17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Dézsások (20)
Vendégeink a kertben (18)
Hawaii rózsa - frangipani
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Kertünk meglepetései (2)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Milyen növény ez?? (37)
Dézsások (19)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Hibiszkuszok (32)
Árnyékliliom (Hosta) 2

- Tábortűz témák:
IDŐJÁRÁS (68)
GAZLAP szakácskönyv (78)
Vicces történetek, képek....(20)
Wanted! Őt keresem.....(8)
A Tudat keresése (4)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
Írj bármilyen témáról (17)
Versek, költemények (4)
Kedven filmem, színészem (2)
Nagyik és Ők....(4)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:29:am kutyus :
Jó reggelt!
5:10:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:34:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:29:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt!
6:22:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:54:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:44:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!....bár esősnek ígérkezik
6:19:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
1:44:pm kutyus :
Szp napot mindenkinek!
8:38:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot. BAU-rol még mindig nincs semmi hir?????
5:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Kiskertünk kártevői
Kártevők Levél Ifjú barátomnak, avagy kiskertünk kártevői!

Üdvözöllek kedves Olvasó! Mint írásom címe is utal rá,a házikertem növényeinek kártevőit szeretném bemutatni, természetesen a teljesség igénye nélkül. Nem vagyok kertész, nem vagyok szakember, vegyésztechnikus vagyok, aki szereti a fákat, virágokat, a szép környezetet. Mondandóm nem ollózott anyag, nem tudományos igényességgel válogatott szakirodalom. Éppen ezért választottam közlendőm formájának a személyes levélként megjelenő publikációt,mert ez több "írói szabadságot" ad nekem, s talán személyesebbé, emberközelibbé teszi közlendőmet. Tudom, sokan plagizálással fognak vádolni, hisz minden kertbarát ismeri a "Levél húgomnak"című írást, melyet közvetlen hangneme aktualitása és mindenki számára érthető nyelvezete miatt sok amatőr kertész szívesen olvas. Ennek ellenére kérem olvassák el, reményeim szerint sokan fognak azonosulni az itt leírtakkal. Első próbálkozásom ez a cikk. Köszönetet mondok Dudi papának, aki önzetlen segítséget nyújtott abban,hogy nevén tudjam nevezni az írásomban szereplő "legfélelmetesebb" kártevőt, amit fényképfelvételen is be fogok mutatni. Levelem szeretettel ajánlom megtisztelő figyelmükbe.

Kedves Ifjú Barátom!
Bizony húsz év telt el azóta, hogy egykoron oly kedves, de idővel rideggé, szűkké vált panelünket felcseréltük erre az 1200m2 oázisra, ahol most lakunk. Hagyományos falusi porta volt, baromfiudvarral, ólakkal, a kertben egy százéves diófával, egy-két kivénhedt szilvafával, melynek értéktelen apró gyümölcse feltehetően az előző gazda cefréshordójában erjedt finom szilvóriummá. Tapasztalatlan voltam mint Te mostanság, internet, Gazlap sem volt, meg jótanács sem, mert a falusi ember fejcsóválva nézte, hogy a városi "gyüttment bevándorló" krumplivetés helyett füvesít, örökzöldeket meg gyümölcsfákat ültet, melyek árnyékában semmi hasznos dolog nem terem. Mankónak tehát maradt Bálint Gyuri bácsi Gyümölcsöskert című könyve, ami átsegített a falusi lét kezdeti nehézségein.
Bizony olyan volt az, mint egy jó szakácskönyv a magára maradt férjnek, aki főzésre adta a fejét. Recept volt, gyakorlat és tapasztalat viszont annál kevesebb. Így van ez a kertészkedéssel is, okos ember ha teheti, más kárán tanul, Tedd ezt, meglásd könnyebben boldogulsz!

Tudom,hogy Te is hasonló cipőben jársz, mint én akkoriban, azzal a különbséggel, hogy Te, az én mostani "tanyámhoz" hasonló kertes házat vásároltál, gyeppel, örökzölddel, gyümölcsfákkal együtt. Bizony változnak az idők, a városmenti falvak kertvárossá válnak, eltűnnek a krumplitermő kertek. A szellő nem a kukorica címerét lengeti. A házak körül ezüstfenyő, tuja,díszcserjék és virágok díszlenek. A hátsó kertben -ahogyan mi hívjuk- gyümölcsfák, szőlőlugas árnyékában homokozó a gyerekeknek, unokáknak, és "uram bocsá", talán még fürdőmedence is a megfáradt kertészember felfrissítésére.
Tudom, Te is arra törekedsz, hogy családod asztalára a gyümölcsök sokfélesége kerüljön egész éven keresztül. Termés, ami a Te munkád gyümölcse, annak eredménye, hogy végtelen szeretettel és odafigyeléssel gondoztad növényeidet, fáidat.
Tudom, kicsi a kert, nagyok a fák, így fajtánként csak egy-egy fád van, és valamennyi gyümölcsfádra nagyon kell vigyázni. Ne feledd, ha egy is kipusztul fájdalmas a veszteség, hisz máról-holnapra nem pótolható.

Ezért hát munkára fel, mihamarabb néz körül a kertedben és ha azt látod, hogy a kajszi több ágának végén mintegy 20-30cm hosszúságban a levélrügy bomlása után a kis levélkék hervadnak, száradnak, akkor ez bizony a csonthéjasok moníliájának rovására írható. A beteg ágvégeket mihamarabb vágd le és égesd el, hogy tovább ne fertőzzék a fa egészséges részeit!

Ha a meggyfára nézel, ott is láthatod, hogy a termést körülölelő levélbojtok közül néhány hasonló sorsra jutott. Ez a gombaféleség május közepén főleg az ágvégi zsenge hajtásokat támadja meg, később pedig óriási károkat okozhat a termésben. Áttelelő spórái miatt a következő évben is számíthatsz a megjelenésére. Bizony öcsém, permetezni kellett volna virágzás idején, mert a spórák többnyire a fővirágzás idején fertőzik a virág bibéjét.

Feltétlenül nézz az alma és körtefáidra is! Ez az az időszak, mikor a hajtáshervasztó darázs elkezdi nem éppen áldásos tevékenységét. Nyomában ernyedten lógnak a friss hajtások végei, lehangoló látvány a gazdának. Ha közelebbről megvizsgálod a hajtást,láthatod, hogy az egészséges és a hervadt rész határán csavarvonalat követő szúrásnyomok vannak. Ez a "szignója" a hajtáshervasztó darázsnak, bár korántsem e célból szúrkálja a hajtást, hanem azért, mert a nőstény egyed így helyezi tojását az egyik szúrásba. Feltétlenül vagdald le a lekonyult vitorlákat! Ügyelve arra, hogy a pontszerű szúrásnyomok az eltávolított hajtásrészen legyenek.

Gyümölcsfáid szemrevételezése közben, ne feledkezz meg a fatörzs föld közeli részének átnézéséről sem. Meglepő,de azonnali cselekvésre figyelmeztető jelet találhatsz. Ha a törzs tövénél a földön fűrészporhoz hasonló kis kupacocskát találsz, keresd az árulkodó jel feletti törzsrészen a kis lyukat, amelyen keresztül a nagy farontó lepke hernyója kipréseli az ürülékét. Ne késlekedj,dugj a lyukba benzines vagy szénkéneges vattát, és valamilyen tapasszal légmentesen zárd le a sebet. Vigyázz,mert ha nem sikerül elpusztítanod a kártevőt, odaveszhet a fád!

Hasonló a kártétele a" kis farontó lepkének" is, aminek hernyója nem a fa törzsét, hanem valamelyik ágat támadja meg. Az ujjnyi vastagságú ág belselyében rágó hernyó szinte furulyát csinál a megtámadott ágból, miközben hihetetlen energiával rágja előre magát, hogy alagútja végén bebábozódva, felkészüljön a lepkelétre.

A szőlőlugasodról se feledkezz meg! Ebben az időszakban a legfeltűnőbb kártételt a szőlő levelén találod. A levelek színén domború kitüremkedéseket láthatsz, és az ezeknek megfelelő homorú fonáki részen, kezdetben fehér, később lilás, majd megbarnuló nemezes szőrös bevonat képződik. Az elváltozások okozója a szőlő gubacsatka. Atkaölő permetszerrel védekezz, lehetőleg a fertőzés megjelenésekor,hogy az atkák elszaporodását megakadályozd.

Ennyit szerettem volna ma átadni neked ismereteimből, tapasztalataimból. Egyelőre nem többet, nehogy kedved szegjem és elrettentselek a gyümölcstermesztéstől. Hidd el nagy öröm a kiskert, de ismernünk és védenünk kell, hogy hosszú ideig gyönyörködtessen, és egyben szolgáljon is bennünket.

Kertbaráti üdvözlettel, "Öreg barátod"!
Pozso

Dátum: 06.16. Szerző: pozso &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Kártevők
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Kártevők:

Káliszappan

Hír értékelése
Értékelés: 4.12
Szavazat: 24


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Betegségek, tünetekKártevőkMinden a kerttel kapcsolatbanNövényápolásImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.044 másodperc