17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Dézsások (20)
Vendégeink a kertben (18)
Hawaii rózsa - frangipani
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Kertünk meglepetései (2)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Milyen növény ez?? (37)
Dézsások (19)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Hibiszkuszok (32)
Árnyékliliom (Hosta) 2

- Tábortűz témák:
IDŐJÁRÁS (68)
GAZLAP szakácskönyv (78)
Vicces történetek, képek....(20)
Wanted! Őt keresem.....(8)
A Tudat keresése (4)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
Írj bármilyen témáról (17)
Versek, költemények (4)
Kedven filmem, színészem (2)
Nagyik és Ők....(4)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:29:am kutyus :
Jó reggelt!
5:10:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:34:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:29:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt!
6:22:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:54:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:44:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!....bár esősnek ígérkezik
6:19:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
1:44:pm kutyus :
Szp napot mindenkinek!
8:38:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot. BAU-rol még mindig nincs semmi hir?????
5:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Őszi növényvédelmi munkák V. rész
Betegségek, tünetek Az elkövetkező sorokban, a szobanövények betegségeiről olvashatnak. A dísznövényeket rovarkárósítók mellett, még a növényi kárósítók sem kímélik. A növényi kárósító szervezetek közé soroljuk a vírusokat, a baktériumokat és a gombákat. Az életformájuk, a terjedésük, a kárképük igen változatosak, csak az a közös tulajdonságuk, hogy a növényeken- köztük a dísznövényeken - élnek és kisebb-nagyobb mértékben károsítják azokat ezáltal okoznak gazdasági kárt. A dísznövényeknél kárósításuk abban is megnyilvánul, hogy a növény zöld részét és/vagy virágzatát esztétikailag is elcsúnyítják. Pl.: a levélen különböző alakú elszáradt foltok látszódnak, a virág penészes, vagy deformálódott stb. Az ilyen növény már nem a szoba dísze!

A szabadban tartott dísznövények nagyobb arányban vannak kitéve kórokozó szervezetek támadásinak, mint az állandó jelleggel szobában tartottak. A kint lévőkre a növénykárósító szervetek a szél, az eső, és a rovarok által kerülhetnek, de a talajon is könnyen megfertőződhetnek a szeretett szobai dísznövényeink.

A téli hónapok alatt a zöld növényi részek valamint a virág betegségek kisebb mértékben jelentkezhetnek, mert számukra nem minden esetben kedvezőek a lakótéri mikroklimatikus környezeti feltételek.

A növényi betegség nem mindig ismerhetőek fel egyértelműen, hiszen a helytelen gondozás vagy tartás is okozhat hasonló tüneteket (pl. levél sárgulást). A „túlzott” gondozás a megbetegedések kiváltó oka is lehet. Például - igen sokszor fordul elő- a tartóedény földjének gyakori túlöntözése, amely a gyökérzetet megtámadó gombabetegségeknek igen kedvez.

A beteleltetésre váró dísznövényeken a különböző betegséget kiváltó gomba és baktérium spórák is megtalálhatók, amelyek kedvező életkörülmények közé kerülve betegséget válthatnak ki.

E kárósító csoportnál, a védekezés alapja a megelőzés.

TALAJBAN ELŐFORDULÓ MEGBETEGEDÉSEKET KIVÁLTÓ KÓROKOZÓK:
BAKTÉRIUMOK
A földalatti növényi részeken túl még a föld feletti részen is okoznak megbetegedést.
(Részletesen- A földfeletti zöldrészeken megtelepedő növényi kárósító szervezetek, Baktériumok címszó alatti részben részletesen olvasható, de itt megemlítenék egy baktériumos megbetegedést, amely a:
GYÖKÉRGOLYVA (Agrobaktérium spp.)
A gyökérzeten rendszeren ritkán a gyökérzet föld feletti részén különböző formájú és nagyságú sejt burjánzást hoznak létre. E jelenséget baktérium okozza. A beteg növényt azonnal meg kell semmisíteni!

Védekezés: A baktérium gyökérsebeken keresztül jut be. A gyökérsérülést okozó talajlakó rovarok ellen történő védekezésről cikksorozatom második részében írtam.

FUZÁRIUM, VERICILLIUM, THIELAVIPOPSIS, STB. GOMBAFAJOK:
Tünetek:
A megtámadott növények gyengén fejlődnek, fonnyadnak s végül elhalnak. A talajban lévő gyökérzet belseje barnás színezetű és rothad. A beteg gyökereken vattaszerű, sárgás-vöröses bevonat látható. A gomba fonalai felhatolnak a növény föld feletti részébe is. A felsorolt gombák a hagymás növények földalatti részét sem kímélik. Ezek a gombák, számukra kedvező életfeltételek mellett szabadban vagy a szobában lévő cserepes dísznövények gyökérzetén is megjelenhetnek és okoznak növényi megbetegedést. A hagymás növényeknél is jelentős a károsításuk. Szemmel látható tünetek alapján, igen nehéz meg állapítani, hogy melyik gomba a tettes. A pontos meghatározás csak mikroszkóp segítségével történhet.

Védekezés: Ezek a gombák kötött és nedves talajban érzik jól magukat, ebből adódóan ilyen körülménynél indítják a támadást a növény gyökér-rendszere ellen. A védekezés alapja a megelőzés, az említett gombáktól mentes talaj használata. A talaj fertőtleníteni azaz „megsütni”, erről az eljárásról már a II. részben tájékozódhattak vagy tájékozódhatnak. Megoldás az is, hogy a talajt pl, DITHÁNE M 45 -öt 0,2 % oldatával beöntözik. A növényt laza, levegős és fertőtlenített talajba ültetik. Ha a gyógyító kezelés nem hoz növény állapotán javulást, akkor azt sajnos meg kell semmisíteni. A megelőzéshez tartózik az is, hogy megbízható helyről vásároljunk egészséges növényt és erről szaporítsunk.

Összefoglalva: A dísznövényállományunk gyarapításánál az legyen a szempont, hogy egészséges növényt szerezzenek be és megbízható helyről vásároljanak.

A talajban élő szervetek ellen hatékonyan úgy védekezhetünk, hogy a növény fertőtlenített talajba kerül elültetésre. A tartó edény talaját ne öntözzék túl vagyis ne teremtsék meg a kedvező életfeltételeket a talajban élő káros gombák számára. Javaslom, hogy a beteleltetésre váró növények talaját, legalább 3 nappal a bevitelt megelőzően a DITHANE M 45 vagy az INDOFIL M 45 (II), a MANZATE 75 DF, stb. (mankoceb hatóanyag) valamelyikének 0,2 % -os oldatával beöntözésre kerüljön. A fuzárium ellen a legjobb hatású növényvédő szerrel, a MYCOSTOP 0,1 % oldatával a tartóedény talajának beöntözését javaslom.

A baktérium által fertőzött növényt gyógyítani nem lehet, sorsa sajnos a megsemmisítés.

A fertőzött talajjal ne terjesszék tovább a gyökérbetegséget, tanácsolom a fertőzött földet kertbe se helyezzék el, csak akkor, ha előtte, „megsütik”.

Amennyiben az említett a lépéseket megteszik és be is tartják, sok bosszúságtól meg tudnak szabadulni.

FÖLDFELETTI ZÖLDRÉSZEKEN MEGTELEPEDŐ NÖVÉNYI SZERVEZETEK.
VÍRUSOK

A tünetek alapján három vírus csoport kerül megemlítésre. Bennük az a közös, hogy a vírus betegségek nagy részének a terjesztésében a szívó és szúró szájszervű rovarok (levéltetvek, tripszek, üvegházi molytetű) valamint a fonálférgek járnak élen. Egyik növényről a másikra átvihető, akár még mechanikai (pl. metszőollóval, késsel, stb.) úton is. A vírusok a szobanövényeken is megtalálhatók.

Mozaik vírus: A növény levelein mozaikszerű, világos vagy sötétzöld foltok alakulnak ki. A virágtartó száron is láthatók a foltok. Súlyos fertőzés esetén a növényi részek torzulnak.

Fodrosodást és levélsorvadás okozó vírusok: A levelek fodrozottak, foltosak, fejlődésben visszamaradnak, valamint besodródnak. A virágokon is megfigyelhető, az írt jelenség.

Vírusos törpülés: a fent említett tüneteken túl még a szártagok is megrövidülnek, a növény alacsony és fejletlen marad.

Védekezés: A vírus által megtámadott növény nem gyógyítható. A védekezés alapja a megelőzés, azaz vírusterjesztő rovarok és fonalférgek folyamatos távoltartása. A II. és a III. részben részletesen olvashatnak az ide kapcsolódó vírusterjesztő rovarok elleni védekezésekről.

BAKTÉRIUMOK (Erwinia sp, Xanthomonas sp, Burkholderia sp, Pectobacterium sp, Corynebacterium sp fajok):
A növénybe jutó baktériumok leggyakrabban apró, kör alakú vagy erek által határolt szegletes foltok formájában van jelen. A növényen foltszerű, vizenyős elhalások jelentkeznek. A baktérium a növény szár szöveteiben is bejut, itt a szállító edénynyalábok elhalását okozza, ezzel elindítja a növényhervadását, valamint növényi részek elhalását is. A baktériumos megbetegedés a virágtartó szárra és a virágra is átterjed. A hagymás dísznövényeknél a levelek tövei vizenyősek, majd barnásvörös foltok fejlődnek. A hagyma nyaki része puhává válik és nedveseden rothad. A hagymagumókon fekete, körlakú bemélyedt kemény foltok észlelhetőek. A beteg növény felületén megfigyelhető a baktériumos betegség fő tünete, a ragacsos, nyúlós baktérium nyálka. Télen a lakótérben tartott, nem hagymás dísznövényeknél ritkán fordul elő ez a betegség fajta. A hagymás dísznövényekben okoznak jelentősebb megbetegedést. Melegigényes korokozó. A növényi maradványokon 5 évig is megtartja a fertőzőképességét.

Védekezés: A fertőzött növényi részek eltávolításra kerülejen. A baktérium terjedését elősegítő nedves és párás közeg kerüljön megszüntetésre. A leveleket szárazon, a légtér páratartalmat és hőmérsékletét alacsonyan szinten kell tartani. A baktériumos betegség egész növényre már kiterjedt, gyógyítására nincs lehetőség, ebben a helyzetben a növény megsemmisítése a célravezető eljárás. A hagymagumókat, a téli betárolása előtt, alaposan vizsgálják át, és csak egészségeseket raktározzák el. A baktériummal fertőzött hagymák, megsemmisítésre kerüljön. A tárlóhelység légtere, ne rendelkezzen magas pártartalommal, és 10 C fok hőmérséklet fölé a hőmérőszála ne kússzon.

A növényt réztartalmú szerrel történő permetezés, megelőzési eljárásnak jó. A réz használatánál, figyelembe kell venni a növény részérzékenységét. Pl.: alkalmazható többek között ASTRA 0,3 % oldatát.

A cikk bő anyagára való tekintettel, ezt a részt, most zárom, a következő részben, a GOMBABETEGSÉGEK -kel folytatom.

Szerző: Kardos Rezső
NVT tanácsadó
Növényvédelmi szakmérnök
A képek a Gazlap fórumáról származnak.
Kapcsolódó cikkek:
Nyár végi, ősz elejei növényvédelmi munkák I.
Nyár végi, ősz elejei növényvédelmi munkák II.
Nyár végi, ősz elejei növényvédelmi munkák III.
Nyár végi, ősz elejei növényvédelmi munkák IV.

Regisztrációt követően Ön közvetlenül kérdezhet szakértőinktől itt a Gazlapon:: SZAKÉRTŐK

Dátum: 11.21. Szerző: Kardos Rezső &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Betegségek, tünetek
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Betegségek, tünetek:

Növénybetegségek: tünetek, okok

Hír értékelése
Értékelés: 5
Szavazat: 3


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Betegségek, tünetekKártevők

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.045 másodperc