 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Jó reggelt mindenkinek! Jó reggelt! Jó reggelt, szép vasárnapot! Jó reggelt, kellemes hétvégét Jó reggelt mindenkinek!.....Kösz önöm Ászokom, szép volt! Jó napot és szép délutánt Kutyus! Jó reggelt mindenkinek! Ászokom nagyon jópofa mindkét szöveg....bár én egyiket se ismerem  Szisztok! Szia Bau néni! igen hol svábbal, hol újmagyarral próbálkozunk no és értelme van:- Lám, te észre is vetted!  Jó reggelt mindenkinek! Laci bácsi!Látom átmentél újmagyarba  Jó reggelt nektek is Jau regölt kevanok! Jó reggelt mindenkinek! Jó reggelt, szép vasárnapot! |
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
|
|  |
 |
|
 |
 |
|
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
|
|
|
Nyomtatható változat | Recept küldése Emailben
| Recept szerkesztése |
Recept törlése
Zöld dió befőtt |
Hány személyre: család
Előkészületi idő:
Elkészítési idő:
Kategória: Egyéb
Nehézségi fok: Könnyű
| | Hozzávalók | 1 kg lehetőleg egyforma nagyságú zöld dió
2 evőkanál 100%-os ételecet
kb. 1,5 l víz
1 kg cukor
8-10 db szegfűszeg
fél-fél narancs és citrom héja
0,5 dl rum | Rövid leírás | Elkészítés: A zöld dió akkor jó befőttnek, ha belül még puha. Épp ezért egyet vágjunk félbe, mielőtt leszednénk a fáról a szükséges mennyiséget. Ha nem akad meg a kés a héjában, csak akkor jó.
Jól megmossuk a diókat, majd vastag tűvel átszúrkáljuk, és lábasba szórjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, és 10-14 napig ebben áztatjuk, egészen addig, míg a dió megfeketedik. Fontos, hogy ezalatt naponta kétszer is cseréljük rajta a vizet!
Ezután a diót kb. 1 liter - ecettel ízesített - vízben, a forrástól számított kb. 10 perc alatt puhára főzzük. A cukorból és 4 dl vízből sűrű szirupot főzünk, habját eltávolítjuk, majd hozzáadjuk a szegfűszeget meg a citrusok reszelt héját. A diót leszűrjük, a szirupba szórjuk, kevergetve 5 percig főzzük, majd 1 napon át állni hagyjuk. Ezt a műveletet, hogy főzzük, majd állni hagyjuk, még kétszer megismételjük. A harmadik napon a diót a szirupból kiszedjük, és széles szájú üvegekbe rakjuk. Az átszűrt szirupot megforrósítjuk, a rummal ízesítjük, a dióra öntjük, végül jól lezárjuk.
.
| Elkészítés leírása | Amikor a gyümölcs kemény burka még nem alakult ki, és még fatűvel könnyen átszúrható, kell a zölddiót leszedni és három napon át tiszta vízben, a vizet cserélve érlelni, mígnem megfeketedik. Majd a dióba szegfűszeget szúrnak, 35 Ref %-os cukoroldatban előfőzik és egy napig pihentetik. A dióról leöntött levet még két napon át felfőzik az eredeti cukortartalomra és ráöntve a dióra húzatják benne. Majd a 30 Ref %-os levet ráöntve az üvegekbe rakott dióra, amelyet citromkarikával díszítettek, hőkezelik. | Tápérték információ | Megjegyzés:
Az időjárástól függ, hogy milyen gyorsan érik a dió, ezért résen kell lenni már május végétől. Június végére már túlérett befőtt szempontból | Forrás: net | Beküldte:: bau be Sunday, September 03. 2006 at 21:36:06 | További receptek tőle: bau |
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
|
|
|
A recept eddigi értékelése | Pontok száma: 0 () Szavazat: |  |  |  |  |  |  | |
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
 |