17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Vendégeink a kertben (18)
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
Karácsonyi-, húsvéti- és levélkaktuszok (11)
Muskátlik (7)
Orchideák otthonunkban (111)
Szobanövények (22)
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Dézsások (20)
Hawaii rózsa - frangipani
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Kertünk meglepetései (2)

- Tábortűz témák:
Kávéház (41)
GAZLAP szakácskönyv (79)
Vicces történetek....képek(21)
IDŐJÁRÁS (68)
Szomorú vagyok (11)
A Tudat keresése (4)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
Kedven filmem, színészem (2)
Jópofa, "beszélő" elírásaink (6)
Milyen öröm ért ma? (39)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:07:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:11:am kutyus :
Jó reggelt!
5:28:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:17:am kutyus :
Jó reggelt! Megint egy héttel közelebb a Karácsony!
6:02:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:08:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:56:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
7:29:am pili :
Szia, Kátya!
5:24:am kutyus :
Hahóóó! maradék GAZ-ország! Jó reggelt!
5:36:am kutyus :
Jó reggelt!
5:55:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:41:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:32:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:10:am kutyus :
Jó reggelt!
5:49:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Levélhullás, sárgulás - Szobanövények I.
Szobai levéldísznövények Kedves OLVASÓM!

2 részes cikksorozatomban a szobanövények levélhullásának és sárgulásának okaival ismertetem meg Önöket.

Főleg a téli hónapokban, de sajnos nyáron is igen gyakran tapasztalható, hogy dísznövényeinken a legnagyobb gondoskodás mellett is a levelek sárgulnak és/vagy lehullanak. Vajon miért következik be mindez? Erről szeretném Kedves Olvasóimat a következőkben tájékoztatni.

A levélhullás lehet a növény életének egy természetes folyamata (pl. a levél elöregedése), okozhatja növényegészségügyi ok is (pl. levél atkásodása stb.), de tartási hiba (pl. öntözés hiánya stb.) sem kizárt.

Most nézzük meg részletesen, mitől sárgulhatnak és/vagy hullhatnak dísznövényeink levelei!

Öregedés:
Különösen a nagyobb levelű dísznövényeknél (pl. könnyező pálma, filodendron stb.) jelentkezik, akkor, amikor egy- egy új levél kifejlődésekor, a régi, legalsó levél elsárgul, fokozatosan elszárad majd lehullik. Ez nem koros, hanem a növény természetes élettani folyamata. A legkedvezőbb körülmények között tartott dísznövénynél is észlehető.

Száraz levegő:
A növények a nagyfokú légszárazságra kisebb-nagyobb mértékű levélhullással válaszolnak. Ez a folyamat a cserepes dísznövényeknél fordul elő a leggyakrabban, ott, ahol a levegő páratartalma 60 % alatt van, különösen téli hónapokban, a központi fűtésű meleg lakásokban. Nyáron is előfordul nagy szárazságban.
Oka:a növény gyökérzetének vízfelvétele nem tudja ellensúlyozni, a növény párologtatás útján történő vízveszteségét. A levélhullás hatékony megelőzése, hogy a növény igényeihez igazítjuk az öntözést valamint a tartási hely levegőjének páratartalmát az említett kritikus érték felett tartjuk. Tudnunk kell, hogy a növényen meginduló levélhullást nehezen lehet megállítani. A levélhullás megelőzésére a legjobb megoldás, ha a növény számára optimális légtér páratartalmat biztosítunk. Ezt elérhetjük párologtató edény (edények) elhelyezésével vagy légpárásító használatával. Jó megoldás az is, hogy a növény levélzetét szobahőmérsékletű lágy vízzel (esővíz) gyakran megpermetezzük. Kivételt képeznek a szőrős levelű fajok. Megemlítem még a levelek nedves, puha ruhával való áttörölgetését is, valamint az időközönkénti növényfürdetést.

Magas hőmérséklet:
Ez gyakran párosul alacsony páratartalommal, amelyek együtt a növényeken levélhullásokat okoznak. Megoldást jelent a magas hőmérséklet csökkentése vagy a növénynek a hőkibocsájtó egységtől (radiátor) való távolabbra helyezése.

Vízhiány:
Fontos tudni, hogy a dísznövények különböző mértékben igénylik a vizet. Az öntözésnél az a leggyakoribb gond, hogy a növények egyformán kerülnek megöntözésre. Ennek következtében az egyik fajta növény az igényihez mérten túl sok vizet kap, a másik pedig kevesebbet. Az utóbbi esetben a növény szomjazik, ilyenkor a levele lankad, ezzel párosul , hogy a levelek pödrődnek és felléphet az alsó levelek sárgulása és hullása. Ennek a bajnak a legegyszerűbb megoldása, hogy a növényeket igényüknek megfelelően öntözzük. Pl. a Yukka féléket alig kell öntözni, a nagylevelű dísznövényeket gyakrabban (pl. Filodentron, stb), mint a kislevelüket (Fokföldi ibolya, stb). A telelőben tartott leandernél is jelentkezhet levéllankadás és levélhullás.

Túlöntözés:
A növények gyökerei a talajban lévő sok víztől megfulladhatnak és ez bizony a növény levélzetére is kihatással van. Itt is fellép a sárgulásos levélhullás úgy, hogy több levél egyszerre hullik le. Mindezen túl a növény legyengül, a lombozatán másodlagos károsítóként különböző betegségek (gomba vagy vírus stb.) felléphetnek. A megfulladt és korhadó gyökéren úgyszintén megtelepedhetnek és elterjedhetnek a földben élő kórokozó gombák (pl. Fuzárium sp.). Az öntözésről a „Vízhiány” részben írtam, de kiegészítem azzal, hogy az öntözés után, a tartóedény alatt lévő tálkában összegyűlt vizet minden esetben távolítsuk el.

Helyváltoztatás:
Az erre érzékeny dísznövényeknél szintén előidézhet levélhullást. Kiváltképpen olyanoknál fordul elő, amelyek már hosszabb ideje egy adott helyen élnek és hirtelen más helyre kerülnek, az előző helyen megszokott tartási körülmények pedig nagy mértékben eltérnek. (pl, növényvásárlás utáni stressz állapot.) az előzőektől. Megemlítem, akkor is felléphet levélhullás, ha csak a növényt megfordítjuk. Vannak olyan dísznövények, amelyeket ha virágzásuk előtt megmozgatjuk, úgy reagálnak, hogy elrúgják a virágzatukat, vagy ki sem nyílnak (pl. karácsonyi kaktusz).

Kevés fény:
A téli hónapokban a dísznövények igényükhöz képest kevesebb fényt kapnak. Ilyenkor megnyurgulnak, az alsó leveleik elszáradnak és lehullanak.

Megfázás:
Hideg téli hónapokban igen gyakori. Szellőztetés során a növényt a szoba levegőjétől jóval alacsonyabb hőmérsékletű levegőáramlat éri, a növény megfázik és ezt követően kisebb-nagyobb mértékű levélvesztés lép fel. Akkor is megfázhat a dísznövény, ha hideg időben vásároljuk meg és a szállítás során éri a nem kívánat hideg levegő. Minden esetben a szellőztetésnél arra kell törekedni, hogy az érzékeny dísznövényt vagy dísznövényeket közvetlenül ne érje hideg levegő.

Pár nap múlva folytatom, a dísznövény levélsárgulását és a hullását előidéző okok bemutatását.

Kardos Rezső szaktanácsadó

Kapcsolódó cikk:
Levélhullás, sárgulás - Szobanövények II.

Regisztrációt követően Ön közvetlenül kérdezhet szakértőinktől: SZAKÉRTŐK
Dátum: 02.10. Szerző: Kardos Rezső &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Szobai levéldísznövények
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Szobai levéldísznövények:

Levélhullás, sárgulás - Szobanövények I.

Hír értékelése
Értékelés: 5
Szavazat: 6


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Betegségek, tünetekNövényápolásSzobai levéldísznövényekImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.044 másodperc