17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
*bau
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
6:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:40:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:30:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:49:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:37:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:22:am kutyus :
Jó reggelt!
5:17:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:31:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:33:am kutyus :
Jó reggelt!Ismét elindul egy hét..........
6:54:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:59:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:29:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:38:am kutyus :
Jó reggelt! fúúúúúúj a szél rendesen
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Gödöllői kastélypark
Botanikus kertek A cserháti flórajárásba tartozó egykori kastélypark csaknem 310 ha-os területű. A több parkból álló rendszer ma harmadára zsugorodott és széttagolva áll előttünk.
Kialakulásának kezdete a XVIII. századra esik, amikor a török kiűzése után pusztává vált területen kapott hatalmas birtokot Grassalkovich Antal, aki egyúttal az Újszerzeményi Bizottmány elnöke is volt.

Egyes feltevések szerint az 1744-1750 között felépített kastélyának régebbi magja is lehetett. A főurrá emelkedett Grassalkovich gazdagodásával párhuzamosan fokozatosan fejlesztette, növelte a kastély- és parkegyüttest.

A XIX. század második feléből származó Keleti Gusztáv-litográfián tájképi kert bontakozik ki tóval, melyet a századforduló táján szárítottak ki a villamos pálya (HÉV) építése miatt. Ez volt az első drasztikus beavatkozás, mely az összefüggő parkrendszert és kastély előterét szétdarabolta, az Erzsébet-parkot végképp leválasztotta a kastélyparkról.

A Grassalkovichoktól a Héderváry-Viczay csalághoz, végül 1867-ben a Langrand-Dumonceau bankháztól a magyar koronához került a kastély. Ekkor király nyaralóvá alakították többek között Ybl Miklós kiegészítései, ornamentális díszítményei, melléképületei, kerti kapui révén. Feltételezhető, hogy ebből az időből származik a kettős belső udvar barokkos felújítása a medencékkel, alakfákkal. A kastélyegyüttes 1920 után 1945-ig kormányzói rezidenciaként szolgált. Talán épp ez a kitüntető használat okozta a kastély és parkjának hamis ítéletét, ferde ideológiai megvilágítás burkába rejtett szétdarabolását, példátlan mértékű elhanyagolását. Mindez annak ellenére, hogy igen jelentős parkokról és kastélyegyüttesről van szó szigorú műemléki védettség mellett és sokszor meghiúsult természetvédelmi védetté nyilvánítás után. A kastély előtere a történelmi városkép semmibevételének szélsőséges példájaként említhető. A kastély egyik része katonai raktárépületként, más része szovjet laktanyaként működött. 1996 óta a Kastély központi épülete ismét régi fényében pompázik, 26 terme látogatható.

A szabadon álló egyetemes kastély megtört U alakú szárnyaival kettős udvart fog közre. A város felé kitekintő kőkorlátos előkerti részben tiszafák, feketefenyők és vadgesztenyék pompáznak. A parkban a szökőkutas díszudvar két oldalán idős platán és egylevelű kőris, bal oldalon vadgesztenye kettős fasor, ettől jobbra feketefenyők, hársak, vadgesztenyék, juharok csoportjai. A pálmaház a kastély királyi korszakában, 1870-1871-ben épült, az akkori legkorszerűbb technológiák és anyagok felhasználásával. A középpavilonos, vasszerkezetű és üvegborítású oldalszárnyakkal, valamint ún. hollandi parterekkel és medencékkel készült együttes műemléki védettség alatt áll.

Erzsébet királyné kultuszát Gödöllőn a kastély és a róla elnevezett park őrzi leginkább. A királyné halálát követően az országban miniszteri rendeletre több mint száz ligetet létesítettek, s közel hárommillió emlékfát ültettek. A gödöllői Erzsébet-parkot az elsők között kezdték telepíteni 1898 novemberében. A park 98 féle örökzöldjéről is nevezetes. A négyes hársfasorral övezett sétány végén 1901. május 19-én, a király jelenlétében leplezték le az Erzsébet-szobrot, amelyet Róna József szobrászművész készített. Róna két tervéből I. Ferenc József választotta ki a Gödöllőre illőt. Itt található a Mayerhoffer János építtette Grassalkovich Kálvária és Zala György alkotása a Műszikla csoport a királyi koronával.

Forrás: Arborétumok Országszerte 1984

Dátum: 02.09. Szerző: Somorjai Ede &  admin
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Botanikus kertek
· Több hír: admin


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Botanikus kertek:

Tatai Angolpark

Hír értékelése
Értékelés: 4.7
Szavazat: 10


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Botanikus kertekParkokImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.037 másodperc