17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
5:11:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
11:32:am zotank :
Halihó
8:04:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
6:36:am kutyus :
Jó reggelt!Lassan enyhülnek az éjszakai fagyok
6:49:am Emmylie :
Szép napot mindenkinek
6:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:40:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:30:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:49:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:37:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:22:am kutyus :
Jó reggelt!
5:17:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:31:am kutyus :
Jó reggelt!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Fertőd, Esterházy kastélykert
Botanikus kertek A XVII. század második felében az európai uralkodók egymás után építették nagyszabású, pompásan díszített kastélyaikat, hatalmas barokk parkokkal; maguk köré varázsolták a pompának és fénynek azt a légkörét, amit XIV. Lajos francia király Versailles-ban valósított meg, aminek bűvkörében éltek. Ezt a stílust váltja fel dekoratív hatásokra történő rokokó játékossága. A könnyű, gondtalan életfelfogás, a szalonok vidám hangulata terjed és tükröződik a művészetben, és ennek megfelelően épül az 1700-as években Eszterháza.

Kétségtelen, hogy világviszonylatban is kiemelkedő értékű kastély- és parkegyüttes. Egykori szemtanú írja: "Külföldi uralkodók külügyminiszterei, koronás személyek követei, első osztályú tudósok, ismert művészek sohasem mulasztották el, hogy megszerezzék maguknak azt az élvezetet, hogy személyesen látogassanak el ide a Kalypso ezen második szigetére", "a helység Magyarország kis Versailles-a..."

Bessenyei György költő, a testőrség tagja, költeményében emlékezik meg az "Esterházi Vigasságok" címen Mária Terézia látogatásáról, aki - mint a hagyomány tartja - ha jó operát kívánt látni, Eszterházára ment.

Galántai Esterházy Miklós herceg, római birodalmi herceg, Frankó grófja, az Aranygyapjas Rend lovagja, Sopron megye főispánja, kamarás, valóságos belső titkos tanácsos, a császári és királyi őfelségének marsallja, a nevét viselő magyar gyalogos ezred tulajdonosa és ezredese, a magyar testőrség kapitánya, Mária Terézia rend, az Alexander Nevsky rend tulajdonosa. Minden lehetősége megvolt, hogy rangjához méltó kastélyt építtessen; vagyona elég volt ahhoz, hogy azt, amit egy király megengedhet magának, azt ő is megtegye. Elődei a legnagyobb udvari, katonai, közigazgatási méltóságokban ültek. Ehhez legendás vagyon és jövedelem tartozott. A hercegség területén több mint száz falu, kb. 40 város és 30 várkastély volt. Egymilli kat. holdnyi terület. Nagyapja, Pál herceg (1635-től 1712-ig) alapozza meg Kismartonban a világ-hírű Estertázy-gyűjteményeket (könyvtár, ötvösmunkák, festmények, zene).

"Fényes Miklós" mindezt gyarapította. Pompakedvelő volt és szerette a művészeteket, amatőr zenész és festő, de építészettel, kertépítészettel is foglalkozott. A nagyszabású fertődi együttes kialakításában vitathatatlanul döntő szerepet játszik. A rokokó korszak, a könnyed pompa embere, vadászatok, kerti mulatságok, népi táncok, operaelőadások, bábszínház, bálok, tűzijátékok "Esterházy Vigasságok" meseszerű világában élt. Ahogy az egykori színház homlokzatára volt írva: "Az egész világ csak komédiából áll." Kortársak sokasága írja meg ezeket a káprázatos ünnepségeket a kertben, ahol gyakran több ezer vendég szórakozott egyidejűleg.

Az egész kertet a "lés" évszázados tölgyfái közé építették; területe kb. 300 ha. A környéket termékeny szántóföldek és jó borok tették kellemessé.

Az 1720-as évektől "Fényes Miklós" haláláig (1790) a kert állandóan újabb és újabb szépségekkel gyarapodik. A kastély déli homlokzata előtt a nagy vázás parterret kővázák, szobrok, szökőkutak, két nagy kaszkád díszítették, lugasok határolták; az utakat, amik a barokk ízlés szerint mértani rendben készültek, nyírt bukszusok kísérték. A nagy tölgyerdő ezután következett, ahol mértani rendben épített utak között a legkülönbözőbb látványosságok váltották egymást, szökőkutak, remeteség, tó, víziszárnyasokkal, vadaskertek, szobrok, Apolló, Venus, Flóra, Diana templomai, hűtőzők, Bagatell nevű kínai kerti ház, labirintus, játszóterek stb.

Miután "Fényes Miklós" halálával az udvar Kismartonba költözött, itt csaknem egy évszázadig nem történt építészeti változás, így napjainkig szinte változatlanul ránl maradt a kastély és kertje, csak a kert építményei pusztultak, illetve a kastély berendezése ment tönkre.

Az egykori kincsek Esterházy Pál herceg 1869. évi döntése szerint "a Magyar Akadémia palotájának felépülésével legottan az e célra fenntartott termek és helyiségekben állíttassanak fel". Így képanyaga a Szépművészeti Múzeum megalapításában döntő fontosságú. Ötvös tárgyai a világhírű Esterházy-kincsek néven országunk felbecsülhetetlen értékű középkori emlékei.

Mindezek mellett a zenetörténet szent helye, kiemelkedő jelentőségű Haydn zenei alkotómunkája volt Eszterházán, ahol 30 évig élt. A herceg nagyra értékelte, gazdagon megfizette, barátjának tekintette, amiről Haydn gyakran megható sorokkal emlékezik.

Kertészeti, mezőgazdasági, vízrendezési érdekességek között meg kell említeni, hogy a környezet kellemessé tételére a Fertő tó melletti Hanságon keresztül Pozsonyig utat építtet, a mocsarat lecsapoltatja, és három fő csatornája dereglyével Győrig hajózható volt. Ezzel mezőgazdaságilag hasznos területeket nyert, a területet egészségesebbé tette.

Kertészetében a növényhajtatás fontos volt, és télen is volt szilva, szőlő, cseresznye, ahogy az írások megemlékeznek. A kastély körül 164 narancs- és citromfa nevelkedett, amik termést is hoztak. A bábszínház mellett az egykori nagy "orangeri" ma is áll, hazánk legkorábbi és talán legszebb, egyetlen ilyen jellegű építménye (ma elhanyagolt magtár!)

Egy évszázados elhanyagoltságból a kastély és kertje 1904-ben épül újjá, amikor Pál Antal herceg ismét lakhelyéül választja. A kastélykertet az újabb igényekhez igazítva rendbehozzák. A francia kert parterre-én, illetve annak az épület felé eső harmadában pleasure ground-ot alakítanak nyírt tiszafákból, bukszusokból, egynyári növényekből. Ezek a növények ma nagyra nőve nyírt formában díszei a kertnek.

A kastélytól nyugatra, keletre és északra angolkerti stílusban építenek kertet. Itt nagyon jelentős növénygyűjtemény található. 200 éves hársfamatuzsálemek, a kert első építési idejéből. Óriási japánakácok, szomorú bükk, vérbükk, mamutfenyő, platán, különleges juharok, vörös és fehér virágú vadgesztenyék, szivarfák, nyírek, vasfák, lepényfák, fekete diófák, tulipánfák, csüngő hegyi és venic-szil, jegenyeszil, eperfélék, (csüngő, piramis, gömb forma), szürke-, fekete-, jegenye nyárak, vörös és tarka levelű juharváltozatok, szeldelt levelű juhar stb., 40-féle fenyő és 85-féle lombhullató fafaj található a parkban.

Az egykori léserdő öreg tölgyeinek évszázados példányai a régi kútház mellett ma is állnak, és szép látvány a három fő allé kettős fasora is. Ez a kertrész az egykori növényzetből elvadulva őrzi a medvehagyma, keltike, a salamon pecsétje, a meténg hatalmas tavaszi virágtömegeit. A csend, a parterre-t határoló nyírott gesztenyék, az illatos hársak, az öreg fák odvaiban fészkelő énekes madarak, csókák, baglyok mind, mind háborítatlan természeti szépségek. A mai látogatók ezt a kertrészt, az egykori kertet általában nem nézik meg, pedig feltétlenül érdemes megtekintésre mai állapotában is.

A nagy területen mindenütt találunk érdekességet, itt sétálva érezheti meg a látogató a grandiózus alkotás méreteit, és erről az oldalról látni a kastély homlokzatát teljes szélességében. (A viszonylag szűk belső udvarban a barokk időkben nem volt kert.) A kastély és kertje műemléki és természetvédelmi védettséget élvez.

Forrás: Arborétumok Országszerte 1984

Dátum: 02.08. Szerző: Somorjai Ede &  admin
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Botanikus kertek
· Több hír: admin


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Botanikus kertek:

Tatai Angolpark

Hír értékelése
Értékelés: 4.28
Szavazat: 14


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Botanikus kertekParkokImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.039 másodperc