17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Dézsások (20)
Vendégeink a kertben (18)
Hawaii rózsa - frangipani
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Kertünk meglepetései (2)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Milyen növény ez?? (37)
Dézsások (19)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Hibiszkuszok (32)
Árnyékliliom (Hosta) 2

- Tábortűz témák:
IDŐJÁRÁS (68)
GAZLAP szakácskönyv (78)
Vicces történetek, képek....(20)
Wanted! Őt keresem.....(8)
A Tudat keresése (4)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
Írj bármilyen témáról (17)
Versek, költemények (4)
Kedven filmem, színészem (2)
Nagyik és Ők....(4)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:29:am kutyus :
Jó reggelt!
5:10:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:34:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:29:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt!
6:22:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:54:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:44:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!....bár esősnek ígérkezik
6:19:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
1:44:pm kutyus :
Szp napot mindenkinek!
8:38:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot. BAU-rol még mindig nincs semmi hir?????
5:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Levélhullás, sárgulás - Szobanövények II.
Szobai levéldísznövények Kedves Olvasóm!

Ígéretemhez híven, folytatom a szobanövények levélhullásának és sárgulásának okairól szóló írásomat.

Az első részben már említést tettem a fényhiányról, amit még pár gondolattal kiegészítenék.
A növények fényt igénylők, hiszen az anyagcseréjükhöz és fejlődésük ez nélkülözhetetlen. Fényhiány esetén - amint már említettem - a növények megnyúlnak, zöld részük kivilágosodik. A levél szövetei fellazulnak vagyis laza szövetűvé válnak. Az ilyen növényi részeken a szívó kárósítók könnyebben megtelepszenek, de a gombabetegségek támadásainak is jobban ki vannak téve. Vannak olyan növények, különösen cserjéknél és fás növényeknél figyelhető meg, hogy a kevés fényt kapó részeknél, levélvesztés következik be és csak a lombkorona külső részén láthatunk zöld leveleket. A belső részen bekövetkező levélsárgulást és az ezt követő levélhullást, gomba vagy rovarkárosító is okozhatja. A lakásban tartott dísznövények esetén arra kell törekedni, hogy kellő megvilágítást kapjanak és ha szükséges - különösen a fényszegény téli hónapokban - kiegészítő mesterséges megvilágítást biztosítsunk a számukra. A szabadban élő cserjéknél vagy fás növényeknél az ágrészek kivágásával, azaz megritkítással lehet a belső részek újbóli bezöldítését megoldani. Hozzáteszem, nem minden fás növénynél lehet ezt elérni. A szépen kialakított bokroknál, sövényeknél nem tanácsos az említett beavatkozást elvégezni.

Talaj:
Bizonyára Önök is tudják, hogy a növények különböző talajösszetételt igényelnek. Amennyiben nem az igényeiknek megfelelő talajba kerülnek beültetésre vagy átültetésre, akkor is bekövetkezhet a levelek sárgulása és/vagy levélhullás.
Egy - két példát megemlítenék: a lúgos talajra vagy a kemény vízre érzékeny növényeket: flamingóvirág, mikulás virág, azálea, stb. csak „A” típusú földbe ültessék. A talaj javítására az is megoldás, hogy savas kémhatású műtrágyákat vagy tápoldatot tesznek a talajba. A vásárolt földkeverék csomagolásán szerepel, hogy savanyú vagy lúgos összetételű a földkeverék. A talaj savanyítására megoldás, hogy 1 liter öntöző vízbe, egy – két cseppnyi citromlevet cseppentenek.

A növények levelei akkor is sárgulhatnak (ez lehet teljes vagy részleges), ha tápanyag hiányban szenvednek. Ez a cserepes növényeknél akkor lép fel általában, ha tartóedényük talajának tápanyagtartalmát a növény teljesen felélte. Erről úgy győződhetnek meg, hogy a talaj felszínén is megjelenek a gyökerek vagy a növény a cserépből kiemelésre kerül, s látható, hogy a talajt a gyökérzet teljesen beszőtte, az ültető közeget alig lehet látni. Nem kell erről bővebben írnom, hogy ilyenkor mi a teendő, hiszen kedves Olvasóm igen jól tudja. Megemlítem a fikusz esetében, az alsó levelek sárgulása majd egymást követő gyors lehullása, talajhiba vagy gyökérrész elhalás következménye lehet. A növények leveinek sárgulását okozhatja még az egyes mikró elemek hiánya is, vagy az is, hogy egyes tápelemek túladagolásra kerültek. Itt az előírásnak megfelelő összetételű és %-os oldatú lombtrágyázás vagy tápoldatozás segíthet. E tünet pontos meghatározásának tekintetében, forduljanak ezzel foglalkozó szakemberhez!

Az első részben és a második részben írt okok önmagukban vagy összetetten is jelentkezhetnek. A sárguló, levelét elveszítő növények esztétikai csúnyasága mellett problémát okoz az is, hogy a növények ellenálló képessége is csökken. Emiatt a legyengült növényen a károsító szervezetek is könnyebben meglephetnek. Pl.: a fás növényeknél a szúbogarak, a fényhiányban szenvedő hajtásokon a levéltetvek vagy atka félék, de még a tripszek is szívesebben keresik fel. Ezeken a legyengült vagy stressz hatást szenvedett növényeken a vírus is jobban előjön, mint az egészséges növényeken.

A növények leveleinek sárgulása, hullása, amely teljes vagy részleges lehet, nem csak a fent említettek okok miatt következhetnek be, hanem azt szívó károsítók és gombabetegségek is okozhatják. Sőt együttesen is megjelenhetnek.

Növényi károsító szervezetek által kiváltott gondok:

Gyökér elhalás- ez lehet teljes vagy részleges, amelynek okai lehetnek a túlöntözésből fakadó, gyökérfulladás vagy gyökér fonálféreg károsítása. Itt említem meg azt is, amikor a növény gyökerein kárósító gomba szervezetek (Fuzárium sp, Botritisz sp. stb fajok) telepszenek meg, és okoznak gyökér elhalásokat, aminek következményeként lép fel a levél sárgulás és az ezt követő levélhullás vagy az egész növény hervadása.

Gyökérvesztés: a talajban élő állati szervezetek (pajor, drótféreg, stb.) a növény gyökerét táplálékként elfogyasztják. A csökkent gyökérzet, nem tudja kellő mennyiségű tápanyaggal ellátni a növényt, amelynek következményei a fentebb említett tünetek.

A növény föl feletti részein megtelepedő állati szervezetek is előidézhetnek levél sárgulást, levél vesztést.

Szívókárósítók:üvegházi molytetű, pajzstetvek, atkafélék, tripszek, stb., amelyek a növény nedvét szívogatják és ez részleges vagy teljes levélhullást idézhet elő.

Vírusok, baktériumok, gombák: ezek az első megjelenés időszakában a leveleken kisebb-nagyobb sárga foltokat okoznak, majd később a foltok megnagyobbodnak, színük megváltozik (pl. barna lesz) végül pedig a levél lehullik. Ez a korokozó csoport a legyengült növényen jelenik meg és igen nehéz megállapítani az betegséget kiváltó okot.

A növényvédelmi megoldásokról már több esetben írtam, ezért most ezt nem ismételném meg.

ÖSSZEFOGLALÁS: A dísznövények tartásánál mindig szem előtt kell legyen, hogy a növény számára optimális körülményt kell biztosítani. Mindenképpen arra törekedjenek, hogy a növény igényéhez igazítsák a fény igényt, a vízellátását, a növény talaj- és tápanyag igényét, valamint a környezeti igényeket (hő, páratartalom). Nem árt, ha növényeket egyedi ápolásba részesítik. Az egészséges, szép növény, a lakás dísze. A növény egészségi állapotát is folyamatosan figyeljék. Ha nem tudják, hogy mi lehet a gond vagy a növényen gyanús jelek jelentkeznek, forduljanak szakember(ek)hez. Higgyék el, megéri, sok bosszúságtól kímélhetik meg magukat.

Kardos Rezső szaktanácsadó

Kapcsolódó cikk:
Levélhullás, sárgulás - Szobanövények I.

Regisztrációt követően Ön közvetlenül kérdezhet szakértőinktől: SZAKÉRTŐK
Dátum: 02.10. Szerző: Kardos Rezső &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Szobai levéldísznövények
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Szobai levéldísznövények:

Levélhullás, sárgulás - Szobanövények I.

Hír értékelése
Értékelés: 4.91
Szavazat: 12


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Betegségek, tünetekNövényápolásSzobai levéldísznövényekImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.043 másodperc