17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
6:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:40:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:30:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:49:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:37:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:22:am kutyus :
Jó reggelt!
5:17:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:31:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:33:am kutyus :
Jó reggelt!Ismét elindul egy hét..........
6:54:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:59:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:29:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:38:am kutyus :
Jó reggelt! fúúúúúúj a szél rendesen
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Néhány mondat a bonszájról
Bonsai - Bonszáj Mi is tulajdonképpen a bonszáj? Minden szakkönyv azzal kezdi, hogy fa lapos tálban. Véleményem szerint erről a szakemberek között is vita van, ehhez még az szükséges, hogy a japánok által kidolgozott stílusok valamelyikének jegyeit viselnie kell, vagy valamelyik kínai iskola előírásainak feleljen meg. Tehát ha egy fát beültetek tálba, az lehet szép, de még nem bonszáj. A kiállításokon szinte mindig látni 1 méteres magasságot jóval meghaladó fát. Ezt sem tartom bonszájnak, ezek díszítik a kiállítást, de inkább a dézsás növények kategóriájához tartoznak.

A szó helyesírásával kezdeném. Nálunk idegen átírás alapján bonsai-ként szerepel a könyvekben. A Tudományos Akadémia előírása szerint bonszáj-nak írandó.

A bonszáj kultúra több mint 2000 évvel ezelőtt alakult ki Kínában. Eleinte sziklákból tájképi összeállításokat készítettek növények nélkül, majd ezeket egyre gyakrabban kiegészítették növényekkel. Miután abban az időben a kínai kertkultúra igen magas fokot ért el, kezdték az önálló növény nevelését.

A III-IX. században a buddhizmus elterjedésével együtt japánban is meghonosodott a bonszáj. A japán előkelő réteg kedvenc időtöltése volt az ikebana és az origami mellett.

Az első magyarnyelvű említést a bonszájról egy 1905-ben megjelent útleírásban találtam. Hazánkban 1980-as évtől kezdett rohamosan elterjedni, ugyan voltak kertészek akik külföldi útjakon meglátták és megszerették a bonszájt és maguk is, sok kudarc után értékes fákat neveltek.

Ma már mindenki által elérhető egy ilyen fa beszerzése és már több magyarnyelvű szakirodalom is kapható. A kereskedelemben - igaz, hogy nem folyamatosan, és szűk választékban - ezertől több tízezer forintos áron megvásárolható egy fa. Sajnos a kereskedőknek nincs ismeretük a bonszájról és ezért nem a megfelelő fajtákat hozzák be. Néhány nagy cég karácsonyi választékát megnéztem, 80%ban a Carmona microphyllát (borágófa) kínálták. Ez a fa csak üvegházi körülmények közt tartható, mert igen magas páratartalmat és sok fényt igényel. Megkérdeztem őket, hogy miért ezt hozták be, a válaszuk az volt, hogy van rá igény. A fa igen dekoratív, apró fényes levelekkel, virággal, terméssel. Ha valaki bonszájt akar vásárolni és ezt a fát meglátja, az meg is vásárolja. Csakhogy néhány hónap múlva kidobhatja. Az eladók sem állnak a helyzet magaslatán, mivel a fa mellett nincs semmi kezelési útmutató, olyan tanácsokat adnak, amit valahonnan hallottak, és súlyosan hibás, ezért a fa néhány nap múlva végérvényesen elpusztul.

A bonszájok közt nagyon kevés az amelyik szobában tartható. A bonszáj fák nagy része a téli időszakban pihenést igényel, amikor hűvös helyen kell őket tartani. Ezért szobában az egyenlítői és trópusi fák maradnának meg, de ezeknek igen magas relatív páratartalom kellene. Az én panellakásomban párásítás nélkül 20% van. Ez sivatagi klíma, így a 80%-ot igénylő fa semmiképpen nem marad meg.

Sokan kérnek tőlem tanácsot a neten keresztül, de azt sem tudják (a fára nincs felírva) milyen fajról van szó, pedig ez igen lényeges a tartás miatt. Egy fa az évmilliók során bizonyos körülményekhez alkalmazkodott. Ha az igényét nem biztosítjuk, akkor rövidebb-hosszabb idő alatt tönkremegy. Ezért minden vásárlónak ajánlom, hogy vásárlás előtt tájékozódjon, hogy az ő körülményei közt milyen fa tartható. Ebben az esetben - hacsak nem felejti el öntözni - akkor sok-sok évig öröme lesz benne.

Bérces András

Herman Ottó Bonsai Egyesület.
Dátum: 03.23. Szerző: Bérczes András &  admin
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Bonsai - Bonszáj
· Több hír: admin


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Bonsai - Bonszáj:

Bonszáj a lakásban

Hír értékelése
Értékelés: 4.33
Szavazat: 27


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Bonsai - BonszájEgyébFák és cserjékSzobai levéldísznövényekImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.035 másodperc