Almatorta fordítva


Hány személyre: vendégseregnek
Előkészületi idő: fél óra
Elkészítési idő: tűpróbáig
Kategória: Sütemény
Nehézségi fok: Könnyű

Hozzávalók


Szükség van a torta elkészítéséhez:
1 kg. meghámozott, negyedelt almára
8 tojásra
20 dkg porcukorra
20 dkg lisztre
1 csomag sütőporra
1 evőkanál kakaóra- ne legyen cukrozott!!!!

A krémhez köll még:
fél lityi tej
2 főzős vaníliapuding
18 dkg porcukor
25 dkg margarin

Rövid leírás


Eccerű almatorta, ami "pofával" lefele sül, aztán kihűlés után jól megkenjük vaníliakrémmel a tetejét, ami addig az alja volt!!

Elkészítés leírása


Úgy kezdjük a süti elkészítését, hogy megpucolunk vagy 1 kg. almát, és negyedekre vágjuk. Nem szükséges kisebb szeletekre, mert ebben az esetben nem lészen elég vastag a süti almás része a végére.

Egy nagy gáztepsit kibélelünk egy darab sütőpapírral, erre kell szépen rásorakoztatni az almadarabokat.
Én a magam részéről - a francia almatorta magyaros interpretációjaként -szoktam pár kanál cukrot karamellizálni, és míg folyékony, szétcsurgatom a sütőpapíron, majd szórok rá kis fahéjat is.

A tojások sárgáját különválasztom a fehérjétől, a cukorral habosra keverem, bele a habbá vert fehérjét, a lisztet és a sütőport.
A massza felét kanállal a tepsibe rakosgatom hézagosan, a másik felébe keverem a kakaóport. A kakaós masszát a világos masszapacák közzé kanalazzuk.

Egyszerűsített megoldás, ha a teljes mennyiségű világos masszába szórjuk a kakaóport, és kicsit keverjük csak el, úgy öntjük rá az almára.

A süteményt a szokásos közepes tűzön sütjük tűpróbáig.

Ha kellően megsült, a sütőből kivesszük a tepsit, de nem borítjuk ki a sütit azonnal, mert akkor a forró leve szerteszét csurog, hanem hagyjuk állni vagy tíz percet, utána ráteszünk egy deszkát vagy tálcát és szépen kifordítjuk az egészet a tepsinkből.

Amíg hül, megfőzzük a pudingport a tejjel sűrűre. Ha a puding kihűlt, habosra keverjük a cukorral meg a puha margarinnal és a már hideg almarétegre kenceficéljük.
Nem muszáj simának lennie, 'kócosan' jobban fest.

Az eredeti recept csokimázt is előír a tetejére, de én még sose tettem rá.
Inkább szitálok rá egy kis kakaóport.

Kockákra vágva tálaljuk.

Eléggé finom őszibarackkal vagy barackkonzervvel is!!!

Forrás: Enikő kolléganőm ajánlata

Beküldte: cinkepiri be Sunday, September 21. 2008 at 17:46:24

A recept innen származik Gazlap http://www.gazlap.hu/
Ennek a receptnek a webcíme:http://www.gazlap.hu//modules.php?name=Recipes&op=viewrecipe&recipeid=907
Close