szebb lesz. Persze nem látom most a gyökereket. Óvatosan kell öntözni, kis sugárral, hogy a föld ne mosódjon le, ha szükséges akkor pótolni kell.

Tomlinson bonsai könyvét ajánlom, de az alapok szinte mindegyikben megvannak.

Van egy mogyorófácskám amit bonsainak szeretnék nevelni csak azt nem tudom hogy hogyan tudom megvastagíti az ágait illetve a törzsét meg azt hallottam hogy tápoldatozni is kéne csak nem tudom hogy milyen tápoldatra van szüksége? A választ előre is köszönöm!

A törzseket, ágakat az idő, az évek vastagítják. Írnak technikákat, de azok nem válnak be. Mindenfelé írom, hogy ne hurkapálca vékony csihatagokkal kezdjetek, mert a hamut is mamunak mondjátok mire valamirevaló fátok lesz. Egy vékonyka dugvány még nem bonszáj. Mogyoróból lehet már vastagabb törzsüt is kiásni, hiszen gyökérről állandóan jönnek a hajtások. De ha már van egy mogyoród, akkor ültesd ki szabadba, vagy egy jó nagy vödörbe, ahol sok földben pár év alatt vastagodni fog. Ez az idő nem hiábavaló, mert az alakítást, metszést, drótozást már csinálhatod. A mogyorónál állandóan figyelni kell a növekedést, mert képes arra, hogy egy év alatt félméteres hajtásokat hozzon, azzal pediglen nem tudsz már mit csinálni. Egy évben többször is vissza kell vágni, ilyenkor sűrőűsödik a fa.

A bonszájhoz bárakármilyen tápszert használhatsz, azt is amit a többi növényedhez használsz. Ha majd tálban lesz, akkor majd hígabb szert kell használnod.
A tápozást márciusban kezd és augusztusban fejezd be.
A mogyoró nem szobanövény! Télen - nyáron szabadban kell tartani.

Bérces András rovata

Ha szeretne szakértőnktől kérdezni, az alábbi linkre kattintva (regisztrációt követően) megteheti:
BONSAI, BONSZÁJ - Bérces András szakértő rovata

Dátum: 05.21. Szerző: Szegedi Éva &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Bonsai - Bonszáj
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Bonsai - Bonszáj:

Bonszáj a lakásban

Hír értékelése
Értékelés: 4.75
Szavazat: 4


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Bonsai - BonszájFák és cserjékImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.038 másodperc