17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Dézsások (20)
Vendégeink a kertben (18)
Hawaii rózsa - frangipani
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Kertünk meglepetései (2)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Milyen növény ez?? (37)
Dézsások (19)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Hibiszkuszok (32)
Árnyékliliom (Hosta) 2

- Tábortűz témák:
IDŐJÁRÁS (68)
GAZLAP szakácskönyv (78)
Vicces történetek, képek....(20)
Wanted! Őt keresem.....(8)
A Tudat keresése (4)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
Írj bármilyen témáról (17)
Versek, költemények (4)
Kedven filmem, színészem (2)
Nagyik és Ők....(4)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:29:am kutyus :
Jó reggelt!
5:10:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:34:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:29:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt!
6:22:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:54:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:44:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!....bár esősnek ígérkezik
6:19:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
1:44:pm kutyus :
Szp napot mindenkinek!
8:38:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot. BAU-rol még mindig nincs semmi hir?????
5:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Szép Balkonok
Egyéb Muskátlik, petúniák, begóniák, törpedáliák, verbénák és még számtalan más virág ékesítheti az ablakokat, teraszokat. Mégis sok a csupasz ablak, sok a satnya balkonláda. Pedig a kertészetekben ma már szebbnél szebb palánták kaphatók, és az árak is megfizethetők. Ha nem mutatós a virágládánk, gondoljunk arra, hogy a leggyengébb láncszem határozza meg a virágtartóban élő dísznövények együttes szépségét. A rosszul megválasztott virágpalánta, virágföld, virágtartó, tápanyag, vagy a helytelen növényápolás helyrehozhatatlan problémát jelenthet.


Balkonládák

Balkonláda esetében mindenképpen két tényezőt kell súlyozottan figyelembe venni: csak hasonló fény-és vízigényű növényeket ültessünk össze. A balkonláda alján legyenek lyukak, ezeken keresztül távozik el a felesleges víz. A láda aljára tegyünk például fakérget, amely összegyűjti és felszívja a felesleges vizet, megkímélve a növény gyökereit az elázástól, az esetleges rothadástól. A növények elhelyezése akkor megfelelő, ha a balkonláda széle és a "régi" virágcserép egyenlő magasságú. Ha pedig beköszönt a forró nyár: vagy kora reggel, vagy késő este locsoljunk, hogy küzdelmes munkával megalkotott ládánk virágai mindig pompásak maradjanak.


Palánták

Célszerű megbízható helyről fejlett, virágzó palántát vásárolni. Ellenőrizzük a helyszínen a levélzet és gyökérzet egészségügyi állapotát. A faj és fajta kiválasztásánál vegyük figyelembe az ültetési hely fény-és szélviszonyait. Környezetünk bevált növényeit ültessük, de próbálkozhatunk egy-egy újdonsággal is a növénytársításokban. A vásárolt növényt a lehető leggyorsabban ültessük el, óvjuk a kiszáradástól és sérüléstől.


Földkeverékek

A kereskedelemben nagy választékban kaphatóak a speciálisan összeállított földkeverékek, amelyek biztosítják az optimális fejlődést, és a bőséges virágzást. Garantált minőségű, megbízható virágföldet keressünk. Gyakori hiba, amikor a kertből, erdőből hozott földdel töltik meg a balkonládát, esetleg azt keverik virágfölddel. Sok-sok kórokozó, károsító, gyommag kerülhet bele a balkonládába. A silány tápanyagtartalmú, agyagos, levegőtlen talajban stagnál a fejlődés, sokszor elpusztulnak a frissen ültetett palánták. A kertben szakszerűen érlelt komposzt viszont alkalmassá tehető virágföldként történő felhasználására.


Tápoldatozás

A zsákos virágföldek tartalmazzák a növény számára fontos tápanyagokat. Palántázás után nem ajánlott tápoldatozni a növényeket, várjunk 2-3 hetet, amíg kellően átszövik gyökereikkel a talajt. A virágképzés időszakában, illetve a nyári melegebb időszakokban, amikor "legéhesebbek" növényeink, fontos az egyenletes tápanyagellátás. A legkényelmesebb, ugyanakkor gazdaságos megoldás a szabályozott tápanyag leadású /lassan ható/ műtrágya használata. A virágtartó űrtartalmának elegendő tabletta, vagy granulátum a talajba helyezve megkezdi növényeink folyamatos ellátását, csak rendszeresen öntözni kell. Legelterjedtebb a tápoldatozás. Vásárláskor minden esetben olvassuk el a termékismertetőt, hasonlítsuk össze a tápanyagtartalmat /N-nitrogén, P-foszfor, K-kálium/ és ez alapján a növényeink igényének legmegfelelőbbet válasszuk. Egyes dísznövények, mint a futópetúnia a magasabb vastartalmú /Fe/ tápoldatokat igényli, ezért vastartalmú tápoldatot használjunk Nem feltétlenül kell feltétlenül bedőlni a hangzatos elnevezéseknek (Muskátli Professzor, Balkonvarázs). A hangzatos feliratoknak ne higyjünk, főleg, ha nem tartalmaznak kellő információt. A felhasználási útmutatót pontosan tartsuk be, mivel a túlzott tápoldatozás helyrehozhatatlan károkat okozhat.


Öntözés

A rendszeres és pontos öntözés legfontosabb állandó feladatunk. Túlzott mértéke gyökérrothadást okoz, ezért meg kell találni az optimális értéket, amely nyirkosan tartja a talajt. Az elvirágzott részeket, leveleket folyamatosan távolítsuk el a növényről. Ez serkenti a virágképződést, csökkenti a gombás megbetegedések terjedését. Növényeink egészségi állapotát folyamatosan ellenőrizzük, s ha szükséges védekezzünk a jelenlevő kórokozó, vagy kártevő ellen.


Garami Márta
www.kertpont.hu

Dátum: 05.07. Szerző: Garami Márta &  admin
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Egyéb
· Több hír: admin


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Egyéb:

Adventi koszorú készítése

Hír értékelése
Értékelés: 4.5
Szavazat: 18


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

EgyébImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.038 másodperc