17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 3 / 18286
Összes látogató: 9
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
Vendégeink a kertben (18)
Orchideák otthonunkban (111)
CSERE-BERE növények, magok....(50)
Karácsonyi-, húsvéti- és levélkaktuszok (11)
Muskátlik (7)
Szobanövények (22)
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)

- Tábortűz témák:
A Tudat keresése (4)
Vicces történetek....képek(21)
IDŐJÁRÁS (69)
GAZLAP szakácskönyv (79)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
Milyen öröm ért ma? (39)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
Kávéház (41)
Nagyik és Ők....(4)
Versek, költemények (4)
Kedven filmem, színészem (2)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
6:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:40:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:30:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:49:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:37:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:22:am kutyus :
Jó reggelt!
5:17:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:31:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:33:am kutyus :
Jó reggelt!Ismét elindul egy hét..........
6:54:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:59:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:29:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:38:am kutyus :
Jó reggelt! fúúúúúúj a szél rendesen
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
A hibiscusok gyökereztetése
Képekkel illusztrált, saját tapasztalatokra épülő leírás a hibiscusok gyökereztetéséről.






1. Az eszközök:
Egy ásványvizes palack, amit 2/3-ánál keresztbe szinte teljesen elvágunk, hogy nyíljon (kupak rajta marad).
Egy tejfölös vagy joghurtos pohár (aminek szélét levágjuk, ha másképp nem férne bele az üvegbe), alját kilyukasztjuk.

föld:
Teljesen egyszerű általános virágföldet használok, amit le is nyomok a dobozban, csak a felső (úgy egy ujjnyi) részt nem tömörítem túlságosan le.
Ebbe gyufaszállal lyukat készítek, kb. a gyufaszál felének a mélységéig, és szélesebbet, mint a beleszánt hibiscus szára (hogy ne húzzam le róla a gyökereztető hormont, mikor a földbe teszem).
3. a növény:
Nem nagyon látszik, de kicsit túlnőtt a bokrom, ebből fogok most ágakat levágni, egyszerűen a két levél közt, az alsó (megmaradó) levél felé kicsit.
Az ág nagysága - véleményem szerint - szinte mindegy: nálam a két levélkés hajtáscsúcs ugyanúgy megmaradt, legyökerezett így, mint a sok leveles, fásodó 20 cm-es.
A második képen megfogtam az ágat, hogy látszódjon, hol fogom elvágni.
4. Az ág előkészítése:
Az ágról én csak az útban levő leveleket szoktam levágni, azokat, amik szára földbe kerülne, az elültetésnél, és az esetleg a túl nagyra nőtt leveleket, amik a fényfelvételt zavarnák takarásukkal az üvegben. (Ezeket félbe vágom, a fórumozók tapasztalatainak megfelelően.)
5. A hormon:
Ez a hormon nekem hosszú évek óta megvan, és muskátli, hibiscus, azalea, fűzfa gyökereztetésére bevált. Amúgy minden mezőgazdasági boltban lehet kapni, (külön lágy, félfás és fás szárúakhoz valókat). Mellette a pohárban csapvíz.
6. Az ültetés:
Az ág végét olyan 2-3 cm mélységig bevizezem, aztán a hormonba mártom, hogy a száron ragadjon. A víz csak ehhez kell: a hormon tapadását segíti. Azután óvatosan a cserépbe teszem, hogy minél kevesebb hormont húzzak le a szárról a földbe helyezéssel, és köré nyomkodom a földet.
7. az „inkubátor”:
Ez a -számomra – legnehezebb feladat: mindig attól félek kirántom a növényt, ahogy megpróbálom a megdöntött üvegben lecsúsztatni a cserépkét. Hát, van hogy tényleg kihúzom... Miután elhelyeztem (ez általában a kisebb növényekkel messze könnyebb, a nagyok az akadékoskodóak), belocsolom, úgy, hogy egy ujjnyi víz érje a cserépke alját, (és ez egészen addig így marad, amíg ki nem veszem az üveg-inkubátorból). (itt elég sok földet sikerült kicsapnom a cserépből, mert nem tudtam eléggé megdönteni az üveget, hogy a falán folyjon le a víz.)
Minden növényem forralt és lehűtött (szoba hőmérsékletű) csapvizet kap.
8. Gondozás:
Nálam DK-i ablakban laknak, a délelőtt folyamán kapnak napfényt, ilyenkor direkt napfényt, nincs előttük függöny sem. A délután folyamán (olyan 1-2 órától) gesztenyefa lombárnyéka, majd a nap állása miatt az épület árnyéka takarja őket. Még egyik sem panaszkodott a hely ellen.
Akkor jó az „inkubátor”, ha bepárásodik: nem szellőztetek, a vágási hasítékon elég levegőt kap, sőt, az egyik üvegem „deformált” volt, túl nagy volt a nyílása, és cellux-szal segítettem a jobb záródást.
A kicsik addig maradnak itt míg a hajtáscsúcsuk be nem indul, általában akkor veszem ki őket mikor már 1-2 levélkét elkezdtek kibontani. Ekkor még maradnak a kis cserépben, míg meg nem szokták a párátlanságot (és tovább nem hajtanak), de ekkor is szinte 24 órában áll alattuk a víz, nem hagyom őket kiszáradni.
Mire idáig eljutok velük, a gyökérkék már átszőtték teljesen(!) a talajukat, és szoktam látni kibújni őket az alsó lukon, és a földfelszínen is. Ilyenkor mehetnek a nagyobb cserépbe, kevesebb vízzel, (de nem sokkal kevesebbel) és minél több eredeti földet meghagyva a gyökereik közt (tehát nem „kihúzva” a földből).

Alternatívaként sokan más módszerrel gyökereztetnek – én ezt nem próbáltam – ekkor nem üvegben tartják (párásítás végett) a növénykéket, hanem nejlon zacskót húznak (uzsonnás zacskót) a cserépre, odagumizzák, és a felül levő sarkait lecsípik, hogy levegő is jusson nekik.

Készítette: Nia
niamano@gmail.com

Dátum: 07.30. Szerző: Nia &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Szaporítás
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Szaporítás:

Hibiszkusz szaporítása dugványról I. - Ahogy én csinálom

Hír értékelése
Értékelés: 4.84
Szavazat: 45


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

EgyébFák és cserjék



Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.033 másodperc