17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Dézsások (20)
Vendégeink a kertben (18)
Hawaii rózsa - frangipani
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Kertünk meglepetései (2)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Milyen növény ez?? (37)
Dézsások (19)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Hibiszkuszok (32)
Árnyékliliom (Hosta) 2

- Tábortűz témák:
JÓKÍVÁNSÁGOK (20)
Vicces történetek, képek....(20)
IDŐJÁRÁS (68)
Írj bármilyen témáról (17)
Kedven filmem, színészem (2)
GAZLAP szakácskönyv (78)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
Wanted! Őt keresem.....(8)
A Tudat keresése (4)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
Versek, költemények (4)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:05:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:29:am kutyus :
Jó reggelt!
5:10:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:34:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:29:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt!
6:22:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:54:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:44:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!....bár esősnek ígérkezik
6:19:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
1:44:pm kutyus :
Szp napot mindenkinek!
8:38:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot. BAU-rol még mindig nincs semmi hir?????
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
A NYÁR VIRÁGOS CSERJÉI
Gyakran fordulnak hozzám kerttulajdonosok azzal a problémával, hogy szép-szép az örökzöldekkel körbeültetett kertjük, de pont az a baj, hogy „túl zöld”. Adjak nekik valami tanácsot, hogy mit ültessenek a kertbe, hogy nyáron, ha kiülnek, ne csak a zöld tujákat lássák körben, hanem némi virágot is.

Régi kertész és árudás tapasztalatom is azt mutatja, hogy valóban, ha valaki rászánja magát arra, hogy kialakítsa a kertjét, szinte csak örökzöld (és abból is csak tuja) sövényben gondolkodik. Egyrészt, hogy a szomszéd ne lásson át, másrészt azért hogy télen is zöld legyen a kert, ha kinéz a havas tájba. Ezzel egyet is lehet érteni, bár néhány cserjefaj olyan sűrű ágrendszert tud nevelni néhány év alatt, hogy azon lombtalan állapotban sem lehet átlátni. Ráadásul télen ritkábban töltünk hosszú időt a kertben. A (virágos) cserjesövény több előnnyel rendelkezik az örökzöld sövénnyel szemben:
- olcsóbb
- gyorsabban nő
- jobban bírja a soványabb talajokat.

Milyen cserjék alkalmasak zárt, legalább 2 méter magas sövénynek?

Ha nem bánjuk, hogy szúrós a sövényünk, akkor borbolyából több félét is választhatunk. Pl: Júlia-borbolya (Berberis julianae), hibrid borbolya (Berberis ottawensis). Nagy előnyük, hogy remekül bírják

a szárazságot, sárga virágaik májusban nyílnak, őszre kifejlődő piros terméseik egész télen a bokron maradnak, ha a madarak le nem csipegetik.

Egészen áthatolhatatlan sövény ültethető a tűztövisből (Pyracantha). Nem túl feltűnő virága májusban nyílik. Igazi dísze az őszre beérő bogyótermése, mely csomókban terem a hajtások hosszában. Létezik citromsárga, narancssárga, és többféle piros árnyalatú termést nevelő fajtája. Ez is kedvelt madár csemege!

Ha somokat ültetünk, akkor nem csak pompás színes vesszejű fajokat választhatunk; pl.: Cornus alba- fehér som, Cornus sanguinea ’Winter Beauty’- veresgyűrűs som, hanem tarka levelű változatokat is találunk (Cornus alba Sibirica Variegata).

Ha attraktívabb virágpompát szeretnénk, akkor ültethetünk gyöngyvirágcserjét (Deutzia scabra):kívül rózsaszín, belül fehér virágai karcsú bugákban VI-VII hónapban nyílnak.

Az aranyvesszőt (Forsythia x intermedia) ki ne ismerné! Tavasszal elsők közt nyíló sárga virágai a hideg tél után szívmelengető látványt adnak. A modern fajták igazán hatalmas virágokat hoznak, és árnyalatuk a világos sárgától, a fényes aranysárgán keresztül a bronzos mély sárgáig terjed.

Tél végén nyílik a téli jázmin (Jasminum nudiflorum) is, zöld vesszőkön élénk sárga virágával nagyon szép látvány!

A tavasz színe a sárga, a boglárkacserje (Kerria japonica ’Plena’) sárga szegfűszerűen telt virágai IV-V hónapban virítanak a szintén zöld vesszőkön.

A kínai viráglonc (Kolkwitzia amabilis) fehéres-rózsaszínű harang alakú virágai V-VI hónapban tömegesen nyílnak.

A közönséges jezsámen (Philadelphus coronarius) nagyanyáink kertjéből sosem hiányzott. Pünkösdkor koszorúba kötöttük négy szirmú, bódító illatú virágát. Ma már telt virágú fajtája is létezik (Philadelphus coronarius ’Schneesturm’), amely 2 méter fölé nem nő.

Régi kertek közkedvelt cserjéje a kerti gyöngyvessző,mifelénk koszorúvirágnak is hívják.(Spiraea x vanhouttei). Fehér virágai sokvirágú ernyővirágzatban májusban nyílnak. A nipponi gyöngyvessző (Spiraea nipponica) a kerti gyöngyvessző után virágzik, a vesszők teljes hosszában hozza a fehér sátorvirágzatokat.

Nagyon igénytelen és rendkívül gyorsan növő cserje a korai tamariska (Tamarix tetrandra). Főleg autópályák elválasztó sávjából ismerjük a rózsaszín apró füzérek rengetegét hozó virágpompájában felhőszerű cserjét, öntözetlen helyeken az egyik legkiválóbb sövénycserje. Szikes talajokra is bátran ültethető!

Fontos megemlíteni a bangiták nemzetségét (Viburnum): levelük örökzöld, vagy félörökzöld is lehet, a tavaszi bangita (Viburnum x burkwoodii) álernyőben csoportosuló bimbói ősszel kialakulnak és III-IV hónapban rózsaszínben pompáznak a hajtások végén. Virágzata kellemes illatú! A labdarózsa (Viburnum opulus ’Roseum’) is a bangiták nemzetségébe tartozik, fehér labdaszerű virágzata elnyílva lilásrózsaszínű, V-VI-ban virágzik.

Utoljára hagytam a rózsaloncokat (Weigela); világos rózsaszíntől a sötét bordóig rendkívül széles színválasztékban kaphatók. Tölcséres virágait az azévi rövidhajtásokon hozza, május hónaptól július hónapig virágzik.

Fontos tisztában lennünk azzal, ha virágos cserjesort szeretnénk, nem mindegy melyik fajt mikor metsszük meg. Következő írásomban azt fogom bemutatni, hogyan és mikor metsszük a különböző cserjéket, hogy valóban virágzó sövény legyen belőlük! Továbbá bemutatok majd további fajtákat, melyeket a már meglévő örökzöldben dús kertbe virágzó színfoltnak ültethetünk.

Szerző: Klementisz Ágnes
Évekőpark Kft

Dátum: 08.24. Szerző: eveloagi &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Fák és cserjék
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Fák és cserjék:

A nyár orgonája (Buddleia)

Hír értékelése
Értékelés: 4.33
Szavazat: 6


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Évszakokról, hónapokrólFák és cserjékMinden a kerttel kapcsolatbanImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.038 másodperc